Pască poloneză cu smântână și ciocolată: un desert deosebit și absolut delicios
0Dacă ai încercat deja varianta de pască tradițională sau pe cea fără aluat, iată un desert asemănător, pe bază de smântână și brânză, dar cu un plus de savoare.

Sernik (pasca poloneză) este un desert tradițional de Paște în Polonia și în alte țări din Europa Centrală și de Est.
Ingredientele de bază sunt brânza de vaci sau crema de brânză, ouăle, zahărul, făina, untul și smântâna, dar există multe variante și rețete diferite, care pot include fructe uscate, nuci, stafide sau alte ingrediente pentru a-i da un gust și o textură mai bogată.
Iată rețeta pentru pasca poloneză cu smântână și ciocolată
Ingrediente
Pentru aluat:
200 g făină
20 g zahăr pudră
110 g unt rece
1 praf de sare
1 ou mare
Pentru umplutură:
160 g zahăr
500 g cremă de brânză
300 g smântână (25% grăsime)
50 g unt la temperatura camerei
4 ouă
2 linguri amidon
coaja rasă de la o lămâie netratată
150 g stafide
50 g merișoare uscate
1 linguriță extract de vanilie
Pentru glazură:
100 g ciocolată
50 ml smântână lichidă
Hidratezi stafidele și merișoarele uscate în apă, o oră.
Pentru aluat, combini făină cu zahărul și cu sarea, apoi le amesteci cu untul rece tăiat cubulețe. Când obții o consistență fărâmicioasă, adaugi oul bătut și frămânți până ce obții un aluat care nu se mai lipește de mâini. Îl învelești în folie de plastic și îl dai la frigider o oră.
Scoți aluatul din frigider și întinzi o foaie de jumătate de centimetru grosime. O aranjezi într-o tavă rotundă, cu inel detașabil, inclusiv pe pereți, așezi peste ea hârtie de copt și pui pe toată suprafața un strat de boabe de fasole. Dai tava la cuptor 15 minute, la 175 °C.
Între timp, prepari umplutura. Mixezi ouăle cu zahărul până obții o spumă aerată, care și-a dublat volumul. Separat, mixezi crema de brânză cu untul, extractul de vanilie și coaja de lămâie, apoi încorporezi smântâna. Adaugi ouăle și amesteci ușor, cu o spatulă, de jos în sus. Pui amidonul și omogenizezi. La final, încorporezi stafidele și merișoarele bine scurse.
Scoți crusta din cuptor, elimini boabele și hârtia de copt, înțepi aluatul din loc în loc, cu o furculiță, și torni crema de brânză. Coci pasca 35-40 de minute, la 160 °C. Când e gata, o lași să se răcească complet.
Pentru glazură, topești ciocolata ruptă bucăți împreună cu smântâna și lași să ajungă la temperatura camerei. Scoți pasca din formă, torni glazura. Lași desertul la frigider câteva ore înainte de servire și îl decorezi după imaginație.