Rețetă de cozonac fără frământare, ideală pentru cei care se grăbesc

0
Publicat:

Dacă n-ai timp destul pentru a pregăti o masă tradițională de Crăciun, dar vrei să umpli casa cu miros de cozonaci, ca să te bucuri cu cei dragi de gustul lor, poți încerca o variantă simplă, fără frământare.

Când spui cozonac, te gândești, adesea nu doar la savoarea lor, ci și la truda ce stă în spatele unui preparat considerat deloc ușor, la care se încumetă doar gospodine experimentate, pricepute la frământat, cărora le ies din prima rețetele cele mai complicate. 

Vestea bună este că dacă nu te încadrezi în tiparul de succes, există o alternativă (pe lângă achiziționarea lor din magazin): cozonacii fără frământare.

Iată o rețetă sugerată de Bucătăraș TV, pagina cu rețete video de calitate, explicate pas cu pas, cu ajutorul cărora poți deveni eroul familiei tale:

image

Ingrediente:

Făină de cozonac (12% proteine) – 500 g

Lapte bătut – 150 ml

Lapte – 150 ml

Unt 82% nesărat – 50 g

Ulei de floarea soarelui – 50 ml

Drojdie proaspătă – 50 g

Zahăr tos – 120 g

Extract de vanilie – o linguriță

Esență de rom – o linguriță

Coajă rasă de portocală – o linguriță

Gălbenușuri de ou – 3 buc.

Un praf de sare

Pentru umplutură:

Miez de nuca măcinat – 3 linguri

Stafide aurii – 3 linguri

Cremă de ciocolată – 4 linguri

Extra făină pentru întins aluatul: 50-100 g

Extra un gălbenuș de ou pentru uns

Extra zahăr pentru presărat – 1/2 lingură

Mac pentru presărat – 1/2 lingură

Mod de preparare:

În primul rând, trebuie să cerni făina într-un castron, ca la cozonacii clasici, să freci bine drojdia cu puțin zahăr.

Amestecă laptele bătut cu laptele proaspăt și pune-l foarte puțin pe foc, până devine ușor călduț. Toarnă-l peste drojdie și amestecă bine până se dizolvă. Las-o cam 10-15 minute să se activeze. Ea va deveni spumoasă. Amestecă uleiul cu untul și pune-le într-o crăticioară pe foc până se topește untul. Lasă-l apoi să se răcească la temperatura camerei. Bate gălbenușurile cu un praf de sare, adaugă zahărul, extractul de vanilie și esență de rom, și bineînțeles, coajă de portocală”, se arată în rețeta Bucataras TV.

Următorul pas este să torni drojdia activată cu laptele peste făină și să amesteci cu o lingură de lemn.

Adaugă apoi gălbenușurile, puțin câte puțin și amestecă bine până se încorporează. Unge compoziția cu puțin ulei, acoperă castronul cu folie de plastic și lasă-l să crească într-un loc cald și ferit de curent cam o oră și jumătate. După ce a crescut, mută castronul în frigider pentru 12-14 ore, pentru ca aluatul să se matureze. Pudrează apoi masa cu făină și împarte aluatul în două. Întinde câte o foaie de aluat și unge-o cu cremă de ciocolată, presară nuca mărunțită și stafide și rulează. Împletește apoi cele două rulouri și pune cozonacul într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină. Acoperă-l cu un prosop și lasă-l 20 de minute să mai crească”, se mai arată în rețetă.

La final trebuie să ungi cozonacul cu gălbenuș de ou și să presari deasupra zahăr, pentru ca apoi să-l bagi în cuptorul preîncălzit la 165-170 grade pentru 45 de minute. După coacere se lasă la răcit (de tot) înainte de a fi tăiat felii.

Câteva alternative:

Iubitoare de folclor şi tradiţii, fosta educatoare a satului Odaia Manolachi, judeţul Galaţi, Ecaterina Hulea duce mai departe obiceiurile din Săptămâna Mare, învăţate din moşi strămoşi. În fiecare an, gospodina prepară deliciosul cozonac cu umplutură bogată de miez de nucă, cacao şi rahat.

Invitat în ediția „Adevărul Live”, chef-cofetar Răzvan Gabriel Costea a oferit în exclusivitate cititorilor „Adevărul” cea mai ușoară rețetă de prăjitură de Crăciun.

Bucătărie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite