Sfârșitul lui Djokovici în tenis? Specialiștii explică ce înseamnă eșecul său la Australian Open

0
Publicat:

Australian Open 2024 a lăsat neschimbat clasamentul mondial, în zona de Top 5 ATP, însă a produs o schimbare mult mai profundă, dincolo de ce arată cifrele.

Novak Djokovici, un jucător controversat, mereu în vizorul contestatarilor. FOTO: Arhiva Adevărul
Novak Djokovici, un jucător controversat, mereu în vizorul contestatarilor. FOTO: Arhiva Adevărul

Vorbim despre modul în care e privit Novak Djokovici (Serbia, 36 de ani, 1 ATP). Și întărirea convingerii că Nole poate fi învins de vedetele noii generații. Finala de la Wimbledon 2023, pierdută de sârb în fața lui Carlos Alcaraz (Spania, 20 de ani, 2 ATP) a fost un semn puternic în acest sens. Iar faptul că Sinner l-a răpus și el, în semifinalele Australian Open 2024, a confirmat că liderul mondial începe să-și piardă alura de invincibilitate. Pentru că, cel puțin la Melbourne, Djokovici dădea impresia că nu poate fi bătut! Până la eșecul cu Sinner, el nu mai pierduse un meci în primul Grand Slam al anului din 2018! Ca să înțelegem și mai bine ce a însemnat această serie a lui Nole trebuie să precizăm că ea a inclus 33 de victorii consecutive la Australian Open. Sunt jucători în tenisul mondial care își încheie cariera fără să treacă în CV atât de multe partide câștigate pe tabloul unui Grand Slam!

Dar Djokovici va împlini 37 de ani pe 22 mai și, firește, nimeni n-a câștigat bătălia cu timpul. Întrebarea care se spune, după Australian Open 2024, e dacă întrecerea de la Melbourne a arătat începutul sfârșitului pentru legendarul sârb? Răspunsul la această dilemă, care revine periodic în atenția publicului, după înfrângerile surprinzătoare ale lui Nole, a fost oferit de Eurosport. Sursa citată a analizat perspectivele lui Nole în circuit în 2024. Concluzia pe scurt? Să nu-i cântăm prohodul lui Djokovici. Nu încă!

Marion Bartoli
Marion Bartoli

Bartoli vorbește despre „un accident“

Campioană la Wimbledon 2013, franțuzoaica Marion Bartoli (39 de ani) și-a început analiza, oferind, mai întâi, o explicație pentru că parcursul lui Nole s-a încheiat în semifinale, la Australian Open 2024.

Djokovici e un jucător care a venit epuizat la Australian Open, după un 2023 care a fost excepțional pentru el. Acum, știm că mai are patru obiective mari pentru acest sezon: cele trei Grand Slam-uri rămase, plus Jocurile Olimpice de la Paris. Eu cred că își va lua o pauză și își va încărca bateriile alături de familia sa“, a spus Bartoli.

Întrebată despre capacitatea lui Djokovici de a ține pasul cu tinerii din circuit, fosta jucătoare de tenis s-a arătat încrezătoare în posibilitățile lui Nole. „Chiar dacă generația tânără presează, pentru mine e evident că înfrângerea de la Australian Open rămâne un accident. Nu putem să spunem că ăsta e sfârșitul lui Djokovici, e prematur să intrăm în subiectul ăsta. A eșuat la Australian Open, dar nu va eșua în acest sezon, vă garantez“, a completat Bartoli.

Patrick Mouratoglou
Patrick Mouratoglou

Presiunea invincibilității

Fostul antrenor al Simonei Halep, francezul Patrick Mouratoglou (53 de ani) a pus eliminarea lui Nole în semifinalele Australian Open pe seama invincibilității sârbului la această întrecere, începând din 2018.

N-aș fi surprins dacă aș afla că Djokovici s-a simțit eliberat după înfrângerea cu Sinner. Probabil, nici el n-a realizat cât de mare e greutatea care apasă pe umerii lui. A fost cel mai slab meci pe care l-am văzut din partea lui. N-a fost acolo, pe teren. Dar gândiţi-vă şi la asta: nu pierduse vreun meci la Australian Open din 2018, nu pierduse vreo semifinală aici, are zece titluri la Melbourne. Putea să continue cu acest trend? Nu, a fost prea mult, prea multă presiune“, a declarat Mouratoglou.

Întrebat dacă Nole mai are viitor la nivel înalt, francezul a oferit un răspuns tranșant: Nu cred că putem vorbi despre o nouă eră a tenisului. Djokovici n-a fost bun la acest turneu și pierdut clar împotriva lui Sinner, chiar dacă asta nu înseamnă că italianul n-ar fi câștigat împotriva unui Novak foarte bun. E greu însă să vorbesc despre o schimbare de eră doar pentru că Djokovici a pierdut un meci în semifinalele unui Grand Slam. Dar da, acum există o concurență mai puternică în circuit“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite