Cum repari greșelile din bucătărie. Trucuri de la chef Joseph Hadad: „Va absorbi sărătura din mâncare”
0Gustul mâncărurilor este cel mai important până la urmă. Cum salvăm o tocană în care am scăpat prea multă sare? Există câteva ponturi care să vă readucă în farfurie preparatul perfect, dezvăluite de chef Joseph Hadad.

Sarea poate este cea mai păcătoasă când vine vorba de greșeli de gust. Dacă punem prea puțină, mâncarea nu va fi savuroasă, dar măcar poate fi adăugată la sfârșit. Însă dacă punem prea multă, acolo apare problema cea mare. Chef Joseph Hadad a dezvăluit pe blogul său cum putem repara gustul mâncărurilor.
"O soluție ar fi, dacă tocana sau supa/ ciorba este încă în procesul de gătire și ne-am dat seama că este prea sărată, să punem un cartof curățat întreg în cratiță. Acesta va absorbi sărătură, iar la sfârșit va fi scos și aruncat. Dacă mâncarea este, însă, deja gata, atunci tot pe bază de amidon se poate remedia. Niște orez fiert bine și pasat amestecat în sos va mai diminua din intensitatea sării. Sau o contrabalansare de gust cu ceva dulce ori acru. Un pic de zahăr, gem sau suc de lămâie ori oțet pot ajuta, în funcție de preparat", arată specialistul.
Amidonul, un in gredient de mare ajutor
Chef Joseph Hadad spune că amidonul ajută și în cazul preparatelor prea picante. Țineți minte că ardeiul iute își dezvăluie aroma în timp, nu imediat ce l-ați pus în mâncare. Așa că e posibil ca după câteva minute să vă treziți că este prea picantă tocănița.
"În cazul acesta niște orez, cartofi sau pâine pot ajuta. Dacă e un fel de mâncare cu fructe de mare, atunci puțin acid, precum sucul de lămâie, poate ajuta. Pentru un stir-fry, niște zahăr face minuni și, în general, gustul picant este combătută cu elemente cremoase precum smântână, lapte, iaurt sau chiar lapte de cocos.
Dar mâncărurile pot deveni și prea dulci, mai ales în rețete de curry-uri, de exemplu, care cer și adăugarea de zahăr, pe lângă unele legume care sunt deja dulci, cum e morcovul, de exemplu. În cazul acesta, mai curând decât să contrabalansați dulceața cu sare, mai bine adăugați condimente sau ceva acid, precum puțin suc de lămâie ori oțet. Sau poate chiar un ingrediente amar, precum rucola, kale sau andive", explică bucătarul.
În cazul în care mâncarea este prea grasă, totul se rezolvă foarte ușor. Când grăsimea se ridică la suprafață, o modalitate bună de a o îndepărta este cu un prosop de hârtie așezat cu atenție deasupra supei sau sosului pentru a absorbi excesul de grăsime. Dacă, însă, nu vă grăbiți, puteți lăsa mâncarea peste noapte la frigider, iar grăsimea în exces de la suprafață se va solidifica, fiind astfel ușor de îndepărtat înainte de a o reîncălzi, spune Hadad.