Intrăm în Postul Crăciunului. Cum faci cele mai bune sarmale de post cu ciuperci și nuci

0
Publicat:

Marți 15 noiembrie, începe al doilea mare post al anului: Postul Crăciunului 2022. Respectarea lui o adevărată provocare, ținând cont de faptul că durează nu mai puțin de 40 de zile.

Sarmalele de post sun savuroase FOTO Shutterstock
Sarmalele de post sun savuroase FOTO Shutterstock

Pe lângă semnificația spirituală pe care o are, postul este o alternativă sănătoasă, iar unii nutriționiști îl consideră chiar o metodă de detoxificare. În perioada postului restricțiile sunt severe și se elimină multe alimente, unele deloc benefice (grăsimi rele, mâncare procesată etc).

Postul Crăciunului 2022 este unul dintre cele mai lungi din an, durează 40 de zile, din 15 noiembrie 2022 până în 24 decembrie 2022. Totuși, este cel mai permisiv, cu foarte multe dezlegări la pește, în aproape toate zilele de sâmbătă și duminică, dar și în alte zile.

Sarmalele sunt unul dintre cele mai iubite preparate din bucătăria românească, iar varianta de post, cu ciuperci și nuci, e delicioasă.

Sarmale de post: cum se prepară

Ingrediente

  • 1 varză murată (1,5 kg)
  • 250 g orez
  • 250 g ciuperci proaspete
  • 100 g miez de nucă, opțional
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 300 ml suc de roșii
  • sare
  • piper
  • 50 ml ulei
  • 1 legătură pătrunjel

Lași varza la desărat în apă rece, o oră, apoi alegi frunzele mari și intacte. Dacă sunt prea mari, le tai jumătăți.

Tai cepele și morcovul cubulețe, apoi le călești în ulei, 4-5 minute, la foc mediu, amestecând ocazional. Adaugi ciupercile spălate şi tăiate fin, gătești încă 5 minute și pui orezul spălat în mai multe ape.

Torni 300-400 ml de apă şi laşi să fiarbă până ce lichidul e absorbit în totalitate. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, adaugi verdeaţa tocată, miezul de nucă mărunțit, amesteci şi laşi la răcorit.

Tai fin frunzele mici de varză murată și așezi jumătate din cantitate într-o cratiță (de fontă sau vas de lut). Umpli frunzele mari cu compoziţia de orez şi le aranjezi în cratiţă. Așezi deasupra încă un strat de varză tocată, torni sucul de roșii și apă cât să acopere sarmalele.

Aşezi vasul pe foc și, după ce dă în clocot, reduci focul la mic, acoperi cu un capac și fierbi aproximativ o oră. Transferi sarmalele la cuptor, fără capac, la foc mediu (170-180 °C) și le mai ții aproximativ 30-45 de minute, până ce se rumenesc ușor. Se pot mânca reci sau calde.

Bucătărie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite