Jamie Oliver, de la „Bucătarul dezbrăcat“ la fenomen global
0I-aţi văzut la TV, i-aţi admirat şi le-aţi citit cărţile. Sau aţi gătit după ele. Unii foarte norocoşi au ajuns chiar în restaurantele lor. Ceea ce fac ei nu mai e doar gastronomie, ci adevărate capodopere. Adevarul.ro vă prezintă, în serial, poveştile celor mai mari bucătari şefi ai lumii, oamenii care au dus mâncarea la rangul de artă.
Iubit de unii, criticat de alţii, Jamie Oliver şi-a câştigat cu siguranţă locul în gastronomia mondială, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari pe plan internaţional. Seriale de succes precum „Bucătarul dezbrăcat“ („The Naked Chef“), „Din grădina lui Jamie“ şi „Jamie găteşte în 30 de minute“ l-au transformat într-o vedetă a lumii culinare.
Emisiunile sale au fost difuzate în peste 100 de ţări. După ce au fost traduse în peste 30 de limbi, cărţile de bucate ale lui Jamie au devenit bestseller-uri în întreaga lume.
Născut pe 27 mai 1975, Jamie a fost interesat încă de mic copil de gastronomie. A crescut în Essex, unde părinţii lui, Trevor şi Sally deţin în continuare pubul în care Jamie Oliver şi-a făcut ucenicia. La 16 ani Jamie s-a înscris la Colegiul Westminster Catering, unde a făcut cursuri de gastronomie. A lucrat apoi o perioadă în Franţa şi a urmat un stagiu la Restaurantul lui Antonio Carluccio din Londra.
În 1997, Jamie a apărut într-un documentar TV, iar apoi i s-a oferit oportunitatea de a susţine propriul show de televiziune, „Bucătarul Dezbrăcat“, emisiune care i-a adus premiul BAFTA în anul 2000 şi l-a transformat într-un fenomen global. Acesta a fost doar începutul pentru cheful englez, care a realizat mai multe show-uri TV de succes („Jamie's Ministry of Food“, „Jamie's School Dinners“, „Jamie’s American Road Trip“) şi a lansat mai multe cărţi devenite bestseller („The Naked Chef“, „Găteşte cu Jamie“, „Jamie acasă“ ).
Pe lângă emisiunile de televiziune şi de cărţi, Jamie a lansat un lanţ de supermarketuri, dar şi câteva restaurante (Jamie's Italian, Barbecoa).