Sportul minţii condamnă o minte diabolică: Federaţia de Şah, reacţie dură după războiul provocat de Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Ardeleanu
Vlad Ardeleanu

Operaţiunea militară desfăşurată în Ucraina, o ţară invadată peste noapte fără un motiv întemeiat, continuă să provoace valuri. Iar lumea sportului salută izolarea Rusiei prin anularea evenimentelor care ar fi trebuit să fie găzduite de un stat agresor.

Rusia e aruncată în afara comunităţii internaţionale, în ceea ce priveşte sportul. 

Începând de joi, de când Vladimir Putin a dat undă verde pentru invadarea Ucrainei, Guvernul de la Moscova primeşte veşti proaste pe bandă. 

Ruşii au pierdut, pe rând, finala Ligii Campionilor, dreptul de a organiza meciuri de fotbal pe teritoriul ţării, cursa de Formula 1 de la Soci, iar acum Federaţiile de Fotbal din Polonia, Suedia şi Cehia au anunţat că refuză să joace cu naţionala Rusiei, în barajul de calificare pentru Mondialul din 2022. Teoretic, Rusia ar trebui să joace cu Polonia, în primul play-off pentru CM 2022, la data de 24 martie. Sunt însă şanse tot mai mici ca acest meci să mai aibă loc. Pentru că, în următoarele zile, FIFA poate suspenda Federaţia de la Moscova, aşa cum UEFA a exclus Iugoslavia de la Euro 1992 tot din cauza unui război.

Până să vedem cum va proceda FIFA, Federaţia Internaţională de Şah (FIDE) a decis ca Olimpiada sportului minţii, dar şi Congresul din Rusia, două evenimente majore, să fie mutate în altă ţară. Decizia forului internaţional a fost salutată de Vlad Ardeleanu, preşedintele Federaţiei Române de Şah, prin intermediul unui comunicat.

Ce a spus Vlad Ardeleanu?

*Datoria oricărei organizaţii sportive este să reprezinte valorile olimpice şi să aducă pace şi grijă pentru interesul superior al sportivilor.

*Din păcate, demonii trecutului s-au întors, parcă supăraţi că şi-au lăsat neterminată treaba începută acum o sută de ani.

*Suntem alături de colegii şi prietenii noştri din Ucraina, în această perioadă cumplită. Condamnăm cu putere invazia militară a Rusiei în Ucraina, nu există loc de justificare.

*Echipa Ucrainei este recentă câştigătoare a campionatului European pe echipe la masculin, iar în Superliga României cei mai multi dintre jucătorii străini au fost cei ucraineni.

*De altfel, cei mai numeroşi sahişti străini în concursurile din România au fost şi sunt jucătorii ucraineni. Vom continua să îi invităm să joace la turneele din România, vom continua să le oferim suport şi vom continua să ne sprijinim reciproc în lumea sportivă a şahului.

*Salutăm decizia FIDE - Consiliul Federaţiei Internaţionale de Şah de a muta a 44-a Olimpiadă de Şah şi Congresul FIDE din Rusia, care ar fi avut loc anul acesta la Moscova. În circumstanţele actuale, susţinem mutarea activităţilor operaţionale ale acestui for sportiv în afara Rusiei.

*Îmi pare profund rău pentru toţi oamenii care suferă în aceste momente. Mă rog pentru ei şi familiile lor.

*Sper ca în spiritul şahului, raţiunea să triumfe şi să fie reinstaurată pacea!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite