Lucruri pe care nu le ştii despre loţiunea de plajă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii ştim că protecţia solară este foarte importantă, mai ales împotriva distrugerii pielii şi împotriva cancerului. Loţiunile de plajă au evoluat mult, de la pastă la creme şi sprayuri şi, poate, pe viitor, ne vom putea proteja de efectele soarelui cu o singură pilulă. Până atunci, să aflăm câte ceva despre loţiunile contra razelor solare.

Primele creme

În afară de umbrele şi pălării, culturile antice foloseau o varietate de creme făcute din extracte de plante pentru a se proteja de razele soarelui. Aceste creme aveau ca ingrediente uleiuri din orez, fier, lut şi gudron, notează „Huffington Post“.

În anii 1910, loţiunile erau făcute din extract de castane, iar în anii '30 s-a fabricat loţiunea uleioasă, mult mai uşor de aplicat pe piele. Una dintre cele mai mari descoperiri în acest domeniu a fost tranziţia de la pasta albă de la începuturi la crema aproape invizibilă. Cu ajutorul nanotehnologiei, ingredientele ca dioxidul de titaniu sunt transformate în particule mici, invizibile.

Cum funcţionează

Loţiunile de plajă pot fi făcute din două tipuri de ingrediente: particule anorganice (cum ar fi dioxidul de titaniu sau oxidul de zinc) sau componente organice (ca extractele de plante). Particulele din loţiuni oferă protecţie împotriva razelor ultraviolete (UV), blocând sau reflectând lumina soarelui. Compuşii organici absorb razele UV şi le degajează energia sub formă de căldură, oferind o protecţie chimică.

Multe dintre loţiunile moderne combină ambele ingrediente: şi cele organice şi cele anorganice. Conceptul de „factor de protecţie solară“ (SPF) a fost introdus în anii '60. SPF semnalează cât timp este protejată pielea. Doctorii recomandă factor de protecţie 15 sau 30. Un factor mai mare de 30 nu va oferi o protecţie mai îndelungată, mai ales că loţiunea se va spăla sau va fi absorbită după două ore.

Oare cremele de protecţie solară împiedică absorbţia vitaminei D?

Corpul are nevoie de lumina soarelui pentru a produce vitamina D. Studiile au dat rezultate diverse, dar multe dintre testele pe oameni au demonstrat că, deşi loţiunile scad aportul de vitamină D produs de piele, aceste efecte sunt nesemnificative. Plus că mulţi oameni de ştiinţă nu recomandă expunerea la soare pentru vitamina D, ci o dietă bogată în ea, cum ar fi uleiul de peşte, somonul şi sardinele, laptele de soia, ouăle şi ciupercile.

Cât de sigure şi eficiente sunt spray-urile

Spray-urile au reprezentat o inovaţie în materie de creme de protecţie solară, însă multe dintre ele conţin substanţe inflamabile (cum ar fi alcoolul) şi pot lua foc dacă se folosesc lângă o flacără.

Mai mult, spray-urile vor fi eficiente doar aplicate corect. „Mulţi oameni ţin la prea mare distanţă tubul cu loţiune şi, astfel, se aleg doar cu aburi pe suprafaţa pielii. Cea mai mare provocare este să foloseşti destul din spray pentru a acoperi toate zonele expuse la soare“, spune doctor Shannon Trotter, profesor de dermatologie la Universitatea din Ohio, SUA.

Câteva lucruri de ţinut minte

Pentru a acoperi tot corpul este nevoie cam de un pahar mic plin cu loţiune. Crema trebuie aplicată cu 15 minute înainte de a ieşi pe uşă, în soare şi nu trebuie uitate buzele.

Trebuie folosită o cremă cu factor de protecţie de cel puţin 15 şi care are un spectru larg de protecţie. La cremă trebuie neapărat verificat termenul de expirare, din cauza degradării ingredientului sau chiar a dezvoltărilor bacteriilor.

Se recomandă ca oamenii cu pielea grasă sau cei care sunt predispuşi la acnee să folosească o loţiune pe bază de apă, iar cei sensibili la acidul para-aminobenzoic (PABA) să cumpere doar produse ce nu conţin acest element. 

Se recomandă folosirea acestor loţiuni pe copii mai mari de 6 luni, conchide „Huffington Post“.


Citeşte şi:

Cum să-ţi păstrezi bronzul mai mult timp

Odată ce ai căpătat bronzul mult dorit, singura aşteptare este ca acesta să dureze cât mai mult. De cele mai multe ori, autobronzantele şi sesiunile de solar sunt cele mai rapide căi prin care se menţine bronzul, dar sunt departe de a fi cele mai sănătoase. Iată cum îţi poţi păstra bronzul mai mult timp, fără riscuri majore.

Opt greşeli de evitat când eşti la plajă

Crema cu factor de protecţie solară ar trebui să fie nelipsită din fiecare geantă de plajă, de aceea principala şi cea mai mare greşeală este să nu o avem la noi. Folosirea cremei de soare previne şi facilitează încetinirea procesului de îmbătrânirea a tenului.

Măsură eficientă antirid: foloseşte mereu crema de protecţie solară

Dacă pericolul cancerului de piele nu te convinge că trebuie să-ţi aplici cremă de protecţie solară de fiecare dată când ieşi din casă, atunci poate măcar dorinţa de a îmbătrâni frumos va fi suficient de puternică încât să te determine să faci o rutină din acest obicei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite