Baigli: cum faci celebrul cozonac unguresc cu mac sau nucă. E mai ușor și rapid decât cozonacul clasic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii îl consideră cozonac, alții ruladă, însă acest preparat face parte din categoria deserturilor delicioase de Crăciun și se prepară mai ușor decât un cozonac obișnuit.

Cozonac unguresc baigli. Rulouri umplute cu mac și nucă, tăiate felii, pe masa de Crăciun
Bailgi, un altfel de cozonac de Crăciun FOTO Shutterstock

Întâlnit mai ales în zona Banatului, bailgi este o coptură tradițională din Imperiul Austro-Ungar, cu umplutură densă de nucă sau mac. Este întâlnit în Europa Centrală și de Est (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, România), dar și în țări nordice (Danemarca).

Dacă dorești un altfel de desert la masa de Sărbători, încearcă această versiune de cozonac de Crăciun. E delicios și mai ușor de făcut decât cozonacul clasic.

Baigli: cum se prepară 

Ingrediente

Pentru aluat:

500 g făină

20 g drojdie proaspătă

120 g zahăr

220 ml lapte

3 gălbenușuri

150 g unt

1/4 linguriță sare fină

Pentru umplutură:

300 g seminţe de mac sau 300 g nuci măcinate

150 ml lapte

150 g zahăr

1 esență rom

1 ou, pentru uns

Pui într-un bol 50 ml de lapte, o lingură de zahăr și drojdia fărâmițată și lași în loc cald, 20 de minute, să se activeze drojdia. Mixezi gălbenușurile cu restul de zahăr până îți dublează volumul și obții o compoziție cremoasă. Combini făina și untul moale într-un bol mare, folosindu-ți mâinile. Adaugi drojdia, gălbenușurile și sarea, apoi torni laptele rămas. Amesteci până ce obții un aluat omogen și elastic. Îl înfășori în folie și îl dai la frigider 30 de minute.

Pentru umplutură, încălzești laptele într-o cratiță, la foc mic, iar când clocotește adaugi zahărul, semințele de mac măcinate în blender (sau nuca măcinată), esența de rom și amesteci bine. Dai deoparte până ce macul (sau nuca) se umflă și crema se îngroașă.

Scoți aluatul din frigider, îl împarți în două și întinzi două foi dreptunghiulare și subțiri (5-6 mm). Pui pe fiecare umplutura, lăsând o margine de 1-2 cm și rulezi strâns. Ungi baigli cu ou bătut și mai lași 10 minute, apoi îi coci în cuptorul preîncălzit la 170 °C, aproximativ 40 de minute. Îi lași la răcit înainte de a-i tăia, dar sunt mai buni a doua zi.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite