O altfel de masă de Crăciun: patru reţete gustoase şi rapide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crăciun fericit! FOTO Shutterstock
Crăciun fericit! FOTO Shutterstock

Când vine vorba de Crăciun, printre primele lucruri la care ne gândim sunt bunătăţile pe care le vom pune pe masă. Pentru a petrece mai puţin timp în bucătărie şi mai mult în jurul bradului, vă propunem un meniu rapid, dar în acelaşi timp arătos şi delicios.

Sărbătorile de iarnă reprezintă, fără îndoială, cea mai frumoasă şi aşteptată perioadă a anului, însă pentru cei cărora le revine sarcina de a pregăti masa festivă înseamnă şi o bătaie de cap şi mult timp petrecut în bucătărie. „Deşi ador să gătesc, sunt momente, cum este şi Crăciunul, în care prefer să mă bucur mai mult de compania celor dragi decât să stau în bucătărie“, spune Georgiana Lipoveanu, blogger specializat în gastronomie. Ea ne propune câteva reţete uşor de făcut, care nu-şi pierd din gust şi aspect, sunt săţioase şi mai sănătoase decât tradiţionalele bucate de Crăciun. „Sunt uşor de făcut, se încropesc cât ai zice «ho-ho-ho!» şi, vă garantez, mesenii vor fi impresionaţi atât în ceea ce priveşte gustul, cât şi aspectul. Pentru aperitiv, primul pe listă este checul sărat, care este săţios şi, mai ales, rezistă multe zile, deci, la fel de bine, poate fi o soluţie chiar şi pentru masa de Revelion. O altă reţetă cu care n-ai cum să dai greş este cea de feta la cuptor. Îmbinarea dintre legume proaspete, brânză şi pâine caldă este minunată. Pentru felul principal, vă recomand un cotlet însoţit de un cremos sos de smântână şi muştar.“ La capitolul desert, piesa de rezistenţă poate fi un cheesecake cu Oreo. Într-adevăr, ca la orice desert care se respectă, procesul poate fi ceva mai migălos, însă efectul vizual va fi spectaculos. Alte reţete făcute de Georgiana Lipoveanu puteţi găsi pe blogul ariesa.ro.

Feta la cuptor cu legume



Ingrediente:

feta la cuptor cu legume foto ariesa food
  • 250 de grame de feta;
  • o cană şi jumătate de bucăţi de roşii proaspete sau din conservă;
  • o jumătate de ardei capia, tăiat subţire;
  • o ceapă roşie, tăiată solzişori;
  • o jumătate de cană cu
  • măsline fără sâmburi;
  • o linguriţă oregano uscat;
  • trei-patru linguri de ulei de măsline;
  • o lingură de busuioc proaspăt tocat.

Mod de preparare:

Într-o tavă mică, adăugăm roşiile. Peste ele, în mijloc, aşezăm bucata de brânză feta. Pe margini adăugăm ceapa, ardeiul şi măslinele. Peste blocul de feta presărăm oregano uscat şi picurăm ulei peste tot. Punem tava cu ingredientele în cuptorul încins la 200 de grade, pentru 10 minute. La final, presărăm busuioc verde tocat. Se serveşte cu pâine prăjită.

Chec aperitiv

chec aperitiv foto ariesa food

Ingrediente:

  • o cană şi un sfert de făină;
  • 250 de grame de bacon, tăiat cuburi;
  • o cană şi un sfert de cheddar sau mozzarella rase;
  • o mână de pătrunjel tocat;
  • un plic de praf de copt;
  • o lingură de zahăr;
  • un sfert de linguriţă de sare;
  • câteva măsline, opţional;
  • trei ouă;
  • trei sferturi de cană de
  • lapte;
  • două linguri de ulei de floarea-soarelui.

Mod de preparare:
Călim baconul 5 minute şi-l lăsăm să se răcească. Ouăle se bat împreună cu laptele şi uleiul. Amestecăm într-un bol făina, praful de copt, zahărul şi brânza. Adăugăm şi pătrunjelul. Încorporăm laptele şi uleiul. Turnăm într-o formă de chec tapetată cu ulei şi faină sau cu hârtie de copt, şi dăm la cuptorul încins la 180 de grade, pentru 50 de minute.

Cotlet de porc în sos cremos de smântână şi muştar

cotlet de porc foto ariesa food

Ingrediente:

  • 800-1.000 de grame de cotlete de porc;
  • două linguri de ulei de măsline;
  • patru linguri de unt;
  • opt căţei de usturoi;
  • o treime de cană de supă de pui sau apă;
  • 200 ml de smântână;
  • o linguriţă de muştar Dijon sau două de muştar clasic;
  • o lingură de rozmarin;
  • sare şi piper.

Mod de preparare:
Cotletele se tapotează de excesul de apă cu un şervet curat. Se încinge bine o tigaie cu cele două linguri de ulei. Cotletele se asezonează cu sare şi piper proaspăt măcinat şi se prăjesc câte 5 minute pe fiecare parte sau până când devin aurii. Se adaugă usturoiul curăţat şi zdrobit cu lama cuţitului, rozmarinul şi untul. După 5 minute, se adaugă supa, se pune capac şi se lasă la foc mic pentru 30 de minute. Se adaugă smântâna şi muştarul şi se mai lasă pe foc 5 minute, până se îngroaşă sosul. Se poate servi alături de broccoli, pe care îl opărim 5 minute, apoi îl tragem în tigaie în unt şi-l condimentăm cu sare, piper şi usturoi.

Cheesecake cu Oreo (12 porţii)

FOTO Adelina Mărăcine

oreo cheescake foto adelina maracine

Ingrediente:

  • 180 de grame de biscuiţi Oreo;
  • 50 de grame de unt topit;
  • 10 grame de gelatină;
  • 50 de grame de zahăr pudră (puteţi ajusta cantitatea în funcţie de cât de dulce vă doriţi să fie cheesecake-ul);
  • 100 ml de apă rece;
  • 100 ml de lapte fierbinte;
  • o păstaie de vanilie (seminţele), dar se poate folosi şi esenţă de vanilie;
  • 300-400 de grame de cremă de brânză natur;
  • 300 ml de smântână dulce pentru frişcă (frişcă lichidă);
  • 12 biscuiţi Oreo pentru umplutură.

Mod de preparare:
Blat:
Se fărâmiţează biscuiţii cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie până se transformă într-o pudră. Se topeşte untul şi se amestecăfoarte bine cu biscuiţii. Se toarnă în tava specială pentru cheesecake (sau folosiţi un inel de tort şi o farfurie) şi se aplatizează cu ajutorul unui pahar sau cu o lingură, aşa încât blatul să fie compact. Se pune tava în frigider pentru o jumătate de oră, timp în care preparăm crema.

Cremă:
Înmuiem gelatina în apa rece, o amestecăm şi o lăsăm să se umfle timp de 10 minute. După ce s-a umflat foarte bine, o punem peste laptele fierbinte – atenţie ca laptele să nu fie clocotit, căci gelatina îşi va pierde efectul. Amestecăm până se topeşte gelatina în lapte. O vom lăsa deoparte şi ne vom ocupa de restul cremei. Punem într-un bol crema de brânză, păstrată la temperatura camerei, şi adăugăm zahărul pudră şi seminţele de vanilie sau esenţa. Mixăm ingredientele foarte bine, până se omogenizează crema. Adăugăm frişca lichidă, puţin câte puţin, şi mixăm din nou foarte bine. Mărim viteza şi mixăm pentru cinci minute. Adăugăm laptele cu gelatina, puţin câte puţin, şi omogenizăm totul. După ce crema este gata, încorporăm cei 12 biscuiţi oreo, rupţi în bucăţele în prealabil, o turnăm peste blatul din biscuiţi, nivelăm foarte bine, şi o lăsăm la frigider pentru câteva ore, până ce crema e bine întărită. Cel mai bine este să o lăsăm peste noapte.

Decor:
Scoateţi desertul din formă: treceţi cu lama unui cuţit pe margini ca să păstraţi aspectul cheesecake-ului. Ridicaţi atent forma de copt. Pentru decor, putem prepara o cremă de caramel sau un ganaş de ciocolată (pentru care se folosesc 70 de grame de ciocolată, cu lapte sau neagră, şi 70 de grame de frişcă lichidă). Altfel, putem decora cu frişcă şi biscuiţi Oreo, apelând la propria imaginaţie. Pentru a-l transforma în unul de sărbătoare, îl putem orna cu figurine din ciocolată, bomboane şi nucă de cocos.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite