Adunare Generală Extraordinară a LPF. Azi se decid cum vor fi împărţiţe drepturile TV şi eventuala reformare a sistemului competiţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la ora 11, are loc o Adunare Generală Extraordinară a LPF, pe ordinea de zi aflându-se subiecte importante pentru fotbalul din liga 1.

Preşedintele Gino Iorgulescu are de gând să propună în şedinţă modificarea modului în care sunt distribuite în acest moment drepturile TV, acordate acum în funcţie doar de poziţia din clasament. Gino vizează un plan prin care doar 50% din suma totală să se acorde pe baza clasamentului, iar 30% să fie împărţiţi în mod egal între cele 18 echipe din prima ligă. În planul preşedintelui LPF se află şi o idee inovatoare, dar controversată, de a acorda 20 % din drepturile TV echipelor care trimit pe teren cel puţin cinci jucători români. 

Intenţia lui Gino nu e pe placul echipelor din LigaI care se bazează mai ales pe străini, precum Astra, Petrolul sau CFR. „Cei 20% să-i împartă cluburile care joacă în Europa. Pentru că aceste cluburi fac un efort foarte mare să fie foarte bine din punct de vedere financiar. Grila actuală a fost foarte bună. Dacă faci performanţă, joci şi bine, se uită lumea la tine la televizor. Probabil că sunt ceva cluburi interesate foarte tare să ia din bani, să ia mai mult. Echipe de la locurile 7-14. Promovăm jucători români, dar ce să facem, jucători români care nu ştiu să lege ghetele? Dar pentru cluburile care joacă în Europa, fac performanţă, duc jucătorii români acolo, ele nu trebuie ajutate? Să chemăm TAS-ul să împartă banii din drepturile TV“, a spus în urmă cu câteva zile Dinu Gheorghe, la DigiSport.

Pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare se află şi alte subiecte importante, precum stabilirea sumelor pentru care să fie vândute asocierea numelui Ligii I sau a Cupei Ligii cu diverşi sponsori, dar şi împărţirea banilor care erau cuveniţi Vasluiului, din drepturile TV, din sezonul care se încheie acum. Vasluienii erau pe locul 5 în clasament, pentru care ar fi trebuit să primească în jur de 2 milioane de euro, însă au fost retrogradaţi, pe motive de licenţă. 

Se va discuta şi posibila reformare a sistemului competiţional din Liga I, din sezonul 2015-2016, cu mai puţine echipe şi sistem play-off - play-out, dar scenariul are şanse mici de succes. 

Citeşte şi 

Scandal pe drepturile tv. Dinu Gheorghe: "Să chemăm TAS-ul să împartă banii"

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite