Încălzim motorul când mașina stă pe loc, iarna? Titi Aur: „Uzurile sunt foarte mari“ VIDEO

0
Publicat:

Sezonul rece aduce numeroase provocări pentru șoferi. Nu doar gheața sau zăpada reprezintă pericole, ci și temperaturile scăzute, care pot afecta funcționarea motorului autoturismului.

Expertul auto Titi Aur
Expertul auto Titi Aur FOTO arhiva Adevărul

Deși majoritatea mecanicilor recomandă încălzirea motorului, în special pentru mașinile diesel, pentru câteva minute sau chiar zeci de minute în sezonul rece, expertul în conducere defensivă, Titi Aur, oferă o perspectivă, și arată că se pot lua măsuri eficiente în doar câteva secunde.

Cât timp trebuie încălzit motorul înainte de a porni la drum?

Sfatul mecanicilor este ca iarna, după ce ai pornit motorul, trebuie să îl lași câteva minute sau chiar zeci de minute să funcționeze la ralanti. Dar, este acesta doar un mit sau este o realitate?

Uzurile sunt foarte mari atunci când motorul este foarte rece. Dacă pornesc motorul și îl las să meargă până la temperatura normală de funcționare, va dura foarte mult, voi polua foarte mult și va ajunge foarte greu la acea temperatură”, a explicat Titi Aur într-un clip postat pe canalul său de YouTube, potrivit ProMotor.

Așadar, șoferii trebuie să fie atenți în sezonul rece la modul în care e folosit motorul, pentru a evita uzura prematură a acestuia, iar dacă motorul e rece, să nu îl forțeze.

Soluția lui Titi Aur

Soluția pe care o are Titi Aur, este una mult mai rapidă și mai prietenoasă cu mediul înconjurător. El spune că totul nu curează mai mult decât câteva secunde.

Fostul pilot de raliuri, acum expert în conducere defensivă spune că nu e nevoie să stăm pe loc cu motorul la ralanti.

Ideal este ca atunci când pleci iarna, sau chiar și în perioade mai puțin reci, pornești motorul și după câteva secunde, câteva zeci de secunde, poți să pleci de pe loc. Dar, atenție! Nu îl accelerezi, nu mergi la maximum, nu îl turezi. Motorul se va încălzi mai repede decât dacă stau pe loc, nici nu voi polua, nu voi gaza locul respectiv. Motorul îl voi putea exploata la maxim doar atunci când e la temperatura ideală”, explică Titi Aur.

Potrivit lui Titi Aur, motorul rece nu ar trebui turat peste 2.000 RPM.

Asta înseamnă că accelerarea trebuie să fie una lentă, iar vitezele să fie schimbate la puțin peste 1.500 rotații pe minut (RPM).

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite