Se pregătește „pensionarea“ lui Djokovici: de ce se dorește scoaterea sârbului din tenis

0
Publicat:

Cu Rafael Nadal (37 de ani) trimis acasă înainte de Australian Open (14-28 ianuarie), semn că entuziasmul și etica muncii te duc până la un punct, dar nu câștigă și bătălia cu timpul, „lupii tineri“ ai circuitului ATP și-au pus ochii pe Novak Djokovici.

Novak Djokovici, 24 de trofee de Grand Slam în palmares
Novak Djokovici, 24 de trofee de Grand Slam în palmares

Explicația e simplă: dominarea sârbului în tenisul masculin a fost admirabilă la început pentru mult mai tinerii săi colegi – au învățat tainele „sportului-alb“, urmărindu-l pe Nole la televizor – însă deja a devenit iritantă! În primul rând, pentru că e nefiresc să vezi cum un sportiv de 36 de ani joacă de parcă ar avea 26! În 2023, aceasta a fost impresia lăsată de Nole, finalist în toate cele patru turnee de Grand Slam și cu trofeul sub braț în trei rânduri! Doar la Wimbledon, campionul sârb a fost învins, dar și atunci după o finală epică, în care Carlos Alcaraz (Spania, 20 de ani, 2 ATP), cu 16 ani mai tânăr, a trebuit să stea pe teren aproape cinci ore ca să-l învingă pe liderul mondial!

Djokovici tocmai a început săptămâna cu numărul 407 în fruntea clasamentului ATP. Vorbim despre un record, în condițiile în care al doilea cel mai longeviv lider mondial e Roger Federer (42 de ani), retras în 2022, cu 307 săptămâni pe locul 1 ATP. Dar Nole surprinde, nu doar datorită acestui record, ci și printr-un alt amănunt. Când ne uităm mai atent la ierarhia mondială, observăm că sârbul e cel mai vârstnic jucător din elită. Ca să găsim un sportiv mai în vârstă, trebuie să coborâm până pe locul 44 ATP, unde se află britanicul Andy Murray. Născut tot în mai 1987, ca Nole, însă pe 15, cu o săptămână mai devreme decât actualul lider ATP.

„Trebuie să-l doborâm“

Dacă îl scoatem pe Djokovici din ecuație, vedem că media de vârstă a celor nouă jucători din Top 10 ATP e de 24 de ani și jumătate. Toate aceste detalii fac și mai fascinantă longevitatea lui Nole în fruntea tenisului mondial. Asta pentru spectatorii de pe margine! Pentru că în circuitul ATP jucătorii din noua generație sunt exasperați! De aici și declarațiile date de Holger Rune (Danemarca, 20 de ani, 8 ATP) în dialog cu jurnalistul James Gray.

Trebuie să ridicăm nivelul (n.r. – în lupa cu Djokovici). Nu doar din când în când, ci în mod constant. Eu l-am bătut în 2023, Sinner la fel. Dar, în continuare, el câștigă trei din patru Grand Slam-uri. Și aproape că a cucerit trofeul și la Wimbledon. Deci, încă nu suntem acolo. Dar trebuie să-l ajungem din urma și să facem tot posibilul ca să-l doborâm. Nimic nu e imposibil. Dar, în ceea ce privește lupta cu Djokovici, e mai greu să-l învingi la turneele majore. El se simte confortabil în competițiile de Grand Slam, cu meciuri decise după sistemul cu cel mai bun după cinci seturi. Experiența lui îl ajută în astfel de întreceri. Pentru că are convingerea că, inclusiv dacă pierde primele două seturi, poate reveni pentru a le lua pe următoarele trei. Sincer, cred că sunt mai mulți jucători care îl pot învinge în partide de maxim trei seturi, dar numărul lor scade, când trecem la sistemul cu cinci seturi, la Grand Slam-uri“, a explicat Rune.

De remarcat că bilanțul danezului, în confruntările cu Nole, îi dă dreptate, însă doar parțial. Rune are două meciuri câștigate din cinci cu Djokovici, ambele victorii venind după trei seturi. Prima dată în 2022, în finala Masters-ului de la Paris (3-6, 6-3, 7-5), și a doua oară în 2023, în sferturile de la Roma (6-2, 4-6, 6-2). Cu precizarea că, în alte două partide de trei seturi, la ATP Finals și la Masters-ul de la Paris, ambele în 2023, Nole a avut câștig de cauză.

Motivat de dorința rivalilor de a-l „pensiona“

În ultimii ani, nu o dată, i s-a cântat prohodul lui Djokovici, după câte un eșec suferit într-o partidă uriașă. Ultima dată, acest lucru s-a întâmplat după ce Nole a cedat în finala de la Wimbledon 2023, în fața lui Carlos Alcaraz. Mulți au crezut că acesta a fost începutul sfârșitului pentru campionul sârb. Ce urmat în realitate? Djokovici l-a învins pe Alcaraz în ambele partide jucate, ulterior, în cadrul unor întreceri ATP: 5-7, 7-6, 7-6 în finala de la Paris și 6-3, 6-2 în semifinalele ATP Finals.

Și Nole chiar a recunoscut că această dorință a rivalilor de a-l „pensiona“ îl motivează și la 36 de ani, când a câștigat tot ce se putea în circuit.

Motivația mea suplimentară vine de la acești tineri care sunt dornici de succes și care sunt hotărâți să dea totul împotriva mea. Într-un fel, ei au trezit o fiară în mine. Alcaraz e cel mai complet jucător pe care l-am văzut de mult timp, iar înfrângerea mea în fața lui la Wimbledon m-a înfuriat atât de tare, încât a trebuit să câștig totul în America (n.r. – la Cincinnati și la US Open 2023). Această rivalitate e o mare oportunitate pentru mine de a mă strădui mai mult ca niciodată. Oamenilor le place să vorbească despre momentul retragerii mele, e normal, înțeleg. Se vorbește de un schimb de generații, dar eu voi continua să joc. Mă simt bine pe teren, corpul meu se comportă normal, am tot sprijinul echipei mele și al familiei pentru a rămâne în circuit. Nu văd niciun motiv pentru care să mă gândesc la retragere atâta vreme cât sunt încă în top. La un moment dat, voi ieși din scenă, dar asta va fi peste 23-24 de ani (râde)“, a spus Djokovici, potrivit Eurosport.

Toni Nadal (unchiul lui Rafa și antrenor de tenis): Rivalii sunt cei care te retrag. Când vezi că nu mai ești competitiv și că n-ai opțiuni, te lași.

Jucătorii de categoria +30 de ani aflați în Top 50

Nume Vârstă Locul ocupat în clasament

Novak Djokovici 36 de ani 1 ATP

Grigor Dimitrov 32 de ani 13 ATP

Adrian Mannarino 35 de ani 19 ATP

Jan Lennard Struff 33 de ani 24 ATP

Aslan Karatsev 30 de ani 38 ATP

Daniel Evans 33 de ani 40 ATP

Andy Murray 36 de ani 44 ATP

Yannick Hanfmann 32 de ani 49 ATP

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite