VIDEO „Catedrala“ fotbalului s-a redeschis cu un amical de gală, Brazilia-Anglia. Peripeţiile noi ale legendarei arene „Maracana“, gazda finalei CM 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brazilia şi Anglia s-au întâlnit duminică, într-un amical de gală, la redeschiderea celei mai renumite arene a fotbalului mondial, „Maracana“. Stadionul legendar din Rio de Janeiro, care în trecut a găzduit şi 200.000 de spectatori, a fost remodernizat pentru CM 2014. Ultimele retuşuri s-au făcut însă în grabă, iar amicalul cu „leii britanici“ a fost în pericol să nu se dispute.

Cupa Confederaţiilor (15-30 iunie) bate la poarta Braziliei, iar Mondialul din 2014 nu e nici el departe. Aşa că nu mai miră că sud-americanii au tras să-şi rezolve problemele de infrastructură şi să-şi întâmpine oaspeţii cum se cuvine. Doar că s-a cam lucrat într-un stil „latin“.

Majoritatea arenelor care vor găzdui partide la aceste competiţii au „restanţe“: întârzieri ale termenelor de predare, remodernizări făcute „dorul lelii“, cu mulţi bani cheltuiţi şi eficienţă redusă. În urmă cu două luni, „Estadio Olimpico Joao Havelange“, care va găzdui competiţii la J.O din 2016, a fost închis. Mai exact, o arenă construită în 2007, cu aproape 200 de milioane de dolari. Nici celebra „Maracana“ nu face notă discordantă în acest peisaj.  

De la 200.000 de suporteri în 1950, la 77.000 în 2013

Arena construită pentru Mondialul din 1950, şi care a găzduit 200.000 de suporteri la celebra finală pierdută atunci cu Uruguay (1-2), a fost în ultimii trei ani într-un proces masiv de remodernizare. Un proces care a costat 332 de milioane de dolari. Rezultatul? Un stadion modern, a cărui capacitate a fost redusă la 77.000 de locuri, dar ale cărui finisaje n-au fost încheiate.

Deşi „Maracana“ va fi gazdă şi a finalei Cupei Confederaţiilor (30 iunie), presa locală a dezvăluit în ultimele săptămâni că arena nu e la „cheie“. Detalii interesante au apărut mai ales după meciul test din 27 aprilie, la care au participat legende ale fotbalului brazilian, în fruntea cu Romario şi Bebeto, şi la care au asistat 30.000 de fani. Şi care au văzut destule...În interiorul stadionului, în anumite zone, erau multe semne ale unui lucru făcut pe grabă şi de mântuială: pietre, bare de metal, dale de beton, moloz! Lucru de care s-au convins ulterior şi jurnalişii britanici, ajunşi în ultimele zile în Brazilia.

Vezi aici un tur al noii arene Maracana

Presa locală, citată de BBC, a vorbit despre podele inegale, pereţi nefinisaţi, lifturi nefuncţionabile şi o mică inundaţie într-o zonă VIP! Tocmai din această cauză, şi din raţiuni de securitate (multe resturi puteau deveni proiectile în mâinile unor fani violenţi), amicalul Brazilia-Anglia, de duminică, a fost la un pas să nu de dispute. 

Amical de gală. Anulat, apoi reconfirmat

Joi, 30 aprilie, un tribunal din Rio, la cererea unui procuror, a anunţat închiderea arenei (abia deschise)! Probabil, judecătorii nu erau fani ai fotbalului (totuşi greu de crezut într-o ţară ca Brazilia) şi nu fuseseră informaţi că delegaţia engleză se pregătea să aterizeze în Rio de Janeiro. Niciun ocean n-ar fi spălat ruşinea anulării amicalului dintre naţionala care a inventat fotbalul şi cea care l-a perfecţionat. A intervenit însă Guvernul din Rio de Janeiro, care a făcut apel, a câştigat, şi a informat apoi că anunţul închiderii ar fi apărut dintr-o „eroare birocratică". 

Amicalul Brazilia-Anglia s-a desfăşurat până la urmă la data stabilită (2 iunie, ora 22.00, ora României) şi s-a încheiat la egalitate, 2-2. Gazdele au condus cu 1-0 (Fred 57), i-au surclasat pe oaspeţi din toate punctele de vedere, dar au fost la un pas să piardă, după ce elevii lui Roy Hodgson au întors rezultatul, cu reuşitele lui Alex Oxlade-Chamberlain (67) şi Rooney (79). Paulinho (82) a păstrat însă nealterat palmaresul pozitiv al Braziliei în ultimii ani, pe teren propriu, în faţa naţionalelor europene. 

Rezumatul partidei amicale Brazilia - Anglia (2-2), 2 iunie 2013

Ultima echipă de pe "Bătrânul Continent" care învinsese Brazilia era chiar Anglia. Se întâmpla în 1984, scor 2-0, iar John Barnes, pe atunci la Watford, marca un gol pe care englezii îl consideră în continuare cel mai frumos din istoria lor. Mai ales ţinând cont de locaţie (vechea arenă Maracana) şi de adversar.

În urmă cu 29 de ani, în acel meci a evoluat şi fosta extremă a lui Stoke, Mark Chamberlain, cel care în 1993 devenea tatăl primului marcator al Angliei în partida de duminică, Alex Oxlade-Chamberlain. "Nu i-am văzut golul în direct. O dusesem pe maică-sa la aeroport, apoi m-am întors obosit şi am adormit. M-a anunţat impresarul său, care m-a trezit din somn", a dezvăluit ieri, imediat după meci, pentru BBC, Mark Chamberlain.

Golul lui John Barnes, din Brazilia - Anglia (0-2), 1984

  • Acoperişul original al arenei, construit din beton, a fost demolat şi înlocuit cu o structură modernă, o membrană din fibră de sticlă tensionată, îmbrăcată în teflon. La fel ca şi cel vechi, nu acoperă însă decât scaunele spectatorilor, nu şi terenul de joc, în continuare în aer liber
  • 7 partide va găzdui  „Maracana“ la CM 2014, cele mai multe. Printre ele şi finala din 13 iulie 
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite