Tragere la sorţi EURO 2016: povestea "Cenuşăresei" Albania, echipa care a bătut Portugalia şi Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va juca meciul de deschidere de la Campionatul European de Fotbal, cu Franţa, apoi va întâlni Elveţia, tot la Paris, după care va juca împotriva Albaniei.

Un succes cu 3-0 în Armenia a petcetluit o campanie de calificare glorioasă a Albaniei la turneul final din Franţa, o premieră istorică pentru statul cu 3 milioane de locuitori. Dar actuala naţională nu şi-a tras seva din jucătorii aflaţi între graniţele ţării, ci s-a bazat pe cei plecaţi de mici sau născuţi în afara Albaniei, în special în Elveţia, la Basel, la Zurich sau la Lausanne.
Marele merit este al antrenorului italian Gianni de Biasi, care a mers după fiecare fotbalist cu origini albaneze aflat în Elveţia, Italia sau Suedia, rugându-se cu cerul şi pământul să joace pentru naţionala vulturilor. De Biasi a convins 12 fotbalişti să se alăture proiectului său, jucători care nici măcar nu aveau paşaport albanez în urmă cu câţiva ani. Printre aceştia, Etrit Berisha, portarul lui Lazio, sau Taulant Xhaka, fratele mult mai celebrului Granit Xhaka, cel care joacă pentru Elveţia.
Au bătut Portugalia şi Franţa
Cu cei 12 jucători intergraţi în naţională, alături de veteranul căpitan Lorik Cana sau de fundaşul lui Napoli, Elseid Hysaj, naţionala Albaniei a căpătat avengura unei echipe solide, capabilă de suprize mari. Aşa s-a întâmplat în primul meci de calificare, victorie cu 1-0 pe terenul Portugaliei, rezultat care a dus la demiterea selecţionerului lusitan Paolo Bento. Iar în acest an, Albania a bătut acasă Franţa, tot cu 1-0, într-un meci amical care i-a urcat 13 locuri în clasamentul FIFA.
Naţionala albaneză a avut şi nororc, dacă se poate spune aşa, cu un 3-0 la masa verde cu Serbia, meciul de la Belgrad fiind întrerupt în minutul 41 din cauza unor incidente teribile, cu bătăi între suporteri şi jucători. Spiritele s-au încins atunci din cauza unei drone purtând steagul Abaniei reunite, care cuprindea şi provincia Kosovo. Pentru partida de la Tirana, dintre aceleaşi naţionale, autorităţile albaneze l-au reţinut pe cel care a lansat drona, pentru a preveni eventuale acţiuni similare din partea acestuia.

Prezentarea adversarilor României, a stadioanelor pe care vom juca, reacţii şi programul complet

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite