Care sunt locurile în care nu folosim factor de protecţie şi ar trebui

0
0
Buza inferioară prezintă un risc mărit de cancer de piele, inclusiv la bărbaţi
Buza inferioară prezintă un risc mărit de cancer de piele, inclusiv la bărbaţi

Este una dintre cele mai simple şi importante lecţii moderne de viaţă: foloseşte protecţie solară! Chiar şi departe de plajă, chiar şi pe timpul iernii. Soarele nu mai este de mult timp blând cu pielea omului şi cu toate acestea se omit, în continuare, detalii esenţiale.

Cancerul de piele rămâne una dintre cele mai agresive boli. De altfel, după cum arată skincancer.org, în ultimele trei decenii, mai mulţi oameni au avut cancer de piele decât toate celelalte tipuri ale bolii la un loc. 

Detectat la timp, multe dintre cazuri sunt remediabile, iar boala se numără, totuşi, prin cele care pot fi prevenite, în mare măsură. În special dacă zonele problematice nu mai sunt ignorate sistematic. 

Protecţia solară trebuie să te însoţească oriunde ai fi, în special în sezonul cald. Şi trebuie aplicată şi în zonele specificate mai jos, uitate de cele mai multe ori. 

Urechi

Potrivit unui studiu din 2007, publicat în „The Skin Cancer Foundation Journal”, urechile ocupă al treilea cel mai frecvent loc în care se dezvoltă carcinoamele cu celule bazale, responsabile pentru 80% din 1,3 milioane de cazuri noi descoperite de cancer fără melanom, în SUA.

Scalp

S-ar putea să nu realizezi până nu treci cu pieptănul prin păr a doua zi după plajă. S-ar putea să te doară. 

image

Pleoape

Ascunse iniţial sub perechea de ochelari de soare, cei mai mulţi oameni uită de ele când renunţă la accesorii, pentru a nu rămâne cu pete în jurul ochilor. Dar pielea din zona ochilor este foarte delicată şi este nevoie să se insiste cu protecţia. Pentru că nimănui nu-i place loţiunea de plajă în ochi, sunt recomandate cremele de faţă cu factor de protecţie, acestea fiind absorbite mai repede în piele. Dacă factorul este mic, trebuie reaplicat în permanenţă. 

Zona din jurul subraţului

Chiar dacă nu are o denumire oficială, cert este că are nevoie de aceeaşi atenţie ca alte zone importante ale corpului. 

image

Sub bretele

În cazul în care nu porţi un costum de baie care blochează ultravioletele, atunci şi locurile ascunse sub materiale trebuie protejate. Motiv pentru care majoritatea specialiştilor recomandă aplicarea loţiunii înainte de îmbrăcarea costumului de baie. 

Partea superioară a labei piciorului

Una dintre părţile omise în mod consecvent. 

image

Dosul palmelor

Chiar dacă pare fără sens, de vreme ce majoritatea se spală pe mâini după aplicarea loţiunii, acestea nu trebuie lăsat complet neprotejate. Palmele şi tălpile sunt protejate de un strat de piele moartă prin care nu pot pătrunde razele ultraviolete atât de uşor. Despre dosul palmelor nu se poate spune acelaşi lucru, după cum scrie şi „Popular Science”. 

Buze

În special buza inferioară are nevoie de protecţie solară, în măsura în care este de 12 ori mai posibilă dezvoltarea cancerului de piele decât la buza superioară. Bărbaţii nu ar trebui să se ruşineze de balsamul cu protecţie solară, fiind de 13 ori mai expuşi probabilităţii cancerului de piele decât femeile.

image

În spatele genunchilor

O zonă relativă, dar importantă în acest sens. Cei care sunt păţiţi şi s-au ars în spatele genunchilor şi-au învăţat lecţia la modul cel mai dureros. 

 

Citeşte şi:

 

Opt greşeli de evitat când eşti la plajă

 

Lucruri pe care nu le ştii despre loţiunea de plajă

 

Cum să-ţi păstrezi bronzul mai mult timp

 

Stil de viață


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri