Plăcinta de dovleac, un desert delicios. Rețeta prăjiturii care se topește în gură

0
Publicat:

Un desert delicios de sezon, plăcinta de dovleac, iese perfectă dacă este preparată după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Prăjitura fragedă și aromată se topește în gură.

Plăcinta cu dovleac, un desert delicios FOTO Shutterstock
Plăcinta cu dovleac, un desert delicios FOTO Shutterstock

Rețeta prăjiturii o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

Un kg făină, patru ouă (din care un ou pentru uns), 400 grame de zahăr, o „nucă” de drojdie, o ceaşcă mare (200 mililitri) cu lapte, trei linguri de smântână, un castron cu dovleac ras, un pachet şi jumătate de unt (din care 50 grame pentru uns tava).

Mod de preparare:

În lucrarea sa, autorul a povestit cum se prepară desertul delicios.

Drojdia se desface în laptele cald şi în smântână, apoi se freacă untul cu zahăr până se face spumă. Se adaugă ouăle peste untul frecat cu zahăr, după care şi drojdia cu lapte şi smântână. Când s-au amestecat, se adaugă făina, zahărul vanilat şi coajă rasă de lămâie. Cei care doresc pot să adauge un praf de scorţişoară şi puţină sare, ca să potenţeze gustul”, arăta regretatul gastronom. 

Pasul următor se referă la frământat după ce au fost adăugate ingredientele de mai sus. Se frământă bine compoziţia, după care se lasă să se odihnească.

Între timp se unge o tavă cu cele 50 de grame de unt, se întinde aluatul cât este tava de mare, inclusiv pe pereţi, suficient cât să învelească plăcinta. Foaia se umple apoi cu dovleac, se închide ca un plic şi se unge cu unt şi ouSe dă la cuptor, la foc mic, timp de o oră şi jumătate, cel mult două, până este gata plăcinta delicioasă şi aromată pe care regretatul gastronom Radu Anton Roman o descria ca pe un fel de tartă ialomiţeană, parfumată şi fragedă. Se poate servi presărată cu zahăr pudră şi cu o lingură de smântână alături. Poftă bună!”, spunea autorul rețetei.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite