Ce îşi doresc prizonierii condamnaţi la moarte la ultima lor masă: o singură măslină cu sâmbure şi cartofi prăjiţi cu căpşune FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Florida, masa finală poate costa maximum 40 de dolari şi poate fi preparată doar în interiorul statului. FOTO Arhivă
În Florida, masa finală poate costa maximum 40 de dolari şi poate fi preparată doar în interiorul statului. FOTO Arhivă

În 31 de state americane şi în alte ţări în care pedeapsa capitală este legală, există obiceiul de a le oferi condamnaţilor la moarte o ultimă masă specială, conform preferinţelor acestora.

 Există şi restricţii, de exemplu în Florida masa finală poate costa maximum 40 de dolari şi poate fi preparată doar în interiorul statului.

Fotograful de preparate culinare Henry Hargreaves nu a fost niciodată de acord cu pedeapsa capitală, aşa că atunci când a aflat că statul Texas elimină acest ultim favor acordat condamnaţilor la moarte, de a putea servi o ultimă masă specială alcătuită din mâncarea lor preferată, acesta a devenit fascinat de tradiţie.

„Am cercetat mai amănunţit situaţia, am mers puţin mai departe şi am descoperit o evidenţă publică a meselor. Pentru prima dată, aceşti oameni au devenit umanizaţi”, a declarat acesta pentru publicaţia Business Insider. „M-am gândit că este destul de impresionant şi de impact faptul că prin mâncare am putut putut avea o înţelegere asupra acestor oameni drept fiinţe umane.”  

Din moment ce nu a fost niciodată publicată o fotografie a ultimei mese servite de un prizonier, Hargreaves s-a gândit să fotografieze felurile acestea de mâncare în diverse cadre. „Nu poţi şti cum sunt servite, în farfurii chinezeşti sau pe o masă de lemn, aşa că am încercat să explorez toate aceste variaţiuni”, a spus fotograful.  

Deşi Hargreaves are propriile lui opinii referitoare la pedeapsa cu moartea, acesta nu a dorit să predice credinţele sale prin această muncă a sa. „Ceea ce am vrut a fost să îi fac pe oameni să aibă această conversaţie şi să fie conştienţi de ea”, a mai spus fotograful. „Aceasta este puterea artei; plasează o oglindă pe subiect şi spectatorii pot avea o conversaţie între ei şi îşi pot trage propriile concluzii.”

Victor Feguer, 28 de ani din Iowa - condamnat la moarte prin injecţie letală pentru crimă în 1963.

image

O singură măslină cu sâmburele în ea.

John Wayne Gacy, 52 de ani din Illinois - condamndat la moarte prin injecţie letală în 1994 pentru viol şi crimă.

image

12 creveţi prăjiţi, pui preparat după reţeta KFC, cartofi prăjiţi şi o jumătate de kilogram de căpşuni.

Stephen Anderson, 49 de ani din California - jaf şi asalt, evadat de la închisoare, condamnat la moarte prin injecţie letală pentru crimă în 2002.

image

Două sandwich-uri toast cu brânză, 0,5 litri de brânză de vacă, porumb, plăcintă de piersici, îngheţată cu fulgi de ciocolată, ridichi.

Ted Bundy, 43 de ani din Florida - condamnat la moartea pe scaunul electric în 1989 pentru viol, necrofilie, evadare din închisoare, crimă.

image

A refuzat o masă specială, aşa că i-a fost servită una tradiţională: friptură de vită, ochiuri, cartofi hash browns, pâine prăjită cu unt şi jeleu, lapte, suc.

Ronnie Threadgill, 40 de ani din Texas - condamnat la moarte prin injecţie letală în 2013 pentru crimă.

image

Pui la cuptor, piure de cartofi, legume, mazăre, pâine, ceai, apă, punch (n.r. băutură alcoolică sau non-alcoolică din fructe). Texas a eliminat „ ultima masă” în 2011, aşa că i-a fost servită aceeaşi masă ca celorlalţi colegi de unitate.

BucătăriePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite