Cartofi țărănești de post: rețetă ardelenească veche. Ingrediente secrete care fac preparatul delicios

0
Publicat:

Garnitură delicioasă lângă o friptură sau preparat de sine stătător, în post, cartofii țărănești, pregătiți după rețeta ardelenească veche vor cuceri toate gusturile. Este un preparat simplu deosebit de gustos.

Cartofii țărănești, un preparat delicios de post FOTO Shutterstock
Cartofii țărănești, un preparat delicios de post FOTO Shutterstock

Ingrediente:

  • 1,2 kg de cartofi ceruiți
  • 60 ml. ulei vegetal (de floarea soarelui)
  • 2 cepe de mărime medie (~250 de grame împreună)
  • sare și piper negru proaspăt măcinat
  • 2 lingurițe de paprika dulce de bună calitate
  • 1 legătură de pătrunjel verde tocat

Mod de preparare:

1. Se aleg cartofi sănătoși, de preferință de mărime apropiată, ca să fiarbă în același timp. Se spală foarte bine pe coajă, frecându-i cu un burete de vase curat. Se limpezesc în câteva ape reci, se arată pe site-ul lauralaurentiu.ro

2. Se pun cartofii într-o oală și se acoperă cu apă rece. Se adaugă 1 linguriță de sare și se pun pe foc iute, până începe apa să fiarbă. După ce apa clocotește, se reduce focul, ca să fiarbă în clocote potrivite. Timpul de fierbere depinde de soiul cartofilor și de mărimea lor. Cam după 15 minute de fierbere pot fi testați cu furculița, trebuie să fie fragezi dar nu sfărâmicioși.

3. Imediat ce sunt fierți, se scurg de apa în care au fiert. Se limpezesc în apă rece, ceea ce-i va răci mai repede, apoi se decojesc.

4. Cartofii decojiți se taie în aproximative cuburi, cam de 4-5 cm.

5. După fierberea, curățarea și tăierea cartofilor, se încinge uleiul, pe foc mediu, într-o tigaie largă și adâncă sau o cratiță potrivită. Se adaugă ceapa tocată și un praf de sare. Se reduce focul și se călește ceapa cam 8-10 minute, amestecând din când în când, până se înmoaie bine. Vom observa că s-a înmuiat atunci când ceapa devine ușor translucidă.

6. Se adaugă cartofii fierți și tăiați în cuburi peste ceapa călită. Se asezonează cu sare și piper și se omogenizează cu grijă, ca să nu se sfărâme cartofii. Se gătesc cam 4-5 minute, pe foc mic spre mediu,

7. În final, se presară pe deasupra paprika (boiaua dulce de ardei). În afară de culoare, aceasta oferă preparatelor mult gust. Amestecăm cu grijă preparatul. Se mai țin pe foc maximum un minut.

8. Se adaugă pătrunjelul verde tocat și se amestecă ușor. Poftă bună!

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite