Cum marinezi perfect carnea de miel pentru cea mai gustoasă friptură
0Marinarea este un pas obligatoriu dacă pregătești friptură de miel de Paște. Iată de ce e importantă această tehnică și ce marinade poți folosi.
Marinarea constă în scufundarea cărnii într-un lichid condimentat și este o tehnică de gătire care îmbunătățește aroma, textura și gustul cărnii. Marinarea poate fi folosită pentru orice tip de carne și este recomandată mai ales pentru carnea cu textura mai tare, cum ar fi cea de vită, miel, oaie, capră, ied.
Marinarea nu acționează doar asupra gustului și aromei preparatului final, ci și asupra texturii cărnii. Pe de o parte, ajută la frăgezire, deoarece anumite igrediente acide din marinadă – oțet, lămâie – acționează asupra fibrelor mai tari din carne și ajută la descompunerea lor. Totodată, marinada hidratează carnea și o protejează în timpul coacerii, iar astfel friptura nu se va usca, ci va rămâne suculentă.
Prin tehnica marinării se reduce și timpul de gătire: carnea marinată se poate găti mai repede decât cea nemarinată, deoarece acizii din marinadă ajută la înmuierea cărnii. Totodată, marinarea ajută la caramelizarea fripturii și îi dă o crustă apetisantă, în timp ce condimentele folosite dau aromă.
Cel mai întâlnit tip de marinadă pentru carnea de miel sau ied, în gastronomia noastră, este baițul. De obicei, pentru friptură se aleg bucăți mari, de obicei pulpa din spate sau din față.
Ingrediente
- O pulpă de miel (2-2,5 kg)
- 50 ml ulei de măsline
- 500 ml vin alb, sec
- 50 ml oțet alb din vin
- 2 linguri sare grunjoasă
- 1 lingură piper negru, boabe
- O legătură ceapă verde
- 2 legături usturoi verde
- 1 linguriță zahăr tos
- 2 crenguțe cimbru proaspăt sau uscat
- 3-4 foi de dafin, opțional
Se taie mărunt legumele, apoi se amestecă toate ingredientele pentru marinadă. Se punea carnea înr-un vas care se închide etanș și se toarnă marinada. Asigură-te că toată carnea este acoperită de lichid. Las-o la frigider niminum 6 ore sau peste noapte. Scoate carnea, scurge-o și strecoară marinada.
Lasă carnea la temperatura camerei 30 de minute, apoi pune-o într-o tavă, toarnă lichidul, acoperă cu folie de aluminiu și gătește la 160-170 °C, timp de trei ore. În ultima jumătate de oră îndepărtează folia de aluminiu, pentru ca friptura să se rumenească.
Cum marinezi carnea de miel: marinadă cu iaurt
- 2 kg carne de miel (pulpă, coaste)
- 500 ml iaurt de băut (kefir, lapte bătut)
- 40 g sare
- Zeama de la o lămâie
- 2-3 crenguțe rozmarin
- 2 crenguțe salvie, opțional
- O lingură usturoi granulat
- O lingură boia dulce sau iute, după preferință
- O linguriță piper negru măcinat
2 linguri ulei de măsline
Amestecă toate ingredientele pentru marinadă, apoi toarn-o peste carne și unge carnea bine, pe toate părțile. Acoperă vasul și ține-l 4-6 ore la frigider. Scoate carnea și scurge-o bine de lichid.
Pune carnea într-o tavă, acoperă cu folie de aluminiu și gătește la 170-180 °C, timp de două ore, apoi îndepărtează folia de aluminiu și mai lasă la cuptor 40-45 de minute, până ce furculița pătrunde cu ușurință în friptură.