VIDEO Echipa Aston Martin Red Bull Racing a efectuat un pit stop istoric la 10.000 m altitudine, în gravitaţie zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:
red bull pit stop

Zero gravitaţie, zero probleme pentru mecanicii echipei de Formula 1 Aston Martin Red Bull Racing. După ce în acest sezon a doborât 3 recorduri de viteză la pit stop-urile terestre, Aston Martin Red Bull Racing a doborât un nou record, unul spaţial, la altitudinea de 10.000 de metri, gravitaţie zero, la bordul Ilyushin Il-76 MDK, avionul de antrenament al astronauţilor: un pit stop complet, realizat sub 20 de secunde, în gravitaţie zero.

Împreună cu agenţia spaţială Roscosmos, echipa Aston Martin Red Bull Racing a adus monopostul RB1 2005 la centrul spaţial Yuri Gagarin Cosmonaut Training Center din StarCity. 

De-a lungul unei singure săptămâni, cei 16 mecanici ai echipei Aston Martin Red Bull Racing au trecut printr-un program extensiv de formare al astronauţilor, pregătindu-se pentru marea provocare a zborurilor fără gravitaţie, în încercarea de a face un pit stop complet, în interiorului fuzelajului de antrenament al astronauţilor. Nu mai puţin de 10 cameramani şi producători au urcat spre stele alături de mecanici şi de monopostul echipei Aston Martin Red Bull Racing.

Cum realizezi un pit stop pentru un monopost de Formula 1 care cântăreşte 400 de kg într-un un zbor antigravitaţional? 


Printr-o cronometrare imbatabilă a tuturor acţiunilor. Într-o ascensiune la 45 de grade a avionului, piloţii, cameramanii şi echipa tehnică au avut la dispoziţie doar 22 de secunde pentru fiecare încercare – timp în care avionul de antrenament al astronauţilor urca până la 10.000 m altitudine, apoi intra într-un picaj abrupt, necontrolat, pentru a reproduce aceleaşi forţe care generează imponderabilitatea. În aceste condiţii extreme, întreaga echipă implicată a reuşit un pit stop complet în sub 20 de secunde, în gravitaţie zero.

red bull pit stop


„A fost nevoie de două sau trei încercări pentru a înţelege ce ni se întâmplă. Stomacul era bine, însă trăiam cu impresia că-mi explodează capul de la presiune, nu mă puteam concentra, practic nu puteam gândi. De-a lungul timpului, am fost implicat în evenimente extraordinare, dificile, însă acesta a fost cel mai provocator şi cel mai special pentru că, pur şi simplu, nu există nimic comparabil.”, a declarat Mark Willis, managerul echipei de suport.

red bull pit stop
AutoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite