Cum ne influenţează o bucată de plastic viaţa: alegem mâncăruri nesănătoase atunci când plătim cu cardul de credit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plata cu cardul ne face să alegem de la cantină şi de pe rafturile magazinelor alimente nesănătoase FOTO: Shutterstock
Plata cu cardul ne face să alegem de la cantină şi de pe rafturile magazinelor alimente nesănătoase FOTO: Shutterstock

Oamenii au tendinţa să aleagă alimente nesănătoase atunci când îşi fac cumpărăturile cu cardul de credit. Cel puţin aşa arată rezultatele unui studiu condus de specialiştii Universităţii Cornell din SUA.

Banii fizici pierd teren pe zi ce trece, în timp ce cardurile devin o nouă religie în materie de tranzacţii comerciale. Totuşi, specialiştii avertizează că plata electronică influenţează alimentaţia consumatorului, acesta fiind tentat să cumpere mâncare nesănătoasă atunci când are în portofel un card de credit.

Pentru a verifica ipoteza enunţată mai sus, oamenii de ştiinţă ai Universităţii Cornell au realizat un experiment la care au participat 2.314 elevi înscrişi la şcolile publice de peste ocean. O parte din cantinele instuţiilor educaţionale ofereau posibilitatea copiilor să plătească cu bani lichizi alimentele cumpărate, în timp ce la restul casieriilor era posibilă numai plata cu cardul de credit.

Rezultatele studiului, citat de publicaţia „Women’s Wealth“, au arătat că 42% din totalul elevilor care plăteau în numerar au ales gustări sănătoase, în timp ce doar 31% din totalul celei de-a doua categorii au manifestat aceleaşi preferinţe.

Profesorul David Just, autorul studiului desfăşurat în SUA, susţine că oamenii sunt mai dispuşi să cumpere pe baza impulsului de moment atunci când dispun de carduri. Banii lichizi ne obligă să-i numărăm, să ţinem o evidenţă destul de exactă, să-i organizăm pentru a-i folosi în diverse situaţii. Dar cardul simplifică toată această acţiune, înlesnind extrem de mult procesul de cumpărare.

Sute de studii au dezvăluit că persoanele care deţin mai multe carduri de credit cheltuiesc mai mult decât dacă ar plăti cu bani fizici. Şi acest lucru se întâmplă indiferent dacă este vorba despre magazine sau despre bacşişul pe care îl lasă în restaurante. Astfel, cardul nu doar că încurajează consumul de alimente nesănătoase, ci îţi lasă şi impresia că poţi trăi mai bine decât îţi permiţi.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite