Revoluţie în fotbalul românesc: cluburile din Liga I au aprobat un campionat cu doar 14 echipe şi play-off

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii cluburilor din Liga I au fost de acord să schimbe sistemul de joc pentru sezonul competiţional 2015-2016.

Astfel, din sezonul care începe anul viitor, Liga I ar urma să aibă doar 14 echipe, care să joace între ele pe parcursul unui sezon normal, după care să se lupte pentru Europa  în cadrul unui sistem play-off.

Propunerea a fost votată la LPF cu majoritate, doar Ceahlăul, Chiajna şi Botoşani declarându-se împotrivă. 

Aceasta iniţiativă votată de cluburile din Liga I trebuie să treacă şi prin Comitetul Executiv şi Adunarea Generală a FRF.  "A fost votată ideea unui campionat cu 14 echipe. Urmează ca această propunere a noastră să fie înaintată în CEx şi apoi în Adunarea Generală a FRF. Va fi mai interesant pentru că sunt tot 38 de partide şi rezultă tot aceiaşi bani şi fiind mai puţine echipe va fi o resursă financiară în plus din drepturile TV. 14 echipe înseamnă o concentrare de valori şi repetarea unor jocuri atractive, cum e Dinamo - Steaua sau Astra - Petrolul. 

Banii din drepturile de televizare nu vor fi împărţiţi aşa cum s-a discutat în presă, ci în modul următor: 30% din sumă în mod egal între cluburi şi 70% în funcţie de locul ocupat în Liga la finalul sezonului anterior", a declarat Constantin Anghleache, de la Dinamo, la finalul şedinţei de la LPF.

Dacă cei din FRF aprobă propunerea cluburilor, la finalul sezonul care începe în această vară, adică 2014-2015, ar urma să retrogradeze echipele situate pe locurile 13-18, iar din Liga a doua să promoveze doar două echipe. 

2014-2015:

Liga I: 18 echipe - retrogradează locurile 13-18

Liga a II-a: 2 serii de 12 echipe - promovează doar locul 1 - retrogradează locurile 7-12. 

Liga a III-a: 4 serii de 18 echipe - promovează doar locul 1  - retrogradează locurile 15-18.

2015-2016:

Liga I: 14 echipe - retrogradează locurile 13-14 - locul 12 dispută baraj cu locul 3 din Liga a II-a.

Liga a II-a: 1 serie de 20 echipe - promovează locurile 1-2 - retrogradează locurile 17-20 - locul 3 dispută baraj cu locul 12 din Liga I.

Liga a III-a: 4 serii de 18 echipe - promovează locul 1 - retrogradează locurile 15-18 din fiecare serie.

Ce înseamnă un campionat cu 14 echipe
@ 26 de etape în sezonul normal.
@ primele 7 echipe clasate pe primele 7 locuri la finalul sezonului normal intră în play-off - încă 12 meciuri.
@ ultimele 7 joacă play-out. Ultimele două poziţii la finalul play-out-ului, locurile 13 şi 14, retrogradează direct, iar locul 12 va juca baraj cu locul 3 din Liga a doua.

Nu se ştie încă cu câte puncte intră echipele în play-off sau play-out: cu toate punctele acumulate pe parcursul sezonului normal, cu jumătate dintre ele (ca în Belgia) sau cu cele strânse în meciurile directe (cum e acum în Liga a doua).
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite