Anthony Bourdain, bucătarul antivedetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anthony Bourdain, într-una dintre călătoriile sale culinare FOTO Arhivă personală/Facebook
Anthony Bourdain, într-una dintre călătoriile sale culinare FOTO Arhivă personală/Facebook

I-aţi văzut la TV, i-aţi admirat şi le-aţi citit cărţile. Sau aţi gătit după ele. Unii foarte norocoşi au ajuns chiar în restaurantele lor. Ceea ce fac ei nu mai e doar gastronomie, ci adevărate capodopere. Adevarul.ro vă prezintă, în serial, poveştile celor mai mari bucătari şefi ai lumii, oamenii care au dus mâncarea la rangul de artă.

Stilul său nonconformist şi agresiv l-a transformat pe americanul Anthony Bourdain în bucătarul rebel sau bucătarul antivedetă, deşi este o celebritate a lumii culinare. Consumator de alcool, fumător înrăit, dependent de droguri o bună perioadă din viaţă, Bourdain este însă un chef strălucit şi un scriitor foarte bun.
Născut în 1956 în New York, SUA, Anthony Bourdain a renunţat la facultate pentru a urma cursurile Institutului culinar american, pe care l-a absolvit  în 1978.

Ulterior, a lucrat în mai multe restaurante newyorkeze renumite, printre care Sullivan’s şi Les Halles.

„Nu mâncaţi înainte de a citi asta“

Bucătarul şef Bourdain a devenit celebru după ce a publicat în „The New Yorker“ materialul „Nu mâncaţi înainte de a citi asta“, un articol despre lucrurile neştiute din bucătăriile restaurantelor. S-a impus cu-adevărat în lumea celebrităţilor culinare în 2000, cu volumul „ Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly“, care a devenit bestseller.

Succesul acestei cărţi a condus la o serie televizată numită „A Cook’s Tour“, iar în 2005 maestrul bucătar lansat o serie marca Travel Channel TV, numită „Anthony Bourdain: No Reservations“, care a ajuns în 2011 la cel de-al şaptelea sezon. Acest serial a inclus şi un episod despre România, însă ţara noastră nu a fost prezentatăîntr-o lumină foarte bună.

Mereu deschis noilor experienţe, Anthony Bourdain a apărut într-un episod al reality-show-ului Miami Ink şi şi-a tatuat un craniu. Cea mai recentă carte a lui Bourdain, „Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook“, a fost publicată în 2010. Bourdain, cunoscut pentru stilul lui acid şi ironic, a criticat mai multe celebrităţi culinare Rachel Ray sau Alain Ducasse, dar şi-a declarat admiraţia pentru chefi precum Gordon Ramsay, Ferran Adria, Marco Pierre White şi Mario Batali. Totodată, Bourdain a făcut mai multe comentarii sarcastice la adresa veganilor şi a vegetarienilor.

BucătăriePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite