Adevăratul motiv pentru care nu slăbeşti

0
0
slabi

Cine nu-şi doreşte un abdomen plat, braţe tonifiate şi o siluetă de vis? Potrivit unei noi teorii controversate, nu atât de mulţi pe cât s-ar crede.

Sociologul şi medicul Bernadette Rock crede că persoanele care ţin cure de slăbire cu disperare nu vor, de fapt, să renunţe la surplusul de grăsime. De cele mai multe ori, nu sunt conştienţi că fac acest lucru intenţionat când îşi sabotează dietele. 

Medicul originar din Dublin şi-a expus teoria pe blogul său, din „Huffington Post”, unde a explicat cum supraponderalitatea are destule de beneficii de care oamenii vor să beneficieze în continuare. Aceasta sugerează că dependenţii de regimuri de slăbire sabotează, în subconştient, pentru că, de fapt, vor să rămână cu toate kilogramele în plus. 

„Există şi aşa zise avantaje atunci când eşti obez. Dacă nu eşti conştient de aceste beneficii şi de motivele care te ţin departe de scopul tău, atunci nicio dietă din lume nu te va ajuta să slăbeşti”, este de părere sociologul. 

„Funcţionalitatea obezităţii este surprinzătoare pentru mulţi oameni. În timp ce o parte din tine se simte rău pentru stadiul în care este şi se dispreţuieşte pentru tot surplusul, există şi o parte care se ţine de acest stadiu”, explică Bernadette Rock pentru „Daily Mail”. 

image

Cu toate că obezitatea este blamată în toată lumea, fiind catalogată drept boală, medicul irlandez enunţă câteva din ceea ce numeşte beneficii ale acestui stadiu, în care un procentaj mare al populaţiei de pe glob se încadrează. Rock spune că toate avantajele sunt auzite de la clienţii săi, de-a lungul oamenilor, în momentul în care au avut puterea să recunoască motivele adevărate pentru care nu slăbeau. 

  • „Motivul pentru care nu am făcut anumite lucruri în viaţa mea a fost legat de greutatea mea. Dacă slăbesc, nu voi mai avea nicio scuză, ceea ce înseamnă că aş putea să aplic pentru un alt loc de muncă sau să zbor cu avionul”. 
  • „Faptul că sunt obez mi-a permis să rămân în spate, să nu fiu în centrul atenţiei, să nu particip”. 
  • „Greutatea mea mă protejează de ceilalţi oameni. Mi-e teamă că aş deveni extrem de vulnerabilă dacă aş pierde-o”. 

Bernadette Rock îşi bazează teoria şi pe propria sa experienţă cu încercarea de a slăbi. „Îmi amintesc că deveneam anxioasă şi nervoasă în ceea ce priveşte raportul încredere de sine-greutate. Cu cât slăbeam mai mult, cu atât îmi recâştigam puterea interioară, lucru care mă speria foarte tare”, povesteşte aceasta. 

Cu toate că s-a inclus în teoria sa, controversele şi nemulţumirile nu au întârziat să apară. „Am primit tot felul de răspunsuri furioase de la oameni care spuneau că, practic, îi învinovăţesc pentru greutatea lor. Acest lucru este cauzat şi de cultura actuală, care ne învaţă să arătăm cu degetul spre oamenii supraponderali şi obezi”, spune ea. 

În loc să acuze, Rock susţine că vrea să facă exact contrariul, vrea să ajute, să-i facă pe oameni să înţeleagă de ce nu se întâmplă anumite lucruri, chiar dacă ei încearcă. „Aici nu judecăm pe nimeni, nu ne luăm de greutatea nimănui şi nici de obiceiurile alimentare”, susţine medicul. 

image

Teoria ar trebui să fie de bun augur şi să convingă oamenii care încearcă să slăbească să treacă peste frici. „Dacă ai slăbit recent şi ţi-e teamp că vei pune totul la loc, atunci este crucial să analizezi motivele pentru care ai ţinut cu dinţii de poziţia ta anterioară”, spune Rock. 

„Vreme de 16 ani, petrecuţi în mania dietelor şi a încălcării lor, una dintre credinţele mele era că să fii slab înseamnă că eşti mai fericit, mai uşor şi mai încrezător în sine. După câteva săptămâni în care făceam tot ce trebuie şi eram «cuminte», stresul şi anxietatea îşi făceau apariţia şi în cinci minute stricam tot. Este incredibil cât poţi să mănânci într-o perioadă foarte scurtă de timp”, îşi aminteşte medicul. 

„Întreabă-te când ai decis să fii supraponderal? Ce-ţi iese din asta?”, sfătuieşte medicul. 

„Un corp slab este o versiune mai mică a ta. Nu mai există grăsimea care să te protejeze. Te poţi simţi mai fragil şi vulnerabil. Greutatea în plus te proteja. Fără ea, te poţi simţi expus. Este unul dintre motivele pentru care oamenii care au slăbit se îngraşă la loc”, conchide Rock. 
Stil de viață


Ultimele știri
Cele mai citite