Marele regret al lui Ilie Balaci: „Minunea blondă“ a murit cu o mare durere în suflet din cauza modului în care a fost tratat în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Balaci

Ilie Balaci a fost un fotbalist genial, după spusele celor care l-au văzut jucând. După ce şi-a agăţat ghetele în cui, forţat de o accidentare, fostul internaţional a strălucit şi ca antrenor.

Ilie Balaci a fost nevoit să-şi încheie cariera fotbalistică la 26 de ani şi jumătate, însă, paradoxal, nu această lovitură cruntă l-a măcinat pentru restul vieţii.

Din contra! Balaci şi-a acceptat soarta cu o naturaleţe incredibilă, după cum a explicat şi pentru „Weekend Adevărul“ într-un interviu acordat în 2014: „Primul interviu l-am dat în septembrie 1973, eram la al doilea meci în Divizia A. Printre altele, m-a întrebat ce vreau să fac în fotbal. Şi am spus că în şase luni vreau să joc în echipa naţională. Aşa am făcut. Şi tot în interviul acela am spus că, la 26 de ani, când voi fi în plină glorie, mă voi lăsa. Ca să-mi ducă lumea dorul. Am greşit cu şase luni. M-am accidentat la 26 de ani şi jumătate. Ţi se pare destin? Vezi? Oriunde m-aş fi dus în lumea asta mare, tot la 26 de ani şi jumătate mă paradeam“.

Un „zeu“ afară, ignorat în ţară

După ce s-a lăsat, forţat, de fotbal, Balaci s-a apucat de antrenorat. Fiind un tip carismatic, a reuşit şi ca „principal“, cucerind 21 de trofee în Africa şi în Orientul Mijlociu. A fost considerat un adevărat „zeu“ în lumea arabă, fiind poreclit „Prinţul deşertului“.

În ciuda unui CV stelar, ca antrenor, în străinătate, Balaci n-a primit credit, aproape deloc, în România! În primul rând, rezultatele sale obţinute în zona Golfului Persic au fost minimalizate, în mod aberant, Balaci fiind catalogat drept un antrenor care a fost „la cămile“!

Apoi, excluzând Pandurii şi Drobeta Turnu-Severin pe care le-a pregătit la începutul carierei sale de antrenor, Balaci s-a mai aflat doar de două ori pe banca unei grupări de Liga I. Şi, de fiecare dată, echipa s-a numit Universitatea Craiova (1998 şi 2001). În plus, în perioada 2007-2009 a fost manager general la Ştiinţa.

Prea puţin, totuşi, pentru un om care a câştigat 21 de trofee în străinătate. Jurnalistul Narcis Dreja, un apropiat al lui Balaci, a scris după decesul acestuia că „Minunea blondă“ a suferit din cauza tratamentului de care a avut parte în ţară.

Ce a scris Narcis Drejan?

*Mai şterg o lacrimă şi îmi amintesc cât de nedrept a fost fotbalul românesc cu Ilie Balaci. Cât l-a durut că lumea din fotbalul românesc nu i-a dat un telefon, când câştiga titluri, Cupe ale Campionilor prin Asia şi în nordul Africii. 

*Şi când mă vedeam cu el îmi spunea acelaşi lucru: „Auzi, Narcis, tu chiar crezi că Ilie Balaci e scump? Dar m-a întrebat cineva din România cât cost eu ca antrenor? Crezi că am nevoie de bani?“.

CLICK AICI PENTRU A CITI, INTEGRAL, EDITORIALUL EMOŢIONANT SCRIS DE NARCIS DREJAN

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite