Paris 2024, venim! Gimnastica și atletismul dau primele semne de revenire, în an preolimpic

0
Publicat:

După ani în care a dominat atletismul și mai ales gimnastica, România a intrat într-un con de umbră. Necalificări, probleme, rezultate dezamăgitoare - au fost ingredientele unei perioade dezastruoase pentru cele două sporturi cu care ne mândream odată. Dar rezultatele din acest weekend ne dau speranțe că se poate, mai ales că vin într-un an preolimpic.

Sabrina Voinea se anunță a fi o nouă stea a gimnasticii mondiale. Foto Profimedia
Sabrina Voinea se anunță a fi o nouă stea a gimnasticii mondiale. Foto Profimedia

O lungă perioadă, gimnastica românească s-a aflat în moarte clinică. A apărut însă o nouă stea: Sabrina Voinea (15 ani) a devenit dublă medaliată cu aur la Cupa Mondială de la la Doha, performanță care a impresionat-o chiar și pe Nadia Comăneci. Micuța gimnastă – cea mai tânără dintre toate participantele, abia urcată în concursurile de seniori - a luat două medalii de aur, la bârnă și sol, după care a dezvăluit că și-a propus să aducă în România aurul olimpic la Paris 2024.

Felicitată de Nadia Comăneci

Sunt foarte încrezătoare și îmi doresc foarte mult să adun puncte și să mă calific la Olimpiada din 2024 de la Paris. Îi mulțumesc foarte mult Nadiei Comăneci și Doamne ajută la cât mai multe medalii. Vă promit că anul acesta o să fiu campioană mondială și europeană. Le mulțumesc tuturor care îmi sunt alături.

Medaliile acestea sunt foarte importante pentru mine, sunt la fel de importante ca medalia de la sărituri de la Campionatul European. O să mă adun, o să trag de mine la antrenamente, o să fac cât mai multe repetări corecte și o să vin cu aurul olimpic acasă”, a promis Sabrina.

Cu câteva minute înainte, Nadia Comăneci reacționase, lăudând-o pe micuța gimnastă, devenită o speranță a României la Jocurile Olimpice : ”Mă bucur din suflet pentru Sabrina. Este prima ei competiție internațională la senioare. Aceste două medalii înseamnă enorm pentru ea. Are un potențial foarte mare”.

Victorii superbe în finalele de la bârnă și sol

Sabrina Voinea-Maneca, fiica fostei campioane Camelia Voinea (argint la Seul 1988) a obținut aurul la bârnă, la Cupa Mondială din Qatar după ce a fost notată cu 13.766 (dificultate – 6, execuție 7.776). În finala de la sol, a primit cea mai mare notă dintre concurente, 13.600.

Claudia Bobocea, lacrimi de fericire. Foto Getty images
Claudia Bobocea, lacrimi de fericire. Foto Getty images

Claudia Bobocea, argint la 1500 m

Vești bune au venit și de la atletism: Claudia Bobocea a adus prima medalie pentru România la Campionatele Europene indoor, după opt ani de secetă. Sportiva legitimată la Steaua a câștigat argintul la 1500 m. România, care odată făcea legea în atletism, cucerise ultimele medalii la Europenele indoor în 2015 (Praga), când Marian Oprea (triplusalt) şi Florentina Marincu (lungime) au urcat pe treapta a treia a podiumului.

Acum, Claudia Bobocea a încheiat cursa de 1500 m cu timpul 4:03.76, un nou record personal. Medalia de aur a fost câștigată de Laura Muir (Marea Britanie, 4:03:40). După cursă, românca s-a prăbușit la pământ, a fost felicitată de învingătoare, apoi și-a declarat fericirea. Ghinionul pare că s-a spart pentru atletismul românesc!

Atleta noastră, copleșită după câștigarea medaliei de argint la Istanbul. Captură TV
Atleta noastră, copleșită după câștigarea medaliei de argint la Istanbul. Captură TV

„A fost o cursă grea. S-a schimbat un pic sistemul, nu mai sunt doar nouă concurente, ci 12. Mi-a fi dorit să fie o medalie de aur, din păcate nu s-a putut. E un pas important pentru mine acest argint, de la Europene. Mi-am dat seama că pot încă de acum o săptămână, de la Birmingham, unde a fost practic același podium.

Urmează refacerea! Ne așteaptă un an greu. Așa va fi pentru toți sportivii care intenționează să se califice la Olimpiadă. Vom avea multe competiții în care sper să fiu acolo sus” a spus Claudia Bobocea, care a condus cursa în primii 1300 de metri.

Și antrenorul ei, Valentin Anghel, s-a arătat fericit: „Este într-o formă fizică deosebită. Am avut mare încredere în ea și s-a dovedit că e justificată. Era foarte motivată! Cu o săptămână înainte, la Birmingham World Indoor Tour Final, s-a alergat în aceeași formulă! Ea a doborât recordul național care aparținea doamnei Doina Melinte.  Ne-am fi dorit să câștige cursa pentru a auzi imnul național, care nu s-a mai auzit din 2015 la o astfel de competiție”.

Gabriel Bitan, al treilea performer al României în acest weekend. Foto Getty images
Gabriel Bitan, al treilea performer al României în acest weekend. Foto Getty images

Duminică, România a mai obținut o medalie de bronz, prin Gabriel Bitan (24 de ani), care s-a clasat pe locul trei în proba de săritură în lungime la Europenele de la Istanbul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite