Houtouwan - Satul uitat al Chinei, înghițit de natură | FOTO

0
Publicat:

Parcă desprins dintr-un basm, satul abandonat Houtouwan de pe insula Shengshan, parte a arhipelagului Shengsi din largul coastei de est a Chinei, a devenit recent o senzație pe internet și un punct de atracție neobișnuit pentru călătorii, potrivit CNN. 

Houtouwan a fost cândva un sat de pescari prosper, cu o populație de peste 3.000 de locuitori în anii 1980. Cu toate acestea, din cauza locației sale îndepărtate și greu accesibile, locuitorii săi au început să se mute în anii '90.

În 2002, satul a fost depopulat în mod oficial și a fuzionat cu un sat din apropiere.

După zeci de ani de abandon, casele goale din satul de pe faleză, orientate spre ocean - unele dintre ele încă mobilate - au fost invadate de o multitudine de plante cățărătoare.

Un sat fantomă transformat în punct de atracție turistică

Houtouwan a devenit celebru în rândul internauților chinezi în 2015, când o serie de fotografii hipnotizante ale satului pustiu au devenit virale.

În loc să sărbătorească noua sa popularitate, oficialii arhipelagului Shengsi au fost precauți cu privire la impactul adus de valul brusc de turiști.

„Liniile noastre telefonice sunt blocate și primim tot mai mulți turiști la Houtouwan”, a declarat la vremea respectivă Chen Bo, un oficial al Insulei Shengshan, într-o declarație oficială.

„Satul Houtouwan din Shengshan nu are condițiile necesare pentru turiști și de aceea îi îndemnăm pe oameni să nu vină deocamdată”

Dar acum, este gata pentru turiști. Oarecum.

Drumeție în Houtouwan

După mai bine de doi ani de planificare, Houtouwan - deși este încă relativ în afara rețelei - a implementat câteva noi măsuri pentru a controla și monetiza boom-ul de turiști.

O platformă de observare a fost deschisă în 2017, oferind o imagine de ansamblu, de la distanță a satului pentru un bilet de 3 dolari.

Vizitatorii pot face drumeții în jurul satului pentru o taxă de 8 dolari. În fața caselor goale sunt amplasate panouri pentru a avertiza turiștii cu privire la posibilul pericol  dacă intră în structurile aflate în stare de deteriorare.

Faima satului Houtouwan a consolidat industria turismului din Insula Shengshan.

În jurul insulei au apărut noi unități de cazare de tip bed-and-breakfast - doar că nu în interiorul satului.

Potrivit rapoartelor de știri locale, satul a primit 90.000 de vizitatori în 2021, adunând  aproximativ 470.000 de dolari.

O excursie de weekend cu plecare din Shanghai

Arhipelagul Shengsi, aflat la aproximativ 64 de kilometri de Shanghai, este singurul arhipelag declarat oficial zonă pitorească națională din China.

Cu peste 400 de insulițe, arhipelagul reprezintă un loc potrivit pentru o escapadă de weekend din Shanghai.

Shengshan este cea mai estică insulă și, împreună cu insula vecină Gouqi, este renumită pentru fructele de mare.

Se mândrește cu una dintre cele mai mari ferme piscicole din China.

Cum se ajunge acolo

Cel mai bun moment pentru a vedea satul este vara - când vegetația este în plină înflorire.

Să ajungi la Houtouwan nu este o călătorie simplă. Există servicii limitate de feribot între China continentală și insula Gouqi (insula este legată de Shengshan printr-un pod scurt).

Un feribot pleacă zilnic de la cheiul Shenjiawan din Shanghai, la ora 9:25, dimineața. Vizitatorii care doresc să ia feribotul trebuie să cumpere biletul și să ia autobuzul de la ora 7:15 dimineața de la Centrul de turism Shanghai Nanpu Bridge.

Călătoria cu autobuzul durează aproximativ o oră și jumătate, iar cea cu feribotul durează 3 ore și jumătate.  Acesta vă va lăsa pe insula Gouqi, unde puteți lua un taxi local până la Houtouwan.

Un alt feribot pleacă în fiecare dimineață de la Zhoushan Shenjiamen Banshengdong Dock la ora 7:45 spre insula Gouqi.

Se recomandă rezervarea din timp a biletelor, din cauza disponibilității sale limitate.

Vizitatorii care înnoptează își pot rezerva în avans biletele de întoarcere și cursa cu taxiul prin intermediul hotelurilor sau al pensiunilor.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite