„Reghe“ e rege, Petrescu, „porumbelul păcii“: destine diferite pentru doi dintre cei mai buni antrenori români în Asia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Laurenţiu Reghecampf e la un pas de a câştiga Liga Campionilor Asiei cu saudiţii de la Al-Hilal, în schimb, în Qatar, echipa „Bursucului“, Al-Arabi, e marea dezamăgire a startului de sezon.

Doi dintre cei mai buni antrenori români ai momentului, Laurenţiu Reghecampf şi Dan Petrescu, au „emigrat“ în vară în zona Golfului Persic.

Imediat, aşa zişii experţi, în realitate nişte necunoscători ai fotbalului din zona respectivă, au decretat: „O să ia o grămadă de trofee neînsemnate şi se vor umple de bani. Cine se duce la arabi, câştigă o cupă a cămilelor sau o cupă a vreunui prinţ“.

La aproape două luni de la startul sezonului, urmărind parcursul echipelor pregătite de „Reghe“ şi de „Bursuc“ devine evident că nu oricine care ajunge în fotbalul arab are asigurat trofee şi cupe. 

Un eşec în zece meciuri

În Arabia Saudită, Laurenţiu Reghecampf a confirmat aşteptările până acum. A preluat Al-Hilal în sferturile Ligii Campionilor şi a dus-o până în finala competiţiei pe care urmează să o joace în „dublă“ manşă, la 25 octombrie şi 1 noiembrie cu Western Sydney (Australia).

În campionat, tehnicianul de 39 de ani nu e pe primul loc, însă e la două puncte de lider după primele şase etape, ocupând poziţia a 3-a. Per ansamblu, în zece partide oficiale, Reghecampf a obţinut şapte victorii, două remize şi o înfrângere. Singurul eşec a venit în returul semifinalei Ligii Campionilor, scor 1-2, însă rezultatul din acel meci nici n-a mai contat. Asta deoarece după victoria din tur, scor 3-0, Al-Hilal a obţinut calificarea, aşa că înfrângerea a fost una cu gust de triumf.

O victorie în ultimele cinci jocuri

Adus cu surle şi trâmbiţe în Qatar, Dan Petrescu a construit, în scurt timp, un lot foarte puternic la Al-Arabi. Prinţii de lângă echipă i-au făcut toate poftele românului, aducându-i stranieri de 24 de karate: Ezekiel (Standard Liege), Dejagah (Fulham), Pablo Hernandez (Swansea) şi Paulinho (Livorno) au fost achiziţii care au costat milioane de euro, mai ales că fiecare fotbalist a primit un salariu colosal pentru a lăsa Europa şi a veni în fotbalul arab.

Din păcate pentru Dan Petrescu, echipa merge prost şi pare că are şanse foarte mici la titlu după numai şase etape. Al-Arabi are o singură victorie în campionat în ultimele cinci jocuri şi e deja la şase puncte de liderul Lekhwiya, care a disputat şi un meci mai puţin. 

Tot în Qatar, un alt antrenor român, Ladislau Boloni, se zbate să scape de la retrogradare cu Al-Khor. Echipa fostului selecţioner a avut nevoie de şase etape ca să câştige prima partidă în actuala stagiune. Mult aşteptata victorie a venit, miercuri seara, graţie unui autogol în minutul 90+3 şi a ridicat Al-Khor de pe locul 14, ultimul, până pe poziţia a 12-a.

2 victorii în şase etape are Petrescu la Al-Arabi. Liderul Lekhwiya a câştigat toate cele cinci partide de până acum.      Dacă voi câştiga Liga Campionilor cu Al-Hilal, clubul îmi va da o primă de 200.000 de euro, în timp ce fiecare jucător ar încasa 300.000 – 400.000 de euro. Laurenţiu Reghecampf antrenor Al-Hilal

Ion Marin s-a întors în Asia

Dacă în ultima perioadă, antrenori ca Răzvan Lucescu (pe când era la El-Jaish din Qatar) şi Dan Petrescu au cam eşuat în zona Golfului Persic, în schimb, un tehnician român care n-are CV-ul celor doi a obţinut rezultate excelente în Asia. Ion Marin a cucerit trei trofee cu Al-Kuwait în două sezoane şi a părăsit clubul în vară, după ce şi-a încheiat contractul. Acum, „Săpăligă“ s-a întors în fotbalul arab, semnând cu Al-Dhafra din Emirate. Noua echipă a lui Ion Marin e pe locul 6 din 14 în prima ligă, având patru remize după patru runde. În Emirate, Ion Marin se va duela şi cu Cosmin Olăroiu, cel care a cucerit titlul în această ţară în ultimele trei stagiuni: de două ori cu Al-Ain şi o dată cu Al-Ahli, acolo unde se află acum.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite