Ce se mănâncă de Paşti în jurul lumii: unde se pregăteşte supa de asmăţui şi din ce se prepară Pashka la ruşi FOTO VIDEO
0
Dacă vă gândeaţi că suntem atipici prin pasca şi cozonacii de Paşti, sau drobul de miel, ei bine nu. Există preparate tradiţionale speciale care ajung pe mesele festive ale numeroaselor popoare din jurul lumii. Iată o listă a alimentelor şi a preparatelor consumate de diverse popoare cu ocazia sărbătorilor pascale.
Bulgaria/Georgia/Rusia - Kulich
Familiile din multe ţări creştin-ortodoxe, inclusiv Bulgaria, Georgia şi Rusia, prepară prăjitura Kulich de Paşti. Prăjiturile sunt coapte în tăvi înalte şi decorate cu îngheţată albă şi bomboane decorative colorate sau cu flori. Prăjitura este de obicei sfinţită de preot după slujba de Paşte.

FOTO telegraph.co.uk/Alamy
Germania - Supa de asmăţui (hasmaţuchi )
Joia Patimilor este cunoscută drept Gründonnerstag sau drept „Joia Verde” în Germania, când germanii consumă, în mod tradiţional, mâncăruri de culoare verde. Supa de asmăţui sau hasmaţuchi (plantă erbacee, plăcut mirositoare, cu flori albe, uneori gălbui, face parte din familia Apiaceae, fiind înrudit cu pătrunjelul şi cu morcovul. Este folosit la unele preparate culinare, atât în stare proaspătă (la salate) precum şi uscată (ciorbe etc.) sau la asezonarea ciorbelor, având un gust acrişor-amărui specific) este o alegere populară.

FOTO telegraph.co.uk/Alamy
Brazilia - Paçoca de Amendoim
Pe bază de alune, zahăr şi făină de manioc, această delicatesă braziliană este foarte des servită în onoarea festivalului de Paşti.

FOTO telegraph.co.uk/Alamy
Danemarca - Påskeøl
În Danemarca, veţi putea găsi o bere specială, pusă în vânzare doar cu ocazia sărbătorilor pascale. Påskeøl este o bere mai tare decât cele obişnuite.

FOTO telegraph.co.uk/Alamy
Spania - Rosquillas
Mulţi spanioli aleg să prepare un preparat culinar special cu ocazia Paştelui. Este vorba despre rosquillas, care sunt de fapt gogoşi coapte şi prăjite, făcute din făină fermentată. Gustul acestora variază de la regiune la regiune, unele fiind dulci, altele cu gust de rozmarin, în timp ce altele sunt servite după ce au fost trecute prin lichior de anason.

FOTO telegraph.co.uk/Alamy
Mexic - Capirotada
Capirotada este un fel de bundincă din pâine picantă mexicană umplută cu stafide, scorţişoară, cuişoare şi brânză care este populară în perioada Paştelui. Se spune că fiecare ingredient aminteşte de suferinţa lui Iisus Hristos, cuişoarele fiind cuiele bătute în cruce, batoanele de scorţişoară - crucea de lemn, iar pâinea corpul Mântuitorului.

FOTO telegraph.co.uk/Alamy
Slovenia/Croaţia - Pinca
Semănând cu o cruce mare din chifle, pinca este o pâine dulce pe care se poate observa forma de cruce. Aceasta este consumată pentru a celebra sfârşitul postului în Slovenia şi Croaţia. Pinca este preparată şi în anumite zone din Italia.

FOTO telegraph.co.uk/Alamy
Pashka - Rusia
Acest desert tradiţional în formă de piramidă, făcut din brânză, este servit de Paşti în Rusia. Preparatul este de obicei decorat cu simboluri religioase precum literele XB, de la „Christos Voskres”, care semnifică „Hristos s-a înălţat”.

FOTO telegraph.co.uk/Christopher Jones