Tokyo 2020: Prima ţară care anunţă că nu va trimite sportivi la Jocurile Olimpice în vara acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canada este prima ţară care anunţă oficial că nu îşi va trimite sportivii să concureze la Tokyo dacă Jocurile Olimpice nu vor fi amânate.

Comitetul Olimpic al Canadei a publicat în noaptea de duminică spre luni un comunicat de presă prin care anunţă retragerea tuturor sportivilor săi de la întrecerea supremă, dacă Jocurile Olimpice se vor desfăşura conform programului, între 24 iulie şi 9 august.

Devine din ce în ce mai clar că există ţări pregătite să forţeze amânarea ediţiei cu numărul 32 a Jocurilor Olimpice, dar şi o decizie în regim de urgenţă a Comitetului Internaţional Olimpic. Comitetul Executiv al CIO se întrunise în şedinţă la Lausanne, în Elveţia, duminică, forul comunicând la finalul discuţiilor că are nevoie de alte patru săptămâni pentru a putea decide în deplină cunoştinţă de cauză dacă Jocurile Olimpice vor avea loc conform datelor iniţiale. Acest lucru a declanşat însă o serie de reacţii care denotă clar nemulţumirea unor Comitete Naţionale afiliate forului condus de germanul Thomas Bach.

„Team Canada nu va trimite sportivi la Jocurile Olimpice în vara lui 2020 din cauza riscului reprezentat de COVID-19“, se anunţă în comunicatul emis de Comitetul Olimpic din Canada, împreună cu Comitetul Olimpic Paralimpic din Canada şi susţinut de asociaţia care reprezintă interesele sportivilor, organizaţiile naţionale pentru sport şi Guvernul canadian.

Canada cere, sub ameninţarea boicotării întrecerii din Japonia, ca CIO şi forul mondial paralimpic ă amâne cu un an întrecerile de la Tokyo, astfel încât Tokyo 2020 să devină Tokyo 2021, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul EURO 2020 care s-a transformat în EURO 2021. Ea se oferă, totodată, să ofere soluţii şi sprijin necondiţionat în eforturile de a gestiona toate problemele de ordin logistic care vor însoţi decizia de amânare a Jocurilor Olimpice.

Comitetul Olimpic din Canada punctează că salută asigurările CIO că Jocurile Olimpice nu vor fi anulate, dar accentuează faptul că principala preocupare trebuie să fie sănătatea şi minimizarea riscurilor la care sunt expuşi sportivii. Team Canada accentuează faptul că dacă le cere sportivilor săi să continue pregătirea şi dacă ar trimite sportivii la competiţie, ar încălca toate deciziile şi recomandările formulate de autorităţile din Canada pentru populaţie.

Luni dimineaţă, Canada nu avea nicio zonă roşie pe hartă, înregistrând 1.472 de cazuri de infectare, 21 de decese şi 16 cazuri vindecate.

Comitetul Olimpic din Australia a publicat deja pe site-ul său oficial un comunicat prin care îşi îndeamnă sportivii să se izoleze, să prioritizeze sănătatea proprie şi a familiilor lor şi să se pregătească pentru a concura la Jocurile Olimpice în 2021, anticipând practic o decizie de amânare a competiţiei. Forul australian a transmis pe site-ul oficial că nu consideră că în acest moment ar putea alcătui o echipă olimpică pentru Jocurile de la Tokyo.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite