Sportivul nord-coreean care a uimit lumea fotbalului, apoi a dispărut. Ce s-a întâmplat cu Han Kwang-song

0
Publicat:

În 2017, Han Kwang Song a devenit primul nord-coreean care a marcat un gol într-una dintre cele cinci ligi majore de fotbal din Europa. A fost transferat la gigantul italian Juventus în 2019, apoi la Al-Duhail din Qatar. Din 2020 însă, cariera sa promițătoare a fost întreruptă și toată lumea se întrebă: „Unde a dispărut?”.

Fotbalistul nord-coreean, Han Kwang Song FOTO Transfermarkt
Fotbalistul nord-coreean, Han Kwang Song FOTO Transfermarkt

Micul nord-coreean”, așa l-a descris, la un moment dat, un comentator italian. Han nu era deosebit de înalt, dar, cu ritmul său rapid, abordarea puternică și lovitura letală în fața porții, era capabil să concureze cu cei mai buni din Europa.

Tânărul atacant, din Phenian, a atras imediat atenția expertilor și fanilor fotbalului.

„Fizicul lui nu era impunător, dar se poziționa rapid și putea să înscrie bine cu capul”, a declarat comentatorul de fotbal sud-coreean, Hahn June-hea, pentru CNN Sport.

Han a fost lăudat, la el acasă, ca fiind „un jucător promițător care a atras atenția lumii fotbalului european”, potrivit mass-media de propagandă din Coreea de Nord, Sogwang, citată de CNN.

Rezoluția CSONU și dispariția sportivului

Dar vremurile bune nu au durat, după ce Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC) a impus sancțiuni împotriva Coreei de Nord pentru că a efectuat al șaselea test nuclear, în 2017.

Sancțiunile au ordonat statelor membre să repatrieze toți cetățenii nord-coreeni care lucrează în jurisdicțiile lor respective, pe fondul îngrijorării că bani străini sunt transferați pentru a sprijini programele nucleare și de arme ale lui Kim Jong-un. Rezoluția CSONU a stabilit sfârșitul anului 2019 ca termen limită pentru repatriere.

Dar pandemia de Covid-19 a determinat Coreea de Nord să-și sigileze complet granițele, făcând imposibilă întoarcerea acasă pentru Han și cetățenii nord-coreeni repatriați. El trebuia să zboare din Qatar în 2021, în conformitate cu sancțiunile ONU. De atunci, el a dispărut. O investigație CNN asupra poveștii sale a aruncat o nouă lumină asupra dispariției.

Sportul, ocazie rară de evadare pentru nord-coreeni

Han s-a născut în capitala nord-coreeană, Phenian, în 1998. Se știu puține lucruri despre viața lui, în afară de înscrierea sa la prestigioasa Școală Internațională de Fotbal Phenian, fondată în conformitate cu binecunoscuta dragoste pentru sport a lui Kim Jong-un.

Când Kim a preluat frâiele regimului în 2012, sportul a devenit o fereastră rară de evadare, dintr-o țară care este adesea ascunsă de restul lumii. Liderul nord-coreean a investit în sportul de elită pentru a-și promova țara la nivel internațional și îm sportul public, pentru a spori apărarea și puterea de muncă, potrivit raportului ministerului de unificare al Coreei de Sud.

Coreea de Nord a început să intensifice participarea la evenimente sportive internaționale majore, inclusiv Jocurile Olimpice de vară din 2012 de la Londra și Jocurile Olimpice de iarnă din 2018 găzduite de Coreea de Sud – care din punct de vedere tehnic, rămâne în război cu vecinul său nordic. Cu toate acestea, la PyeongChang 2018, cele două națiuni au mărșăluit împreună sub steagul unificării coreene, în timpul ceremoniei de deschidere și au participat ca o echipă coreeană unificată la hochei pe gheață feminin. Deschiderea Coreei de Nord prin sport părea o ușă care nu va fi închisă prea curând.

În 2013, Kim a fondat Școala Internațională de Fotbal Phenian în Insula Rungna a capitalei, pentru a promova tinerele talente. La doar câteva luni de la înființare, 14 studenți au fost trimiși în străinătate în Spania și 15 în Italia, pe cheltuiala statului, pentru a învăța de la cluburi de fotbal consacrate, potrivit Sogwang. Dintre cei care au absolvit prestigiosul program de elită, cel mai tare s-a remarcat Han Kwang-song.

Han a devenit cea mai mare poveste de succes, în urma eforturilor lui Kim de a transforma țara într-o putere sportivă, atunci când a fost recrutat de centrul italian, ISM Academy, prin Programul de identificare a tinerelor talente.

În 2015, el a plecat în Perugia, Italia, alături de colegul său, Choe Song Hyok.La Academia ISM, perechea s-a alăturat tinerilor fotbaliști din întreaga lume, împărtășind același vis, de a ajunge într-una dintre ligile de top din Europa.

Han a petrecut cel puțin un an la academie, înainte de a se alătura echipei de tineret din Cagliari, sub conducerea lui Max Canzi, în martie 2017. Și-a dovedit rapid valoarea: a marcat primul său gol de top – prima dată când un jucător nord-coreean a marcat într-una dintre cele cinci ligi majore ale Europei – la doar o săptămână după debutul său profesionist, pe 2 aprilie 2017.

Han sosise din Coreea de Nord neștiind să vorbească engleză sau italiană, dar nu i-a luat mult să se adapteze la cultura occidentală – lucru interzis în țara sa. Nu a dat niciodată prea multe detalii despre famulia lui, în afară că spunea că îi este dor de ei.

Canzi, care a locuit în Seul timp de trei ani când era copil, a mai spus că Han era „foarte timid și foarte politicos”, potrivit CNN Sport.

În timp ce era sub contract cu Cagliari, Han a fost trimis, pe perioade de împrumut, la AC Perugia și la Juventus, la categoria sub 23 de ani, înainte ca echipa să-și asigure transferul șoc, pentru 3,74 milioane de dolari (3,5 milioane de euro) în ianuarie 2020, conform Transfermarkt.

Han a fost transferat la Juventus pentru 3,74 milioane de dolari FOTO Transfermarkt
Han a fost transferat la Juventus pentru 3,74 milioane de dolari FOTO Transfermarkt

A fost o afacere destul de bună pentru Cagliari. Am crezut că este un jucător foarte bun, dar era tânăr și nu-mi puteam imagina cât de departe poate ajunge”, a spus Canzi.

În timp ce Han își începea călătoria în topul european, în 2017, națiunea sa de origine creștea tensiunile în Peninsula Coreeană, testând ceea ce se pretindea a fi prima sa rachetă balistică intercontinentală.

Apoi, pe 3 septembrie 2017, Nordul a efectuat cel de-al șaselea test nuclear, ceea ce a determinat CSONU să impună o listă de sancțiuni pentru temerile că „activitățile în desfășurare legate de rachetele nucleare și balistice ale națiunii au destabilizat regiunea și nu numai”.

Sancțiunile impuneau tuturor statelor membre să înceteze să ofere autorizații de muncă cetățenilor nord-coreeni în jurisdicțiile lor, iar trei luni mai târziu, CSNU a decis ca toți cetățenii nord-coreeni care lucrează în străinătate și „generează venituri din export străine pe care RPDC [Republica Populară Democrată Coreea, sau Coreea de Nord] le folosește pentru a-și susține programele balistice nucleare interzise” să fie repatriați, până cel târziu la 22 decembrie 2019.

Han nu a făcut excepție de la aceste sancțiuni. Rămâne neclar cum aucontinuat Juventus și Al-Duhail transferul lui, în ianuarie 2020, după termenul limită al UNSC.

Transferul în Quatar și ultimul său meci

Cariera promițătoare a lui Han în Italia ajunsese la sfârșit, dar fotbalistul a fost primit cu căldură de clubul de top din Qatar, Al-Duhail. În mijlocul sezonului Qatar Stars League 2019/20, el a continuat să joace în 10 meciuri de ligă, marcând trei goluri și jucând un rol important în câștigarea titlului de ligă a clubului.

Qatar a semnat cu nord-coreeanul un contract pe cinci ani, de 4,60 milioane de dolari (4.310.000 de euro), până în sezonul 2023/24; ca atare, Han a fost remunerat în jur de 296.200 USD (270.000 EUR) în perioada februarie-aprilie 2020, potrivit raportului UNSC al Grupului de Experți, de la jumătatea lui 2020.

Deși Han a avut performanțe admirabile pe teren, au rămas întrebări dacă trimitea bani înapoi în țara sa natală, așa cum a spus UNSC despre alți nord-coreeni care lucrează în străinătate. Documentul ONU arată că Han a semnat un angajament către o bancă din Qatar de a nu transfera „nicio sumă în Coreea de Nord”.

Ultimul meci al lui Han pentru Al-Duhail a fost pe 21 august 2020, când a ieșit de pe bancă împotriva lui Al-Ahli în finala sezonului. Fotbalistul, în vârstă de 21 de ani, și-a ridicat mâinile în aer în timp ce el și coechipierii săi de la Al-Duhail ridicau trofeul Qatar Stars League, purtând un tricou roșu pe care scria: „CAMPIONII”.

A fost ultima dată când fanii fotbalului îl-au văzut pe Han, într-un joc profesionist. Până la începutul noului sezon în luna următoare, Han nu mai era – nu mai era în formația de start și nici pe bancă, fără nicio veste despre vreun transfer.

Au trecut luni, fără nicio actualizare cu privire la locul în care se află Han, până când un raport final al Comisiei de experți al UNSC, publicat în martie 2021, a confirmat rezilierea contractului jucătorului și deportatarea sa din Qatar, la începutul acelui an.

Jurnaliștii CNN au contactat autoritățile Al-Duhail și Qatar pentru comentarii, dar nu a primit un răspuns imediat.

Han s-a îmbarcat într-un zbor Qatar Airways din Doha pe 26 ianuarie 2021, când a fost deportat, potrivit unei scrisori atașate în raportul final al CSNU al Grupului de Experți. Cu toate acestea, fără nicio casă în care să se întoarcă, zborul l-a dus pe Han înapoi la Roma, a confirmat pentru CNN Sport un oficial, familiarizat cu problema.

Un ultim raport arată că sportivul locuia într-o ambasada nord-coreeană nespecificată, în 2021, în așteptarea reluării zborurilor înapoi către Phenian.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite