Somn ușor, TVR! Cursele lui David Popovici de la Mondiale au fost pierdute, deși costau o sumă modică

0
Publicat:

Televiziunea Română nu va transmite Campionatele Mondiale de Înot, care debutează duminică, la Fukuoka (Japonia). Asta deși suma pentru care acestea au fost scoase la vânzare - alături de alte competiții -, ar fi costat maximum 25.000 de euro!

David Popovici poate deveni din nou regele înotului, la Mondialele de la Fukuoka. Foto EPA EFE
David Popovici poate deveni din nou regele înotului, la Mondialele de la Fukuoka. Foto EPA EFE

Cum la TVR se achiziționează alte competiții, lipsite de interes și pe mai mulți bani, Mondialele de natație au ajuns la Antena Group, care intenționează să le difuzeze pe platforma Antena Play, care poate fi urmărită doar contra-cost. Așadar, românii vor trebui ori să scoată bani în plus din buzunar, ori să se mulțumească doar cu știrile sportive.

S-a ajuns la această situație rușinoasă - ca românul cel mai în vogă, starul acestor Campionate Mondiale, să poată fi privit concurând doar de o parte a publicului - după ce TVR a renunțat să mai cumpere a vrut să cumpere drepturile de televizare, deși acestea costau o sumă modică.

Pe 3 mai 2023, Comitetul Director a aprobat începerea negocierilor cu Inception Media pentru a achiziționa Mondialele de la Fukuoka, Japonia (14-30 iulie 2023) și a Campionatului European de înot 2024, la ambele competiții urmând să participe și campionul român David Popovici”. Și aici s-a oprit ”negocierea”!

Cum răspunde TVR

Gazeta Sporturilor a adresat o serie de întrebări televiziunii naționale pentru a afla motivele pentru care Mondialele din Japonia nu au fost achiziționate de postul public. Iată răspunsurile oferite de Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol al TVR:

În anul 2022, Societatea Română de Televiziune a făcut primele demersuri pentru achiziţionarea pachetului ce cuprindea Campionatul Mondial de Nataţie de la Fukuoka 2023, Campionatul European de Înot în bazin scurt de la Otopeni 2023 şi Campionatul European de Natație 2024, a participat la licitaţia organizată de EBU, însă a pierdut licitația respectivă.

Ulterior, Televiziunea Română a aflat că licitaţia a fost câştigată de firma Inception Media, care, în luna aprilie 2023, a înaintat SRTv o ofertă cu drepturi exclusive pentru cele trei competiţii în care David Popovici ar fi urmat să participe în 2023 şi 2024.

Neînțelegeri cu intremediarii

Oferta cuprindea şi drepturi pentru alte întreceri sportive, respectiv canoe, polo, lupte, haltere, tenis de masă şi Jocurile Paralimpice de la Paris 2024. Costul total al pachetului era unul consistent, iar reprezentantul firmei Inception Media a precizat că pachetul este flexibil.

SRTv i-a comunicat că este interesată, în primul rând, de achiziționarea drepturilor TV pentru competiţiile la care participa David Popovici, respectiv CM de Nataţie de la Fukuoka 2023 și CE de Nataţie 2024.

Inception Media a revenit către SRTv, în luna mai, cu o nouă ofertă, aproape identică la nivel de preț cu prima, dar din care lipseau competiţiile aflate atunci în curs de desfăşurare, precum şi Campionatul European de Înot în bazin scurt de la Otopeni 2023.

David Popovici concurează la 100 și 200 metri liber. Foto EPA EFE
David Popovici concurează la 100 și 200 metri liber. Foto EPA EFE

Oficialii postului public de televiziune susțin că „reprezentantul Inception Media a comunicat că nu este interesat să vândă doar cele două competiţii solicitate de SRTv, ci şi alte competiţii”.

Apoi, aceștia au precizat că „la sfârșitul lunii mai, reprezentantul Inception Media a revenit către SRTv cu o somaţie privind înaintarea unei oferte financiare, însă după ce a aflat cuantumul sumei pe care SRTv era dispusă să o ofere - prea mică în opinia sa - negocierile au încetat”.

Așa a ajuns competiția la Antena Group, care a plătit între 20.000 și 25.000 de euro, în sumă intrând și alte trei competiții viitoare!

Aceeași delăsare și anul trecut

Televiziunea Română nu a achiziționat drepturile pentru Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta, din 2022. Abia după cursa de 200 de metri liber, în care David Popovici a luat aurul, TVR s-a trezit și a cumpărat în regim de urgență drepturile pentru restul Campionatului Mondial, cu o sumă cuprinsă între 10.000 și 15.000 de euro.

Dan Turturică, președintele director-general al Televiziunii Române, a ”explicat” în urmă cu mai multă vreme de ce domnește haosul la televiziunea națională: ”De ce nu a dat TVR (sau altă televiziune) și competițiile din zilele trecute la care au participat David Popovici și Robert Glință? Pe scurt: pentru că acum doi ani, când au fost ofertate inițial drepturile de difuzare ale acestei competiții, nimeni nu a fost interesat să le cumpere. Motivele sunt numeroase”.

La Fukuoka, David Popovici își va apăra medaliile cucerite anul trecut în decursul a 4 zile: luni și marți concurează în serii, semifinale și finala la 200 m liber, iar miercuri și joi, în proba ”regină”, de 100 m liber.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite