10 lucruri pe care nu ar trebui să le bagi niciodată în cuptorul cu microunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foloseşte pentru cuptorul cu microunde vase ceramice, din sticlă sau vase speciale de plastic
Foloseşte pentru cuptorul cu microunde vase ceramice, din sticlă sau vase speciale de plastic

Există câteva recipiente, dar şi alimente care nu ar trebui băgate niciodată în cuptorul cu microunde. Unele iau foc şi explodează, iar altele contaminează alimentele cu substanţe chimice nocive.

Un cuptor cu microunde poate fi util în bucătărie. Însă, pentru a te putea bucura pe deplin de ajutorul lui, este important să respecţi câteva reguli de siguranţă dacă nu vrei să provoci un incendiu în bucătărie. Folosit incorect, acest aparat poate produce scântei şi chiar explozii în bucătărie.

  • Pungile de hârtie

Alimentele ambalate în hârtie nu ar trebui încălzite în cuptorul cu microunde. ”Hârtia poate lua foc şi poate degaja un fum toxic. Căldura puternică poate aprinde rapid o pungă de hârtie”, atenţonează specialiştii Departamentului de Agricultură din SUA, citaţi de Huffington Post.

  • Cutiile de carton

Aceleaşi pericole există şi în cazul cutiilor de carton. Mâncarea chinezească sau pizza ar trebui transferată pe o farfurie de ceramică pentru a fi încălzite într-un cuptor cu microunde.

cutie
  • Recipientele de plastic

Există pe piaţă caserole speciale din plastic pentru cuptorul cu microunde care pot fi folosite în siguranţă. Celelalte recipiente din plastic, care nu au această specificaţie pe ambalaj, ar trebui evitate. Există riscul ca ele să se topească şi să contamineze alimentele cu substanţe chimice toxice pentru organism. În această categorie de recipiente intră, de asemenea, caserolele de unică folosinţă şi cutiile de iaurt, margarină şi smântână.

  • Vasele din metal

Introducerea unui vas de metal în cuptorul cu microunde nu doar că va împiedica încălzirea alimentelor, dar poate defecta aparatul. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul farfuriilor cu încrustaţii metalice.

  • Folia de aluminiu

Metalul din folie reflectă radiaţia emisă de cuptorul cu microunde. Aceasta ricoşează continuu în interiorul cuptorului şi îl supraîncălzeşte, provocând defecţiuni motorului. Folia poate lua foc.

image
  • Cana termos pentru cafea

Chiar dacă sunt acoperite cu plastic, majoritatea acestor căni au metal în structură şi pot să strice cuptorul cu microunde, ca şi celelalte obiecte metalice. Verifică pe fundul cănii dacă există vreo menţiune privind încălzirea în cuptorul cu microunde.

  • Ouăle

Nu găti niciodată ouă în cuptorul cu microunde! Acestea explodează şi, pe lângă o sperietură zdravănă, îţi vor da mult de lucru la curăţenie. Chiar dacă sunt sparte înainte, ouăle vor exploda în cuptor.

  • Anumite fructe

Majoritatea fructelor rezistă la temperaturi înalte şi pot fi folosite cu încredere în reţetele unor alimente gătite în cuptorul cu microunde. Altele, însă, cum ar fi strugurii, pot să explodeze, la fel ca ouăle. Iar stafidele degajă fum dacă sunt băgate în cuptorul cu microunde.

image
  • Ardeii iuţi

Dacă sunt uscaţi, există riscul să ia foc. Dar, indiferent dacă sunt cruzi sau uscaţi, te expui unui alt pericol: degajă un abur iritant, pe care îl vei inhala atunci când vei deschide cuptorul cu microunde.

  •  Sosul roşu

Nu ia foc, nu provoacă nicio explozie, dar vei avea mult de curăţat cuptorul cu microunde dacă nu foloseşti un capac pentru recipientul în care ai pus sosul. Când se încălzeşte, acesta se împrăştie şi murdăreşte pereţii interiori ai cuptorului.

Citeşte si:

Când devine periculos cuptorul cu microunde

Zilele cuptorului cu microunde au apus. Un nou aparat îi ia locul

BucătăriePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite