Tenisul mondial, zguduit: Goana după profit și banii saudiților pun la cale niște schimbări majore

0
Publicat:

Tenisul se pregăteşte pentru următoarea sa revoluţie: turneele de Mare Şlem intenţionează să preia controlul asupra celor de categoria Masters 1.000, aflate în prezent sub tutela Asociaţiei Tenismenilor Profesionişti (ATP), care ar urma să le păstreze doar pe cele de categoriile 250 şi 500, precum şi Turneul Campionilor (ATP Finals).

Mohammad bin Salman, prințul moștenitor, investește masiv în implicarea saudiților în sport
Mohammad bin Salman, prințul moștenitor, investește masiv în implicarea saudiților în sport

Dezvăluirea a fost făcută de canalul sportiv Tennis Channel şi, dacă se va confirma oficial, aceasta ar fi cea mai mare transformare a tenisului din ultimele decenii şi ar avea ca obiectiv o mai mare omogenizare a turneelor, cu o mai bună repartizare a premiilor şi o perioadă mai mare de odihnă pentru jucători.

Controlul celor nouă turnee Masters 1.000 aparţine în prezent ATP, care gestionează de asemenea turneele de categoriile 250 şi 500, precum şi Turneul Campionilor, care se va disputa până în 2027 la Torino (Italia). Federaţia internaţională de tenis (ITF) controlează la rândul ei Cupa Davis şi Billie Jean King Cup (fosta Fed Cup).

În afara acestor competiţii mai sunt cele patru turnee de Mare Şlem - Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open - care au loc anual.

Arabia Saudită intră în joc și în tenis

Pe lângă preluarea turneelor Masters 1.000, cele mai importante după cele de Grand Slam, această nouă iniţiativă ar însemna includerea unui al 10-lea turneu Masters 1.000 în calendar, care să se dispute în Arabia Saudită, înainte de startul Openului Australiei din ianuarie.

Intenţia organizatorilor acestui nou proiect este să finalizeze detaliile atunci când acţiunea va debuta în luna ianuarie la Melbourne, potrivit The Athletic, care a comparat această posibilă revoluţie din tenis cu cea din Formula 1.

Un alt motiv pentru a face acest lucru este preocuparea că tenisul s-ar putea confrunta cu o situaţie similară cu cea din golf, dacă Arabiei Saudite nu i se va permite intrarea în sportul alb, regatul din Orientul Mijlociu găzduind în prezent un singur eveniment - ATP Next Gen Finals - un turneu aproape demonstrativ, adaugă sursa citată.

În golful profesionist a fost creat un circuit alternativ, finanţat de Arabia Saudită, cu premii mai mari, pentru a atrage marile vedete ale acestui sport.

Noul proiect din tenis ar asigura, totodată, supravieţuirea turneelor de la Madrid şi Miami, despre care au circulat zvonuri că Arabia Saudită ar încerca să le preia licenţele.

Unul dintre marile beneficii ale acestei posibile uniuni între Grand Slams şi Masters 1.000 ar fi creşterea profiturilor din drepturile de televizare, întrucât toate ar fi negociate împreună şi nu fiecare organizaţie separat, aşa cum se întâmplă în prezent.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite