Aluatul fraged de pizza cu doar trei ingrediente, gata în cinci minute
0Cineva care prepară pizza cu aluat tradițional - care necesită dospire - poate fi sceptic la vestea că există și alternative gata în doar cinci minute. Și nu vorbim de produse congelate.
Este vorba despre un blat atât de simplu de preparat, încât nu necesită nicio planificare prealabilă, notează pagina culinară simplyrecipes.com, care a publicat o rețetă de aluat bogată în proteine, cu doar trei ingrediente - făină, praf de copt și iaurt grecesc - recomandată de Molly Allen, fost proprietar de brutărie, acum scriitoare independentă, autoare a unor ghiduri de bucătărie.
Aluatul recomandat de ea nu va fi elastic, ci moale, iar pe deasupra, la îndemână pentru oricând apare pofta de pizza.
Neavând drojdie, acest aluat sare peste procesul de fermentare, valorificând puterea substanțelor active din iaurt, care lucrează ca agent de dospire.
Se poate folosi orice tip de iaurt grecesc simplu (mai degrabă decât iaurt în stil grecesc), cu sau fără grăsimi.
Ingredirente și mod de preparare
Preparatul necesită:
- o cană (136g) de făină ;
- o linguriță praf de copt;
- trei sferturi de cană de iaurt grecesc.
Mai întâi se preîncălzește cuptorul la aproximativ 200-220 °C.
Într-un castron, se amestecă făina, praful de copt și iaurtul grecesc și se frământă cu spatula, apoi cu mâinile, până când se formează o bilă netedă de aluat.
Aluatul se transferă pe o suprafață tapetată cu făină sau pe hârtie de copt. Cu mâinile sau cu un sucitor pe care a fost presărată făină, se aplatizează până când se formează un disc de grosimea dorită. Apoi se transferă pe o tavă pe care a fost montată hârtie de copt.
Deasupra se pun sosul și toppingurile preferate (n.r șuncă, salam, mozzarella / cașcaval, măsline, ardei etc). Se coace timp de 10 - 20 de minute până când se umflă ușor, marginile sunt rumenite și brânza e topită.
În cazul în care se dorește o crustă mai crocantă, aluatul poate fi copt timp de cinci minute înainte de a-l acoperi cu toppinguri, iar după adăugarea acestora, se continuă coacerea.
Dacă aluatul nu este copt în prealabil, crusta va fi moale și fragedă.
După coacere, pizza trebuie lăsată se „odihnească” timp de 5 minute înainte de a o felia și servi.
Nu există condimente în această rețetă simplă de aluat, dar asta nu înseamnă că nu pot fi folosite, după preferințe.
Sfatul dat de Molly Allen este să nu încărcați foarte mult blatul cu toppinguri, pentru că riscați să nu se coacă.