România, arătată cu degetul în presa internaţională: „Rasişti şi nazişti“. Jandarmeria a deschis o anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liga I devine un motiv de ruşine pentru România. Disputate în faţa unor tribune pe jumătate goale, meciurile din prima ligă fac înconjurul lumii din motive nedorite.

Sâmbătă seara, singurul gol al întâlnirii Petrolul – Gaz Metan s-a marcat după ce portarul Butcha a degajat în Astafei, faza fiind perfectă pentru rubrica „gafa zilei“ în presa internaţională. Totuşi, mult mai grave au fost incidentele petrecute cu 24 de ore mai devreme, la Chiajna, în întâlnirea Concordia – Rapid 0-0.

„Nişte idioţi“

În minutul 59, un huligan din galeria Rapidului a aruncat cu o banană spre vârful brazilian al gazdelor, Wellington Carlos. Atacantul de 26 de ani s-a dus la centralul Marian Balaci şi, gesticulând nervos, i-a explicat ce a păţit. Decizia arbitrului? I-a dat „galben“ atacantului de culoare! 

La finalul meciului, de nervi, Wellington a plecat spre vestiar cu ochii în lacrimi. După ce a ieşit, a oferit un interviu emoţionant în limba română. „Cei care au făcut acest gest sunt nişte idioţi. Niciodată nu mi-am dorit să marchez mai mult ca în acest meci după ceea ce mi s-a întâmplat. Am venit în România, am învăţat limba, dar sunt tratat aşa. Soţia şi copilul meu erau în tribune. Copilul nu înţelegea de ce s-a aruncat în mine cu banană, că nu sunt nici maimuţă, nici nu suntem la zoo“, a declarat Wellington, care a ajuns în România în sezonul 2012-2013 şi a jucat doar la Chiajna.

Rada, ridicol: „Eu aşi fi plâns“

Dacă toţi cei care au vorbit după meci au condamnat ceea ce i s-a întâmplat lui Wellington, în schimb, antrenorul giuleştenilor, Marian Rada, s-a umplut de penibil. 

Mai întâi, a dat o declaraţie prin care l-a criticat pe Wellington pentru reacţia sa nervoasă. „A plâns în vestiar? Poate a jucat teatru. Acum nu vrea şi 3-0 la masa verde? Poate a mâncat cineva o banană în tribună şi i-a căzut coaja pe teren. De unde ştim noi că s-a aruncat banana spre Wellington şi că cel care a făcut asta a fost suporter rapidist? Astea sunt exagerări. Facem atâta caz că plânge 

Wellington“, a declarat Rada.

Apoi, a continuat să se facă de râs, postând un comentariu pe Facebook cu o evidentă greşeală de limbă română: „Dani Alves mănâncă o banană căzută în teren! Wellington, celebrul fotbalist plânge ca o muiere! Eu aşi fi plâns că nu am marcat un gol!“.

Jandarmeria caută nazistul

Pe lângă episodul cu Wellington, un alt incident petrecut tot la Chiajna – Rapid a alertat Jandarmeria. 

„În acest moment, pe baza probelor video, am deschis o anchetă şi încercăm să dăm de urma celui care a pătruns pe stadionul din Chiajna cu un drapel al României pe care era imprimată o svastică. Conform prevederilor legale, acesta riscă între 6 luni şi 5 ani de închisoare şi e căutat de organele abilitate“, a precizat Inspectoratul de Jandarmi Ilfov pentru Digi Sport.

Reuters, „The Guardian“, Australia Glory

Atacul rasist asupra lui Wellington şi fluturarea unui steag românesc cu însemnele naziste au fost incidentele prin care campionatul românesc a ajuns în atenţia lumii, în acest weekend.

Agenţia Reuters, dar şi publicaţii din Anglia, precum, „The Guardian“, sau din Malta şi Australia au scris pe larg despre cele întâmplate la Chiajna. „The Guardian“ a amintit că, acum două luni, UEFA a închis parţial „Arena Naţională“ la returul Steaua – Aktobe din cauza scandărilor rasiste ale fanilor stelişti în partida cu Strømsgodset, în iulie.

CITEŞTE ŞI:

*Tipic românesc: huliganii au scăpat, dar cel care a înjurat un câine a fost amendat pe loc. „A jignit organul canin“

*Wellington, la fel ca Dani Alves: ce riscă Rapid după ce episodul de la Chiajna a ajuns şi la UEFA. Amenda va fi uriaşă

12.000 de euro a fost amenda primită de Villarreal, după ce un huligan a aruncat cu o banană în Dani Alves într-un meci cu Barcelona, în aprilie.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite