Pandemia atinge cote ridicole: Cazul Djokovici revoltă până și susținătorii vaccinării

0
Publicat:

Pandemia de COVID-19, ca o urgență de sănătate publică, s-a încheiat, însă unele decizii ilogice, adoptate în numele combaterii SARS-CoV-2, persistă. Și dau naștere la niște situații revoltătoare, inclusiv pentru cei care au susținut diferite măsuri sanitare.

Novak Djokovici, victima unor decizii șocante, în mod repetat. FOTO: Arhiva Adevărul
Novak Djokovici, victima unor decizii șocante, în mod repetat. FOTO: Arhiva Adevărul

În lumea tenisului, un exemplu perfect vine din ce urmează pentru al doilea an consecutiv, cu Novak Djokovici (Serbia, 35 de ani, 1 ATP) în prim-plan. După un 2022, în care a ratat Australian Open și US Open din cauza statutului său de nevaccinat împotriva SARS-CoV-2, acum, Nole a putut evolua, la Melbourne. În schimb, campionul sârb se află în imposibilitatea de a juca în cele mai puternice competiții din luna martie. Vorbim despre „dubla“ Indian Wells (6-19 martie) – Miami (19 martie – 2 aprilie). Și, ca această anomalie să fie completă, la ambele întreceri pot juca sportivii americani nevaccinați, iar cei excluși vor fi doar străinii care au refuzat serurile disponibile împotiva SARS-CoV-2! Explicația e simplă: Statele Unite ale Americii au anunțat că vor primi cetățenii străini nevaccinați abia după data de 11 mai. Până atunci, interdicția intrării lor în țară rămâne în vigoare, deși președintele Joe Biden a făcut celebrul său anunț, „Pandemia e gata“, anul trecut, pe 18 septembrie!

John McEnroe, fost jucător de locul 1 ATP, acum analist pentru ESPN și Eurosport
John McEnroe, fost jucător de locul 1 ATP, acum analist pentru ESPN și Eurosport

„E o glumă ce facem de acum“

La o lună după ce a câștigat Australian Open 2023, Novak Djokovici revine, astăzi, pe teren, în Dubai, urmând să joace cu Tomas Machac (120 ATP), venit din calificări. Comentând sosirea lui Nole în Emirate pentru ESPN, americanul John McEnroe (64 de ani) a abordat subiectul iminentei excluderi a lui Djokovici de la Indian Wells și Miami pentru al doilea sezon consecutiv.

Dăm în absurd deja! Și nu mă refer doar la Indian Wells și Miami. De acum, e absurd ca Djokovici să fie exclus din cauza vaccinării din orice turneu. Adică, eu sunt un om vaccinat, dar respect decizia lui de a refuza vaccinarea. Cu precizarea că, dacă eram în locul lui, m-aș fi vaccinat. Dar asta e altă discuție... Ce facem noi acum e o glumă! Și faptul că a fost exclus de la Australian Open, anul trecut, a fost o absurditate. Apoi, noi l-am lăsat pe Djokovici să joace la US Open 2021, în plină pandemie, dar l-am interzis, la același turneu, în 2022! Să-mi explice cineva treaba asta, vă rog! Iar acum urmează să-l excludem de la Indian Wells și Miami și să continuăm cu aceste decizii absurde“, a spus McEnroe, cu șapte trofee de Grand Slam în palmares.

Fostul lider mondial a subliniat că, prin astfel de hotărâri, tenisul se alege cu niște episoade care vor rămâne în istoria neagră a sportului-alb: „Trăim niște vremuri memorabile pentru tenis, cu această rivalitate superbă, acest duel de la distanță între Djokovici și Nadal, care au câte 22 de Grand Slam-uri. Și e mare păcat că stricăm acest moment“.

Patrick McEnroe are un podcast în SUA
Patrick McEnroe are un podcast în SUA

John McEnroe a fost completat de fratele său, Patrick: „Sper ca Djokovici să primească o derogare din partea autorităților americane pentru a veni aici. Adică, în acest moment, el poate să meargă în orice țară și doar Statele Unite îl refuză. Iar asta într-un moment în care până și președintele Biden a anunțat ridicarea tuturor restricțiilor pandemice, în luna mai. Pentru binele sportului, cred că toată lumea vrea să-l vadă pe Djokovici jucând la Indian Wells și Miami“.

„N-ar fi normal să-l excludem“

Nu doar frații McEnroe au susținut că ce i se întâmplă lui Djokovici e lipsit de logică. Inclusiv directorul turneului de la Indian Wells, Tommy Haas, a spus că sârbul e victima unei decizii anormale. „Ar fi frumos să vedem dacă putem ridica aceste restricții ceva mai devreme și să-l vedem pe Djokovici jucând la Indian Wells și Miami. N-ar fi normal să nu i se permită să participe la aceste turnee“, a afirmat Haas.

Întrebat dacă are vreo noutate despre acest subiect al intrării sale în SUA, Djokovici a spus că situația e neschimbată: „Mi-ar plăcea să joc la turneele din luna martie, dar formalitățile intrării în America nu s-au schimbat, în ceea ce mă privește“.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite