Tokyo 2020: Jocurile Olimpice, a fi sau a nu fi amânate? CIO şi preşedintele Bach, un pas în spate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportul mondial nu îşi mai pune de săptămâni bune întrebări legate de cine anume va câştiga o competiţie sau alta, ci când se va putea relua activitatea competiţională. Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt cel mai mare eveniment sportiv al anului, cu 33 de sporturi sub umbrela sa care ar trebui să dea start întrecerilor pe 24 iulie. Duminică, Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat însă, în premieră, că ia în calcul şi amânarea Jocurilor.

Comitetul Executiv al CIO, cu preşedintele Thomas Bach în frunte, s-a întrunit la Lausanne pentru a analiza situaţia Jocurile Olimpice în contextul pandemiei de COVID-19. Evoluţia la nivel mondial a situaţiei este imprevizibilă şi inegală, ţările fiind în aceste zile în faze diferite ale epidemiei: China pare că a depăşit criza - fiind pe punctul de a relua activităţi de bază, dar şi campionatul de fotbal, Italia îşi numără morţii cu sutele pe zi, depăşind pragul total de 5000 de victime, în timp ce alte state, precum România, speră să scape de cel mai negru scenariu şi încearcă să minimizeze răspândirea virusului.

Cu patru luni înainte de startul programat pentru Tokyo 2020, CIO a anunţat că este prea devreme pentru o decizie definitivă, fixându-şi ca termen pentru o hotărâre fermă peste alte patru săptămâni (jumătatea lunii aprilie). Preşedintele Bach le-a cerut sportivilor să continue pregătirea, declarând: „“

Amânarea sau anularea Jocurilor Olimpice pare a fi o catastrofă în sine, pentru că ar da peste cap economia Japoniei, programul a cel puţin 33 de sporturi, planul partenerilor media care au investit miliarde în transmisiuni şi viaţa a zeci de mii de oameni, CIO raportând că milioane de nopţi au fost plătite deja către hoteluri din zonă. Cu toate acestea, chiar şi preşedintele german al CIO a fost nevoit să îşi nuanţeze poziţia, după ce într-un interviu în media din Germania anunţa autoritar că nu se pune problema amânării întrecerii supreme, pentru că ai ”distruge visul olimpic a peste 11.000 de sportivi” şi ar fi ”cea mai puţin justă soluţie”. Câteva zeci de ore după declaraţia sus-menţionată, Thomas Bach a semnat o scrisoare oficială a CIO în care forul suprem al olimpismului recunoaşte că ia în calcul şi amânarea Jocurilor din 2020.

Comitetul Olimpic şi Sportiv a rezumat deciziile şedinţei CIO din Canada:

* CIO a hotărât să ia în calcul mai multe scenarii în ceea ce priveşte desfăşurarea la timp a Jocurilor dar şi pentru a modifica data de începere a competiţiei din Japonia.

*  CIO, în deplină coordonare şi parteneriat cu Comitetul de Organizare Tokyo 2020, autorităţile japoneze şi guvernul capitalei Tokyo, va începe discuţii detaliate pentru a finaliza evaluarea sa asupra dezvoltării rapide a situaţiei mondiale de sănătate şi a impactului acesteia asupra Jocurilor Olimpice, inclusiv scenariul amânării. CIO este încrezător că va finaliza aceste discuţii în următoarele patru săptămâni şi apreciază foarte mult solidaritatea şi parteneriatul NOC-urilor şi IF-urilor în sprijinirea sportivilor şi în adaptarea planificării Jocurilor.

* Comitetul Executiv a subliniat că anularea Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 nu va rezolva nici una dintre probleme şi nici nu va ajuta pe nimeni. Prin urmare, anularea nu este pe ordinea de zi.

* După întâlnirea Comitetului Executiv, preşedintele CIO, Thomas Bach, a trimis o scrisoare comunităţii de sportivi la nivel mondial pentru a le oferi o explicaţie despre abordarea Mişcării Olimpice. Acesta a scris: Vieţile oamenilor au prioritate asupra tuturor, inclusiv a organizării Jocurilor. CIO vrea să facă parte din soluţie. Prin urmare, principiul nostru este să protejăm sănătatea tuturor celor implicaţi şi să contribuim la oprirea virusului. Îmi doresc, şi cu toţii lucrăm pentru asta, ca speranţa exprimată de atât de mulţi sportivi, NOC-uri şi IF-uri de pe toate cele cinci continente, să se împlinească. Sper ca la sfârşitul acestui tunel întunecat prin care trecem împreună, neştiind cât de lung este, flacăra olimpică să fie lumina de la capătul său!”

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite