Modelul maghiar: „România se plânge că alţii îi fac treaba“. Cât a investit Orban în sportul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban, premierul Ungariei
Viktor Orban, premierul Ungariei

Implicarea financiară a Ungariei în sportul românesc e o realitate. Şi a generat discuţii aprinse, mai ales după evenimentele de la Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc.

Chiar dacă unii se revoltă că Viktor Orban se plimbă pe stadioanele României şi e primit ca un erou, ceea ce s-a întâmplat, la Sfântu Gheorghe şi la Miercurea Ciuc, în weekend, n-ar trebui să ne surprindă foarte tare.

Mai întâi, cazul Sepsi. Vorbim despre o formaţie care îşi datorează ascensiunea şi finanţării primite de la Budapesta. Concret, clubul patronat de László Diószegi a încasat 3,2 milioane de euro în baza protocolului de finanţare pe care Guvernul Orban îl are cu această grupare. Sepsi a folosit suma respectivă, nu pentru prima echipă, ci pentru Academie şi pentru dezvoltarea infrastructurii.

Dacă Ungaria se mândreşte cu Sepsi şi cu performanţele ei, în schimb, în România, această echipă a ajuns să fie tratată foarte ciudat. Meciul ei de joi, cu Olimpija Ljubljana (Slovenia), scor 3-1, din turul II preliminar al Conference League n-a fost transmis de niciun post! Mai mult, în această etapă a Superligii, trupa antrenată de Bergodi a fost pusă să joace cu FC Argeş, de la ora 12.00!

Şi în cazul celor de la Miercurea Ciuc, apropierea de Ungaria e firească. Potrivit liga2.prosport.ro, proiectul arenei acestei grupări a demarat în martie 2021 şi a constat în ridicarea unei tribune de 1.400 de locuri. Întregul proiect de infrastructură a costat 3 milioane de euro. Suma a fost asigurată de Guvernul Ungariei şi a mai constat în montarea unei cabine de transmitere a meciurilor, zone speciale pentru jurnalişti, vestiare şi construirea unei săli de sport.

Mocanu

„România să facă paşi înainte, măcar din orgoliu“

Într-o postare pe contul său de Facebook, jurnalistul Costi Mocanu - foto (Prima TV) a oferit o perspectivă interesantă asupra implicării Ungariei în sportul românesc.

„Citesc doar indignare în comentariile şi articolele care vorbesc despre participarea lui Viktor Orban la meciul lui Sepsi. Având în vedere trecutul comun tensionat, pot înţelege tulburarea multora. Dar dincolo de <<ce caută, bă, asta aici?!>>, haideţi să ne întrebăm şi ce face România pentru vorbitorii de limba română din Ucraina, Ungaria, Serbia, Italia sau Spania? Duce profesori acolo? Trimite cărţi? Construieşte şcoli sau locuri unde românii să se poată întâlni şi vorbi în limba lor? Ungaria  a construit stadioane la Sf. Gheorghe şi Ciuc pentru că România nu a fost în stare să o facă, să fim corecţi. România a avut bani pentru stadion nou la Turnu Măgurele, de exemplu, de ce nu şi la Ciuc? Probabil că Ungaria va continua să plătească pentru cetaţenii ei care trăiesc în România, fiind în acelaşi timp consecventă cu propria-i politică de sprijinire a sportului. Oradea, Târgu Mureş, Satu Mare au nevoie de stadioane. Măcar din orgoliu, România ar trebui să facă ea paşii înainte, nu să se plângă că vin alţii şi-i fac treaba“, a scris Costi Mocanu.

„Orban speculează rifturi sociale“

Subiectul a fost comentat şi de jurnalistul Dan Udrea, într-un editorial pentru „Gazeta Sporturilor“. Iată un fragment din acest text: „E legitim să te întrebi ce urmăreşte Orban în fotbalul românesc, cu atâtea zeci de milioane de euro alocate unor cluburi din zone populate masiv cu etnici maghiari. Ca orice investitor, guvernul de la Budapesta se mişcă pe fondul unui plan, urmăreşte o ţintă în sportul românesc şi nu e nicio ruşine şi nici o incriminiare apriorică să vorbim despre asta. Că Viktor Orban speculează la noi, aşa cum a procedat şi în propria ţară, vechi rifturi sociale şi prejudecăţi, asta îl ajută în planul său. Pe ce se bazează afli discutând cu microbişti care sunt etnici maghiari“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite