VIDEO Rasismul devine o problemă şi în România. Un brazilian a plecat la vestiar plângând: „Nu sunt o maimuţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Derby-ul durerii, Chiajna - Rapid, scor 0-0, a oferit un fotbal pe măsură, cu foarte puţine ocazii de poartă. Meciul le-a lăsat tuturor un gust amar, lacrimile brazilianului Wellington arătându-ne că o „boală“ care a măcinat fotbalul european, în ultimii ani, a ajuns acum şi în Liga I.

O partida insipidă, Chiajna - Rapid, scor 0-0, a fost umbrită de un incident jenant din cauza căruia formaţia giuleşteană va plăti scump. 

Practic, Rapid şi suporterii ei adevăraţi vor plăti din cauza unui huligan. În minutul 59, atacantul brazilian al celor de la Chiajna, Wellington Carlos, a fost lovit în cap cu o banană aruncată din tribune! Atacantul de 26 de ani s-a dus la centralul Marian Balaci şi, gesticulând nervos, i-a explicat ce a păţit. Decizia arbitrului? I-a dat „galben“ lui Wellington!

Brazilianul a ratat o ocazie mare pe finalul jocului, iar după ultimul fluier al întâlnirii a plecat la vestiar plângând. Episodul l-a înfuriat şi pe managerul general al Chiajnei, Narcis Răducan, care, ca fotbalist, a evoluat şi la Rapid. 

„De cele mai multe ori, am lăudat galeria Rapidului. Acum m-a dezamăgit. Nu e normal să arunci cu o coajă de banană. El (n.r. - Wellington) era cu copilul aici, a învăţat limba română. Acum plânge în vestiar. Suntem în 2014 şi mă aştept la un alt comportament. Îmi pare rău că s-a ajuns aici. Wellington merita să fie tratat cu respect“, a declarat Narcis Răducan la Dolce Sport.

Cu siguranţă, lucrurile nu vor rămâne aşa şi se vor lua măsuri după acest incident cu Wellington. Marius Mitran ofiţer de presă Liga Profesionistă de Fotbal   Cel care a aruncat cu banana nu e un suporter adevărat al Rapidului. Eu am jucat la Rapid şi ştiu că au nişte suporteri minunaţi. Cel care a aruncat cu banana a făcut un gest necugetat. Vasile Maftei fundaş Concordia Chiajna

Wellington, interviu cu ochii în lacrimi

Look TV, postul care a transmis partida, l-a invitat la microfon pe vârful brazilian al ilfovenilor, iar acesta cu greu şi-a găsit cuvintele, oferind un interviu emoţionant în limba română.

„Am venit în România, am învăţat limba, dar sunt tratat aşa. Soţia şi copilul meu erau în tribune. Copilul nu înţelegea de ce s-a aruncat în mine cu banană, că nu sunt nici maimuţă, nici nu suntem la zoo. I-am zis arbitrului despre ce s-a întâmplat şi mi-a dat galben. Dacă am greşit eu, îmi cer scuze. Niciodată în viaţa mea nu mi-am dorit să marchez aşa de mult ca în seara asta, după ce mi-au făcut suporterii Rapidului. Îi rog pe cei care sunt în măsură să facă dreptate după ceea ce mi s-a întâmplat“, a spus Wellington. 

Vârful brazilian a sosit în România în sezonul 2012-2013, iar de atunci a jucat numai la Concordia Chiajna. El are 16 goluri în Liga I şi se află la prima sa experienţă în străinătate, după ce în ţara sa a evoluat la cluburi din ligi inferioare, precum Sertãozinho şi Sendas.

VEZI AICI INCIDENTUL CU WELLINGTON

VEZI AICI INTERVIUL DAT DE WELLINGTON LA FINAL

Dani Alves a păţit la fel în Spania

Carlos Wellington nu e primul fotbalist de culoare, care e supus unor atacuri rasiste pe stadioanele de fotbal. Nu mai departe de luna aprilie a acestui an, într-o partidă din campionatul spaniol, Villarreal - Barcelona, fundaşul brazilian al catalanilor, Dani Alves, a fost victima rasismului. Atunci când se pregătea să bată un corner, s-a aruncat spre el cu o banană. Mult mai calm decât Wellington, Dani Alves a luat banana, a mâncat-o, după care a executat cornerul.

Gestul brazilianului Barcelonei a declanşat o campanie globală împotriva rasismului, foarte mulţi fotbalişti şi antrenori de fotbal filmându-se în timp ce mâncau o banană şi spuneau: „Şi eu sunt o maimuţă“.

VEZI INCIDENTUL CU DANI ALVES

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite