Ce este untul ghee
0
Untul ghee este unul dintre ingredientele de bază ale bucătăriei indiene, cu o istorie de peste 3.000 de ani. Este o grăsime pentru gătit, care se obţine din unt, de aici şi o altă denumire sub care este cunoscut, aceea de unt clarificat.
Îl poţi prepara la tine acasă
Ghee se face din unt gras, nesărat, prin fierbere, la foc mic. După ce îl pui pe foc, amesteci uşor, cu o lingură de lemn, până când se evaporă toată apa pe care o conţine. La suprafaţa vasului va rămâne un ulei de culoarea mierii de albine: ei bine, acesta este untul ghee. La 10-15 minute după ce este luat de pe foc, se strecoară cu ajutorul unui tifon, apoi se depozitează într-un borcan închis etanş. Se păstrează la temperatura camerei, ferit de razele soarelui. Untul clarificat rezistă perioade lungi de timp.
Untul cu aromă de nuci
Este un produs exelent pentru prăjit, fiindcă punctul de fumegare, adică temperatura la care începe să se deterioreze, este de 250 grade Celsius, mai ridicată decât a majorităţii uleiurilor. Îl poţi utiliza pentru prăjit, dar şi la prepararea celor mai fragede prăjituri. Are o aromă deosebită, asemănătoare cu cea a nucilor, astfel încât poate fi consumat ca atare, pe pâine, câte 2-3 felii pe zi. O lingură de unt ghee conţine 112 calorii, cât şi 17 aminoacizi esenţiali pentru sănătate.