Baigli: cum faci celebrul cozonac unguresc cu mac sau nucă. E mai ușor și rapid decât cozonacul clasic
0Unii îl consideră cozonac, alții ruladă, însă acest preparat face parte din categoria deserturilor delicioase de Crăciun și se prepară mai ușor decât un cozonac obișnuit.
Întâlnit mai ales în zona Banatului, bailgi este o coptură tradițională din Imperiul Austro-Ungar, cu umplutură densă de nucă sau mac. Este întâlnit în Europa Centrală și de Est (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, România), dar și în țări nordice (Danemarca).
Dacă dorești un altfel de desert la masa de Sărbători, încearcă această versiune de cozonac de Crăciun. E delicios și mai ușor de făcut decât cozonacul clasic.
Baigli: cum se prepară
Ingrediente
Pentru aluat:
500 g făină
20 g drojdie proaspătă
120 g zahăr
220 ml lapte
3 gălbenușuri
150 g unt
1/4 linguriță sare fină
Pentru umplutură:
300 g seminţe de mac sau 300 g nuci măcinate
150 ml lapte
150 g zahăr
1 esență rom
1 ou, pentru uns
Pui într-un bol 50 ml de lapte, o lingură de zahăr și drojdia fărâmițată și lași în loc cald, 20 de minute, să se activeze drojdia. Mixezi gălbenușurile cu restul de zahăr până îți dublează volumul și obții o compoziție cremoasă. Combini făina și untul moale într-un bol mare, folosindu-ți mâinile. Adaugi drojdia, gălbenușurile și sarea, apoi torni laptele rămas. Amesteci până ce obții un aluat omogen și elastic. Îl înfășori în folie și îl dai la frigider 30 de minute.
Pentru umplutură, încălzești laptele într-o cratiță, la foc mic, iar când clocotește adaugi zahărul, semințele de mac măcinate în blender (sau nuca măcinată), esența de rom și amesteci bine. Dai deoparte până ce macul (sau nuca) se umflă și crema se îngroașă.
Scoți aluatul din frigider, îl împarți în două și întinzi două foi dreptunghiulare și subțiri (5-6 mm). Pui pe fiecare umplutura, lăsând o margine de 1-2 cm și rulezi strâns. Ungi baigli cu ou bătut și mai lași 10 minute, apoi îi coci în cuptorul preîncălzit la 170 °C, aproximativ 40 de minute. Îi lași la răcit înainte de a-i tăia, dar sunt mai buni a doua zi.