Video Pierduți în fascinanta lumea din Avatar. Cum arată în realitate „munții suspendați”, cu cel mai înalt lift din lume VIDEO

0
Publicat:

Un film care a făcut furori în anul apariției sale și continuă încă să mai uimească prin continuările create a reușit să scoată la lumină zone ale planetei prea puțin cunoscute în lume, de o frumusețe ireală.

Seria «Avatar» - partea a treia va fi lansată în 2025 și sunt planuri până la partea a șaptea - a șocat în anul apariției sale, 2009, nu doar pentru că a fost printre cele mai scumpe proiecte cinematografice făcute vreodată, ori pentru că a fost pelicula cu cele mai mari încasări, ci pentru ideea science – fiction abordată, tehnologia și efectele vizuale folosite, precum și prin cadrul spectaculos cu peisaje fantastice în care se petrece acțiunea, pe Planeta Pandora, din filmul regizat de James Cameron.

„Munții plutitori” reprezintă un exemplu remarcabil despre cum tehnologia modernă de filmare și inspirația din natura reală pot fi combinate pentru a crea peisaje uluitoare și captivante în cinematografie. Principala sursă de inspirație a acestora o reprezintă spectaculoasele formațiuni stâncoase care există în realitate, în China, în Provincia Hunan - Munții Zhangjiajie. Ele au servit ca model pentru designul Munților Hallelujah constituind una dintre cele mai impresionante și memorabile caracteristici vizuale din «Avatar».

La un deceniu și jumătate de la filmul care a uimit planeta, doi vloggeri români, Monica și Mircea, arată cum sunt în realitate locurile în care s-a turnat filmul și oferă și o serie de informații prețioase despre acestea.

Tărâmul Avatar, al celui mai înalt lift exterior din lume și al unui impresionant pod de sticlă
Parcul Zhangjiajie din China sursa de inspirație pentru Avatar Colaj DMS

Prețurile într-una dintre cele mai populare destinații turistice

„Avem șansa de a vizita minuni ale naturii sau realizate de mâna omului. Interesant însă este faptul că unele dintre ele devin populare într-un mod organic, de la sine, însă altele au nevoie de puțin ajutor, iar industria cinematografică joacă un rol foarte important. Spre exemplu, în Thailanda plaja Maya Beach a devenit populară pentru că DiCapri a jucat un film acolo, acesta fiind cazul și al locului în care ne aflăm, Zhangjiajie Forest Park devenind un magnet pentru turiști în 2016, când presa a dezvăluit faptul că anumite scene din «Avatar» au fost inspirate din acest loc”, au menționat vloggerii români creatori de conținut ai canalului de YouTube „Ordinar Extraordinar” curioși să afle dacă merită sau nu să mergi până în China ca să vezi aceste locuri sau dacă reprezintă o capcană pentru turiști. „Sunt reali munții din Avatar” - este denumirea dată celui mai recent vlog (VEZI VIDEO) al celor doi turiști români. 

De la ei aflăm că drumul din oraș până în parc durează cu taxiul aproximativ 40 de minute, că există mai multe intrări, iar biletul de intrare costă aproximativ 80 de lei/persoană. Transportul în parc însă se plătește separat. Și că se fac tururi și pentru patru zile, atât de multe are de oferit acest loc.

La intrarea automatizată din parc este nevoie de prezentarea pașaportului, achiziționarea biletului făcându-se pe baza acestuia, și o poză.

Formațiuni spectaculoase vechi de 300 de milioane de ani

Zhangjiajie Forest a devenit primul parc național din China în 1982, iar zece ani mai târziu a intrat în patrimoniul UNESCO, formațiunile stâncoase de aici având 300 de milioane de ani vechime și fiind din gresie cu particule din cuarț.

Pilonii de piatră subțiri și extrem de înalți, care au făcut faimos locul, sunt considerați unici. Ei se ridică în mod dramatic din pădurea densă, oferind peisaje impresionante. Parcul iese așadar din anonimat prin aceste uluitoare formațiuni de rocă, pădurile dense și o biodiversitate bogată.

La fel de spectaculos este faptul că deseori vârfurile stâncilor sunt învăluite în ceață, creând peisaje mistice, de vis, condițiile meteorologice adăugând o frumusețe aparte și o atmosferă de poveste regiunii.

„Sunt mai impresionante decât Cappadocia”

Românii au ales să ajungă în zona de unde pot fi admirați celebrii munți pe un traseu mai scurt, de urcat timp de două ore pe trepte: „Sunt câteva locuri în lumea asta care îți cam taie respirația... Nu știu dacă acesta este cel mai potrivit loc, dar e pentru prima dată când vedem formațiunile despre care vorbim și pot să-mi dau seama de ce sunt atât de speciale, de ce sunt magnet pentru oameni. E ceva ce n-ai mai văzut”, a recunoscut Monica când a dat cu ochii pentru prima dată de „munții plutitori”.

Făcând o comparație cu straniile stânci din Cappadocia, pe care până acum le considera numărul unu din tot ce a văzut în timpul călătoriilor prin jurul lumii, Mircea a recunoscut: „Sunt mai impresionante”.

Iar, în vârful muntelui au avut surpriza să descopere un adevărat sat de vacanță cu un furnicar de oameni, terase, și cozi formate de către turiștii dornici să coboare de pe munte cu celebru lift Bailong.

Cel mai înalt lift exterior din lume, Bailong

Parcul Zhangjiajie este celebru și pentru că deține cel mai înalt lift exterior din lume (326 m), Bailong Elevator sau Liftul celor 100 de dragoni, care urcă și coboară pe o stâncă abruptă, oferind o vedere panoramică uluitoare asupra parcului. În primele două decenii de funcționare a transportat peste 60 de milioane de vizitatori, reprezentând una dintre operele geniale de inginerie ale constructorilor chinezi. A fost inclus în Cartea Recordurilor din 2015. A câștigat nu unul, ci trei premii Guinness World Records pentru: cel mai înalt lift de exterior complet expus, cel mai înalt lift dublu de observație și cel mai rapid lift pentru pasageri cu cea mai mare capacitate de transport. 

Un alt mijloc de transport în interiorul parcului îl reprezintă și litiera / lectica / palanchinul cărat de doi oameni pe umeri, pentru cei care obosesc pe drum, dar și autobuzele care îi duc pe turiști spre cele mai vânate atracții din parc.

„Pe lângă recordurile de frumusețe, acest parc se laudă și cu cel mai mare lift exterior din lume, cu maimuțe sălbatice, hectare (11.900 hectare - n.red.) de floră și faună caracteristice zonei și nu în ultimul rând, cu o experiență 100% chinezească. Pentru că Zhangjiajie se pare că este una dintre cele mai bogate regiuni din China, vlogul vine în completarea celui de la Muntele Tianmen și a celui din orașul Fenghuang”, au precizat vloggerii în descrierea filmării din parcul forestier.

Au uitat însă să spună cât i-a costat călătoria cu futuristul lift. Pe un site dedicat am descoperit că este vorba despre 65 de yuani adică echivalentul a 8,26 de euro o călătorie dus sau întors.

Ponturi despre cum să eviți cozile și aglomerația

Monica și Mircea îi sfătuiesc pe cei interesați să ajungă în aceste locuri, pentru a fenta aglomerațiile, să se documenteze în prealabil despre trasee, despre cum pot fi evitate cozile și cum te poți bucura de natură: „De obicei, dacă o iei pe unde este traseul mai dificil nu o să fie nimeni”.

Călătoria cu liftul poate fi plătită atât prin intermediul aplicației Alipay, dar și cu Mastercard ori Visa la fața locului.

„A fost frumos cât a fost, trei secunde”, a recunoscut Mircea referindu-se la faptul că parțial drumul pe verticală se face prin interiorul un stânci, astfel că perioada în care te poți bucura de priveliște este destul de scurtă. Panorama este vizibilă de la 172 de metri înălțime până în vârf, în condițiile în care întregul traseu este străbătut în 32 de secunde (două minute - după alte surse). 

Bailong deține de fapt trei lifturi etajate, fiecare cu o capacitate de 4.900 de kg, adică aproximativ 50 de persoane. Prin comparație Turnul Eiffel are o înălțime de 330 de metri cu tot cu antena din vârf, trei etaje și nouă lifturi de mare capacitate. Se poate ajunge cu liftul sau pe scări, până la al doilea nivel, aflat la 115 metri înălțime, sau urcând 704 trepte. Ultimul nivel se află la 276 de metri înălțime și poate fi atins doar cu liftul. Însă, lungimea de la baza stâncii din parcul chinezesc până în vârf este de fapt de 1.000 de metri. 

Impresionantul pod de sticlă suspendat la 300 de metri înălțime

Una dintre cele mai faimoase atracții a acestui parc o reprezintă și Podul de sticlă Zhangjiajie, care, la vremea construcției sale, în 2016, a fost considerat cel mai lung și cel mai înalt pod de sticlă din lume. Acesta oferă o experiență unică de traversare a unui canion adânc, cu o priveliște impresionantă asupra peisajului de dedesubt zona Wulingyuan.

Podul are o lungime de 430 de metri și șase metri lățime, fiind suspendat la aproximativ 300 de metri deasupra solului. Este conceput pentru a fi tranzitat de până la 800 de vizitatori simultan, fiind proiectat de arhitectul israelian Haim Dotan.

Din lipsă de timp, cum aveau să dezvăluie mai târziu în comentarii, vloggerii români care se află de mai multe zile prin China, nu au mai reușit să-l mai viziteze, întrucât parcul se închide în fiecare zi la ora 18,00. De aceea, și tururile se organizează pe mai multe zile.

La finalul vizitei, românii au concluzionat: „Este într-adevăr spectaculos!”.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite