Simona Halep, învinsă de Serena şi de propriul fair-play. Ce-a reuşit românca în 2014, cel mai bun an din carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românca a fost surclasată în finala „Turneului Campioanelor“ de liderul mondial, Serena Williams. Aceeaşi jucătoare pe care o spulberase în meciul din grupă, şi pe care a calificat-o în semifinale, datorită rezultatului din meciul de vineri, cu Ana Ivanovici. A fost ultimul act într-un sezon senzaţional pentru româncă, care încheie pe locul 3 WTA.

Serena Williams a câştigat duminică finala de la Singapore, scor 6-3, 6-0, după ce miercuri Halep o învinsese cu 6-0, 6-2. O revanşă perfectă.

Românii au o vorbă, de care Simona Halep nu a vrut să ţină cont: „Pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti“. La Singapore însă, Simona s-a lovit de realitatea acestui citat. 

După ce-a spulberat-o miercuri pe Serena, şi i-a aplicat acesteia o înfrângere pe care n-a mai cunoscut-o de 16 ani, scor 6-0, 6-2, vineri a avut ocazia de a o lăsa pe americancă în afara semifinalelor. 

Şi totuşi, românca a ales cea mai proastă variantă posibilă. Deja calificată în careul cu aşi, Simona n-a câştigat în ultimul meci din grupă în faţa Anei Ivanovici, ci doar i-a „furat“ sârboaicei un set, pe care i l-a făcut cadou Serenei. Iar în locul unui non-combat pentru care n-ar fi condamnat-o, probabil, nici Serena Williams, Simona a jucat un set în plus. Adică s-a obosit exact degeaba. 

Liderul mondial a mulţumit şi şi-a pregătit răzbunarea. Una pe care o credea îndepărtată. „Mă duc acasă să mă antrenez, abia aştept să mai joc cu ea şi să-mi iau revanşa“, spunea americanca, după eşecul de miercuri. N-a fost nevoie să se întoarcă în Florida şi să aştepte mult. 

Ci doar patru zile, la Singapore. Niciodată în carieră n-a mai pierdut în faţa aceleiaşi jucătoare de două ori, în cadrul aceluiaşi turneu. Nu s-a întâmplat nici acum.

Opt gameuri consecutive, nicio replică

La meciul din grupă, Halep a surprins-o pe Williams. A fost mai ofensivă, mai agresivă. „Niciodată n-am mai văzut-o jucând aşa”, a recunoscut atunci Serena. Duminică, americanca i-a oferit româncei o trataţie cu acelaşi tip de medicament. Startul partidei, 2-2 la gameuri, apoi o şansă irosită de Simona de a egala, la 3-4, au reprezentat o falsă impresie de echilibru.

„A jucat foarte bine în primul set, exact ca în meciul precedent. Am început să râd pe teren. Mi-am zis că nu am nimic de pierdut, ştiam că trebuie doar să mă relaxez şi să joc mai bine dacă vreau să câştig, şi chiar voiam să reuşesc acest lucru“, a declarat Serena. Care s-a dezlănţuit. 

După ce-a câştigat primul set în 46 de minute, scor 6-3, nu i-a mai dat nicio şansă româncei în cel de-al doilea, scor 6-0, finalizat şi mai repede, în doar 25 de minute. Un veritabil uragan. Precedenta „finală WTA“, cum mai este numită „Turneul Campioanelor“, care s-a jucat într-o singură direcţie, a fost în 2003, când Clijsters a învins-o pe Mauresmo 6-2, 6-0. 

„M-a făcut o jucătoare mai bună“

Eliminarea Şarapovei din turneul care le-a strâns la start pe cele mai bune opt jucătoare din tenisul mondial actual i-a adus Serenei certitudinea că va încheia anul pe locul 1, pentru a patra oară în carieră (după 2002, 2009 şi 2013). 

Finala câştigată în faţa Simonei a însemnat 2 milioane de dolari în cont şi ocazia de a sta alături de Martina Navratilova şi Steffi Graf, drept celelalte două jucătoare din istorie cu cinci titluri la „Turneul Campioanelor“. N-ar fi ajuns aici, evident, fără ajutorul româncei. Căreia Williams, cea mai laureată jucătoare din tenisul feminin, cu 18 titluri WTA, i-a făcut un veritabil compliment la finalul partidei de ieri. 

„Abia la începutul săptămânii am început să mă antrenez, pentru că am avut probleme cu genunchiul, la Beijing. Nu credeam că o să ajung să joc la Singapore, aşa că performanţa reuşită e chiar incredibilă. Felicitări Simonei, ea mă face să fiu o jucătoare mai bună. De asemenea, vreau să-i mulţumesc pentru că dacă n-ar fi câştigat acel set în meciul cu Ana Ivanovici, eu n-aş fi fost aici acum“, a spus Serena. 

   

image

Locul 3, lângă locul 1 mondial. Cele două jucătoare de tenis, alături de trofeele de la Singapore. FOTO: AP

Sezon de vis pentru Halep

A treia româncă după Ruzici şi Spîrlea prezentă la „Turneul Campioanelor“, Simona Halep este prima care a jucat finala acestui important turneu, clasat imediat după cele de Mare Şlem. „O felicit pe Serena, rămâne numărul 1“, a recunoscut după partidă Simona, care va urca însă de astăzi o poziţie, urmând să încheie anul pe locul 3. 

În ciuda dezamăgirii produse de încă o finală ratată, 2014 a fost anul confirmării Simonei Halep. În mai 2013, până la începerea turneului de la Roma, 99% din români nu o cunoşteau probabil pe Halep. În octombrie 2014, 99% dintre români sunt la curent probabil, prin intermediul mass-media, cu tot ce face Halep. 

Un capital de încredere care a început să prindă cheag în partea a doua a anului trecut, încheiat de româncă pe locul 11 în lume, cu şase turnee câştigate. „Obiectivul meu e să fiu în Top 10 şi să performez la competiţiile de Mare Şlem“, spunea Simona la începutul lui 2014. Pe ambele le-a atins, cu vârf şi îndesat. 

„Turneul Campioanelor“ a pus punct unui sezon senzaţional pentru Halep, care a început cu un sfert de finală la Australian Open şi în care românca a jucat semifinală la Wimbledon şi finală la Roland Garros. Şi în care a câştigat două turnee, la Doha şi Bucureşti. 

În plus, a ajuns şi pe locul 2, iar jocul prestat în competiţiile puternice şi în faţa adversarelor de top, şi etatea Serenei Williams (33 de ani), cel mai vârstnic lider WTA, dau speranţe că locul 1 nu e chiar imposibil. Deocamdată, pentru Simona urmează o vacanţă meritată, la finalul unui sezon de vis. 

A fost o săptămână extraordinară pentru mine, vreau să le mulţumesc tuturor care m-au susţinut din tribune sau din faţa televizorului. Sunt fericită, nu am motive să fiu tristă pentru că am pierdut

Simona Halep

Locul 3 WTA

Dacă Simona nu câştiga acel set cu Ivanovici, nu eram aici. Îi mulţumesc. M-a făcut un jucător mai bun

Serena Williams

Locul 1 WTA

1 milion de dolari americani a primit Simona Halep pentru prezenţa în finala de la Singapore, aceeaşi sumă pe care a încasat-o pentru finala de la Roland Garros. În total, câştigurile din carieră depăşesc 6 milioane de dolari

Reacţii presa internaţională 

Nemiloasa Williams s-a răzbunat pe Halep în finala Turneului Campioanelor

New York Times

Strălucitoarea revanşă a Serenei Williams

L’Equipe

Puternica Serena câştigă al cincilea său trofeu la Turneul Campioanelor

BBC

Serena, în vârful lumii. A demolat-o pe Halep

Gazzetta dello Sport 

image

Citeşte şi 

Halep – Williams 0-2: pe cine nu laşi să moară nu te lasă să câştigi. Serena, mesaj emoţionant pentru Simona

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite