Topul destinațiilor de coastă europene pe care turiștii le iubesc cel mai mult

0
Publicat:

Destinațiile de coastă europene pe care turiștii le iubesc cel mai mult - și cel mai puțin - în 2023 au fost dezvăluite de publicația britanică Which?, relatează Daily Mail. 

turisti calatorii city break aeroport zboruri jpg

Publicația Which?, din Regatul Unit care promovează alegerea informată a consumatorilor în achiziția de bunuri și servicii, a cerut recent unui număr de peste 3.500 de membri să își evalueze experiențele în 44 de orașe și localități de coastă din toată Europa.

Localitățile au fost notate în funcție de 12 criterii: plaja, malul mării sau portul de agrement, mâncarea și băutura, cazarea, atracțiile turistice, atractivitatea, cumpărăturile, divertismentul, liniștea și pacea, siguranța, amabilitatea și raportul calitate-preț.

Valencia (Spania)

Orașul portuar spaniol Valencia se află în fruntea clasamentului cu un scor impresionant de 91%.

Vizitatorii au lăudat plajele orașului, potrivit Which?, acordându-le cinci stele din cinci, iar Valencia a fost singura destinație spaniolă din sondaj care a obținut punctaj maxim pentru raportul calitate-preț.

De asemenea, orașul a primit cinci stele pentru calitatea atracțiilor turistice, cumpărături, amabilitate și atractivitate și nu a obținut mai puțin de patru stele la niciuna dintre celelalte categorii.

„O alegere mai puțin evidentă decât Barcelona (locul șase, 84%), vizitatorii din Valencia au simțit beneficiul numărului relativ mai mic de turiști, cu străzi pline de viață, dar nu supraaglomerate, lucru evidențiat de nota de cinci stele pentru liniște și pace”, a declarat publicația britanică.

Veneția (Italia) și Porto (Portugalia)

La egalitate pe locul doi, cu scoruri de 88% pentru destinații, se află Veneția și Porto.

„În timp ce prima a atras critici pentru prețurile mari și aglomerația de oameni, cu un punctaj de două stele pentru raportul calitate-preț și pentru liniște și pace, vizitatorii au fost totuși captivați de priveliștile «magice» și de «arhitectura unică»”, notează Which?.

Veneția este cotată cu cinci stele pentru atracțiile turistice, care includ faimoasa Piață San Marco, Palatul Dogilor și posibilitatea de a străbate canalele orașului cu gondola.

Între timp, cel de-al doilea oraș din Portugalia a fost descris ca fiind „pitoresc” de către respondenți și este cotat cu cinci stele pentru portul de agrement, amabilitatea și raportul calitate-preț.

Which? notează: „Adesea trecută cu vederea în favoarea capitalei de coastă a țării, Lisabona (locul șase, 84%), vizitatorii au considerat totuși că Porto este mult mai presus și au apreciat energia «relaxată» a orașului, cu o selecție elegantă de restaurante și baruri, precum și librăria de renume mondial Livraria Lello”.

Tavira (Portugalia)

Tavira, în Portugalia, se află pe locul al treilea în clasamentul general, cu un scor de 87%.

„Unul dintre cele mai istorice orașe din Algarve, Portugalia se mândrește cu restaurante de fructe de mare pitorești, buticuri independente și străzi pietruite frumoase”, relatează sursa citată. 

Respondenții i-au acordat cinci stele pentru portul de agrement, raportul calitate-preț, amabilitatea, liniștea și siguranța.

A obținut patru stele pentru atractivitatea sa, calitatea atracțiilor turistice, precum și pentru mâncare și băutură, mai mulți respondenți lăudând „restaurantele excelente”.

Costa Del Sol din Spania și coasta Algarve din Portugalia au reprezentat o proporție semnificativă a celor mai vizitate orașe, dar scorurile variază semnificativ.

Printre destinațiile de pe Costa del Sol care au obținut cele mai bune punctaje se numără Nerja (locul șapte, 83%), descris de Which? ca fiind „un oraș cu clădiri vopsite în alb, cocoțate pe faleză”, și Estepona (locul opt, 82%).

Mykonos (Grecia)

La capătul opus al tabelului, Mykonos - deși rămâne o destinație populară printre britanicii care se adună pe plajele sale în fiecare vară - are un scor general neimpresionant de 58%, și reușește doar trei stele pentru malul mării și portul de agrement și doar trei stele pentru amabilitate. Cu toate că, pe partea pozitivă, obține un scor mai respectabil de patru stele pentru atractivitate.

Rapoartele anterioare sugerează că serviciile pentru clienți nu sunt un punct de atractivitate, care a căpătat o reputație proastă. 

Au fost trimise mai multe avertismente localurilor din Mykonos, unde clienții au fost taxați cu sute de lire sterline pentru gustări.

Fuengirola (Spania)

Pe ultimul loc în sondajul se află Fuengirola, pe Costa del Sol, Spania, cu un scor de doar 66%.

„Asaltată de construcțiile înalte chiar pe malul mării, respondenții i-au acordat doar două stele pentru atractivitate”, a notat Which?.

Orașul, care se află la doar 40 de minute de mers cu mașina de una dintre cele mai bine cotate destinații din sondaj, Estepona, obține o serie de calificative mediocre de trei stele în majoritatea celorlalte categorii, cel mai mare punctaj de patru stele fiind acordat pentru siguranță.

Cu toate acestea, respondenții i-au lăudat „atmosfera distractivă și plină de viață” și sentimentul că este „un oraș cu adevărat viu, nu doar o stațiune de vacanță”.

Portimao (Portugalia)

Pe penultimul loc se află Portimao din Algarve, cu un scor de doar 68%.

„Din punct de vedere istoric, un oraș-port industrial cunoscut pentru construcția de nave și pescuitul de sardine, rădăcinile sale comerciale sunt încă vizibile în mare parte și a obținut doar două stele pentru atractivitate și trei stele pentru malul mării”, a comentat Which?

Cu toate acestea, vizitatorii i-au lăudat atmosfera prietenoasă, acordându-i cinci stele, și i-au acordat patru stele pentru calitatea mâncării și a băuturii, precum și pentru raportul calitate-preț.

Sondajul a fost realizat de Which? între martie și aprilie 2023.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite