Rețeta recomandată de Ambasada Danemarcei la București pentru Crăciun
0Cartofii sunt o parte esențială a cinelor de Crăciun din multe țări - iar Danemarca are un fel de mâncare cu cartofi foarte special și pentru Crăciun: „Brunkartofler” (cartofi caramelizați).

Ambasada Regatului Danemarcei în Romania recomandă „Brunkartofler” (cartofi caramelizați), un preparat danez esențial pentru fiecare masă de cină în ajunul Crăciunului.
„Se fac prin fierberea și curățarea cartofilor, iar apoi gătirea lor lungă și lentă în unt și zahăr”, se arată pe pagina Ambasadei.
Rețeta „Brunkartofler” pentru 4 porții
Pregătire: 20 minute
Gătit: 20 minute
Începeți prepararea cu cel puțin câteva ore înainte de servire, deoarece va trebui să fierbeți cartofii și apoi să-i decojiți, după care trebuie să se răcească complet înainte de a se „rumeni”. Puteți, de asemenea, să fierbeți cartofii cu o zi înainte și să-i păstrați la frigider până a doua zi.
Ingrediente
600 g cartofi mici sau cartofi fingerling
100 g de zahăr granulat
50 g unt
Fierbeți cartofii în apă ușor sărată până când se înmoaie (înainte cu câteva minute de a fi fierți suficient).
Scurgeți cartofii și transferați-i într-o baie de apă cu gheață. Curățați cartofii de coajă și lăsați-i să se răcească complet înainte de a-i rumeni.
Cum se prepară efectiv cartofii caramelizați danezi
Încălziți zahărul într-o tigaie mare la foc mediu. Lăsați zahărul să se topească și să devină maroniu deschis, fără a amesteca.
Când zahărul este topit și auriu, adăugați untul. După ce untul a făcut spumă, adăugați cartofii răciți.
Caramelizați cartofii la foc mediu timp de aproximativ 10 minute. În timpul gătitului, amestecați ușor cartofii, pentru ca aceștia să se rumenească pe toate părțile. Nu îi amestecați prea mult.
„Se servesc fierbinți la masa de Crăciun”, este recomandarea danezilor.