Prea mulți turiști. Cum încearcă Italia să reducă aglomerația din zonele vizitate: amenzi și taxe VIDEO

0
Publicat:

Pe măsură ce Europa se aglomerează și mulțimile de turiști ajung în Italia pentru vacanțe, o regiune a limitat numărul vizitatorilor, relatează CNN.

Portofino
Valul de turiști a îngreunat și viața localnicilor. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Regiunea autonomă Alto Adige, cunoscută sub numele de Bolzano- Tirolul de Sud, a introdus o limită pentru vizitatorii care înnoptează, limitând numărul de turiști la nivelul anului 2019 și impunând o interdicție privind deschiderea de noi unități de cazare, cu excepția cazului în care o alta s-a închis. 

Regiunea, care se învecinează cu Austria, este una dintre cele mai cunoscute căi de acces către Dolomiți, iar vizitatorii vin în număr mare pentru a vedea crestele spectaculoase, lacurile și orașele drăguțe.  

Arnold Schuler, care este responsabil pentru turism în provincie și care a propus noua lege, a declarat pentru CNN că regiunea „a ajuns la limita" a ceea ce poate suporta. 

Am ajuns la limita resurselor noastre, am avut probleme cu traficul, iar rezidenții au dificultăți în a găsi spații de locuit", a spus el, adăugând că vor să „garanteze calitatea vieții pentru localnici și turiști". 

Alto Adige este cunoscut ca un paradis al activităților în aer liber, dar Schuler spune că reputația sa este pusă în pericol de numărul mare de oameni care vizitează zona. 

„Ajunsesem la limită”

 „Turiștii vin aici pentru a face drumeții și pentru a vedea locuri frumoase, nu pentru a se afla într-un ambuteiaj", a spus el. 

Sectorul turismului este foarte important pentru noi, pentru locurile de muncă și pentru economie, dar ajunsesem la limită, așa că am luat aceste măsuri pentru a garanta o mai bună gestionare a fluxului de persoane și pentru a garanta cazarea turiștilor", a mai transmis el. 

Legea, care a fost promulgată în luna septembrie a anului 2022, împiedică pe oricine să deschidă un nou loc de cazare sau să suplimenteze numărul de camere fără să ceară permisiunea autorităților locale. 

Numărul de paturi înregistrate oficial începând cu 2019 a fost stabilit la puțin sub 230.000. Oamenii de afaceri trebuie să raporteze până la 30 iunie câți oaspeți au găzduit efectiv în 2019, adăugând canapele la numărătoare, care nu erau contabilizate anterior în cifrele oficiale. Numărul final va marca limita, care nu va mai putea fi depășită în viitor. Fiecare afacere va avea un număr fix de camere. 

Pentru a veni în ajutorul întreprinderilor mici, vor fi alocate 7.000 de „paturi" suplimentare, pe care autoritățile locale din Alto Adige le vor repartiza, după cum consideră necesar, întreprinderilor mici cu o capacitate de cazare mai mică de 40 de persoane. Alte 1.000 de „paturi" au fost rezervate pentru a fi alocate în circumstanțe excepționale, în cazul în care, în viitor, cineva dorește să deschidă o afacere într-un oraș cu un nivel foarte scăzut de turism. 

Nici turiștii de o zi, văzuți ca un flagel al Veneției, care suferă de supraturism, nu vor scăpa nevătămați. 

„Proiect pilot”

Din anul 2021, accesul cu mașina în sezonul de vârf la Lago di Braies (sau Pragser Wildsee) se face numai pe bază de rezervare. Schuler spune că regiunea a făcut această mutare, pe care o numește „proiect pilot", pentru că situația devenea insuportabilă. 

Accesul la Alpe di Siusi a fost, de asemenea, restricționat anterior. Drumul până la platou este închis între orele 9.00 și 17.00 pentru vehiculele private. Oricine dorește să călătorească trebuie să folosească transportul public. Rezidenții și cei care au rezervări la hotel pe platou sunt scutiți. 

Limitarea accesului la cele mai populare locuri este în beneficiul tuturor, spune el, comparând acest lucru cu muzeele și galeriile care vând un număr fix de bilete în fiecare zi. „Nu doar localnicii sunt mulțumiți, ci și turiștii care au mai puține probleme cu accesul, au locuri de parcare și pot găsi unde să mănânce". 

Schuler a spus că valul de turiști a îngreunat și viața localnicilor, care au dificultăți în găsirea de locuințe. 

 „Este din ce în ce mai dificil să găsești locuințe, deoarece multe case au fost transformate în unități de cazare pentru turiști", a declarat el, adăugând că, în consecință, costurile de închiriere au crescut. 

Amenzi pentru turiștii care se îngrămădesc la Portofino

De asemenea, administrația orașului Portofino are de gând să împiedice turiștii să staționeze în locurile din centrul stațiunii pentru a evita aglomerația. 

Conform publicației italiene Corriere della Sera, în decret sunt menționate „probleme de fluidizare a circulației”. În plus, restricțiile sunt valabile de la 1 aprilie până la 15 octombrie.   

Astfel, este interzisă staționarea între orele 10:30-18:00 în zona cuprinsă între Piazza Martiri Olivetta și debarcaderul Umberto I. Persoanele care nu se conformează vor plăti o sancțiune între 68 și 275 de euro. 

Primarul  a motivat hotărârea prin fluxul de turiști care ajung zilnic în orașul italian.  

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite