Premiera reuşită de Simona Halep la Australian Open. De ce urmează cel mai greu meci pentru româncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simona Halep s-a calificat fără probleme în această dimineaţă în optimile turneului de Mare Şlem de la Australian Open, cea mai bună performanţă din cariera sa la Melbourne, dar următorul pas este unul dificil. Va da peste Jelena Jankovici, locul 8 mondial, şi un fost antrenor.

Halep a mers şnur până acum la Australian Open, dar nici adversarele n-au fost pe măsura româncei, locul 11 mondial. 

Katarzyna Piter (119 WTA), Varvara Lepcenko (50 WTA) şi Zarina Dyias (150 WTA), dintre care prima şi a treia au venit din calificări, nu i-au dat mari bătăi de cap Simonei, care şi-a egalat cea mai mare performanţă din cariera sa la un turneu de Mare Şlem. Anul trecut, în septembrie, Halep reuşise să se califice în optimile de la US Open. 

În schimb, la Australian Open, Simona nu reuşise să depăşească turul 3. Mai mult, prin succesul în faţa Zarinei Dyias, care a calificat-o pe constănţeancă în turul 4 (optimi), Halep devine prima româncă ce reuşeşte să ajungă în această fază a competiţiei în turneul de la Melbourne

Singurul tenismen din România care a mai atins optimile la Australian Open a fost Andrei Pavel, de două ori, în 1999 şi 2004. 

Patru turnee alături de Andrei Mlendea

Greu însă abia acum începe pentru Simona Halep, odată cu înfruntarea din optimi, cu sârboaica Jelena Jankovici. Şi nu doar pentru că dă peste o jucătoare din Top 10 mondial, ci şi pentru că aceasta are în spate un antrenor care până de curând o pregătea pe Simona, Andrei Mlendea. 

Tehnicianul de 29 de ani o antrena pe Halep din mai 2013 şi a cucerit patru turnee alături de constănţeancă (Nürnberg,‘s-Hertogenbosh, Budapesta şi New Haven), dar Simona a întrerupt colaborarea în luna octombrie a anului trecut. De la jumătatea lui noiembrie, Halep a renunţat şi la tehnicianul Adrian Marcu, susţinând că vrea să se pregătească singură în următoarele luni. 

Andrei Mlendea a devenit antrenorul Jelenei Jankovici din decembrie 2013, după ce a primit o invitaţie din partea fratelului sârboaicei, care o pregătea pe jucătoarea de tenis şi îi era şi sparring-partner. 

Cu Jankovici a început „urcuşul“

Interesant este că ascensiunea fulimantă a Simonei Halep în 2013 a început în luna mai 2013, în turneul de la Roma, cu un succes mare, chiar în faţa Jelenei Jankovici. Atunci, Halep s-a impus în sferturi, scor 2-1 la seturi (4-6, 6-0, 7-5). 

În total, cele două jucătoare de tenis s-au întâlnit de trei ori. Românca a mai bifat un succes, în 2012, la Bruxelles, singurul eşec fiind înregistrat de Halep în 2010, pe când avea doar 18 ani, la US Open (1-2 la seturi). 

Locul 10 în lume, aproape sigur 

Australian Open îi va aduce Simonei Halep şi intrarea în Top 10 mondial. Românca a început turneul pe locul 11 şi va urca pe 10, indiferent de rezultatul partidei cu Jankovici. Asta pentru că daneza Caroline Wozniacki, aflată în acest moment pe aceasă poziţie, şi care trebuia să-şi apere punctele cucerite anul trecut, când a bifat optimile la Australian Open, a fost eliminată acum în turul 3. 

Există şanse pur teoretice ca Simona să nu prindă totuşi locul 10, dar ar trebui ca Ana Ivanovici să prindă finala, sau una dintre Sloane Stephens, Dominika Cibulkova, Flavia Pennetta şi Eugenie Bouchard, jucătoare aflate sub Halep, să câştige turneul. 

Aproape imposibil, în condiţiile în care în optimi sunt calificate Serena Williams, Azarenka, Şarapova şi Na Li, primele patru jucătoare din lume. 

Partida Halep-Jankovici, din optimile de finală de la Australian Open, se dispută luni dimineaţa, de la ora 04.00. 

Dacă va trece pe Jankovici, Halep ar urma să joace în sferturi cu învingătoarea disputei dintre Cibulkova (cap de serie nr. 20) şi Şarapova (cap de serie nr. 3). 

Citeşte şi 

Simona Halep a trecut fără probleme de Zarina Diyas, în turul al III-lea al turneului Australian Open

Eşec meritat sau strategie? Ce-a spus Simona Halep după înfrângerea neaşteptată din primul meci al lui 2014, în primul tur la Sydney

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite