Somn ușor, Ucraina: cum am reușit să trimitem o mare favorită „la culcare“ la Euro 2024 ANALIZĂ

0
Publicat:

Într-un final, a ieșit ceva bun și din negativismul românesc, o „boală“ care s-a tot răspândit la noi de niște ani și despre care vorbim mult prea puțin. Ceea ce e problemă gravă în sine!

Fanii Ucrainei au trăit o mare dezamăgire la Munchen. FOTO: Facebook
Fanii Ucrainei au trăit o mare dezamăgire la Munchen. FOTO: Facebook

Dacă cineva va răsfoi presa noastră de săptămâna trecută și va scormoni în comentariile din mediul online despre naționala României – ceea ce nu e tocmai greu – se va oripila acum. Din două motive. În primul rând, din cauza modului josnic în care unii au „furat“ startul în ceea ce privește „datul cu pietre“ în tricolori. Nu e clar de ce, în condițiile în care și dacă Stanciu și compania ar fi dezamăgit în Germania, criticii lor ar fi avut toată vara la dispoziție pentru a călca în picioare prima reprezentativă. Așadar, avem, încă o dată, confirmarea că graba strică treaba!

Apoi, în stilul nostru caracteristic, de a face nuntă după victorii și înmormântări după înfrângeri, am exagerat în privința amicalelor noastre, mai cu seama cele din luna iunie: 0-0 cu Bulgaria și cu Liechtenstein. Degeaba ne-au explicat diverși jucători și antrenori că meciurile de verificare nu se pot compara niciodată cu cele oficiale. Am avut destui „specialiști“ care au cântat prohodul naționalei, folosindu-se de amicalele din Ghencea.

În zilele de dinaintea debutului României la Euro 2024, „Adevărul“ a subliniat cât de mult greșesc atât criticii zgomtoși ai naționalei, cât și cei care pun un preț foarte mare pe rezultatele din amicale. Acum, ceea ce am văzut la Munchen, ne-a dat dreptate. Și putem spune că acest succes istoric cu Ucraina, scor 3-0, a început cu mult înaintea primului fluier de pe „Munich Football Arena“.

Rebrov și ai lui ne-au subestimat

România și Ucraina au ajuns la meciul direct în situații diametral opuse. Ai noștri au fost făcuți cu „ou și cu oțet“ în țară, pe când ai lor au fost pe val.

Paradoxal, criticile agresive, la granița cu jigniri grosolane pe alocuri, au devenit un atu pentru naționala lui Edward Iordănescu. Pentru simplul motiv că tricolorii au realizat că, după ce au fost călcați în picioare, n-au decât de câștigat după partida cu Ucraina. Un eventual eșec, și dacă ar fi venit la Munchen, ar fi fost socotit un rezultat firesc în România, la cum s-a vorbit despre echipa națională în zilele premergătoare meciului. Această situație a eliberat Stanciu și compania de povara presiunii și, drept urmare, am văzut niște jucători descătușați. Care au zburdat, pur și simplu, la Munchen!

Apoi, forma slabă a României în amicalele din acest an a „adormit“, în mod clar, naționala Ucrainei. Vedetele lui Rebrov au pășit pe gazon „pe vârfuri“, cum se spune în limbaj fotbalistic. Iar românii le-au dat cu terenul în cap!

Și a mai fost un aspect remarcat de Răzvan Lucescu după meci. O mare greșeală a ucrainenilor, de fapt. Această națională a ajuns la partida cu România epuizată, în condițiile în care a jucat trei amicale, cu Germania (3 iunie), cu Polonia (7 iunie) și cu Moldova (11 iunie). Toate celelalte naționale din grupa E s-au rezumat la două partide de verificare, după un sezon epuizant pentru jucătorii convocați.

Ucraina a fost fără pic de vlagă, fără agresivitate. A părut o echipă ştearsă, epuizată“, a remarcat Lucescu jr, la Prima Sport. Aici, ar fi de adăugat și faptul că din cauza unui număr prea mare de amicale, ucrainenii l-au pierdut pe fundașul lor stânga, Mykolenko. Acesta s-a accidentat în timpul întâlnirii cu Moldova, la Chișinău.

Am creat un „bau bau fotbalistic“

După acest 3-0, trebuie să admitem că, înainte de meci, am transformat această națională a Ucrainei într-un „bau bau fotbalistic“. Ceea ce, din nou, ne caracterizează!

De ceva vreme, s-a lansat această modă la noi prin care rezumăm evaluarea unei echipe la trecerea în revistă a sumelor care apar în dreptul jucătorilor pe... transfermarkt.com! De parcă, fotbalul se joacă pe calculator. De fapt, vorbim despre un joc imprevizibil pe care fix acest element îl face atractiv și spectaculos. Iar Ucraina a fost o mare sperietoare doar pentru unii „experți“ de la noi. Cine a văzut meciurile ei de baraj, în drum spre Euro 2024, ambele câștigate la limită, cu Bosnia (2-1) și cu Islanda (2-1), s-a prins că naționala pregătită de Rebrov are nume sonore, dar practică un fotbal obișnuit. Și nu e nicidecum invincibilă!

Ucraina, care nu e o mare echipă, n-a știut cum să reacționeze după golul lui Stanciu și, după aceea, chiar dacă a avut mai mult mingea, meciul a fost la discreția noastră. Noi am jucat fără greșeală, dar i-am făcut pe ei să greșească, inclusiv cu acel pressing avansat. Toți ne-au văzut fără șanse, că avem lotul cel mai slab. Ucrainenii și-or fi zis că n-au nicio problemă, dacă noi n-am bătut Liechtenstein. Presa din Ucraina ne-a luat și ea la preț de matineu. Toate astea ne-au ajutat. Și sper să rămânem la acest nivel, să dovedim că spiritul și echipa pot face diferența și mai departe“, a spus Victor Pițurcă, în dialog cu gsp.ro, după partida de luni.

Reporterul „Adevărul“, Paul Cirican, un jurnalist cu peste două decenii de experiență, prezent la mai multe competiții majore de-a lungul anilor, va transmite din Germania. De acolo, va realiza reportaje și va urmări parcursul tricolorilor la turneul final.

Când și unde joacă România la Euro 2024, în grupa E

*17 iunie: ROMÂNIA – Ucraina 3-0 (Munchen), Belgia – Slovacia 0-1 (Frankfurt)

*21 iunie: Slovacia – Ucraina (Dusseldorf, 16.00)

*22 iunie: Belgia – ROMÂNIA (Koln, 22.00)

*26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19.00), Ucraina – Belgia (Stuttgart, 19.00)

Se califică în faza optimilor de finală primele două clasate din fiecare grupă, plus cele mai bune patru locuri trei din toate cele șase grupe Euro 2024.

Pro TV, Pro Arena și platforma VOYO transmit Campionatul European din Germania. Echipa de comentatori va fi formată din Cristian Pintea, Ion Alexandru, Mihai Dedu și Andrei Grecu.

Lotul României

*Portari: Niță (Gaziantep), H. Moldovan (Atletico Madrid), Târnovanu (FCSB)

*Fundași: Rațiu (Rayo Vallecano), Mogoș (CFR Cluj), Drăgușin (Tottenham), Racovițan (Rakow), Rus (Pafos), Nedelcearu (Palermo), Burcă (Al-Okhdood), Bancu (Universitatea Craiova)

*Mijlocași: Sorescu (Gaziantep), M. Marin (Pisa), Cicâldău (Konyaspor), R. Marin (Empoli), Stanciu (Damac), Șut (FCSB), Olaru (FCSB), Man (Parma), Mihăilă (Parma), I. Hagi (Alaves), Coman (FCSB)

*Atacanți: Drăguș (Gaziantep), Pușcaș (Bari), Alibec (Muaither), Bîrligea (CFR Cluj)  

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite