Jurnalistul argentinian David Avellaneda se scuză în faţa românilor: „Aşa am crezut eu, că sunteţi ţigani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul argentinian de la Clarin David Avellaneda se scuză în faţa românilor care s-au simţit ofensaţi, aruncând vina pe lacunele proprii.

David Avellaneda e angajat al cotidianului „Clarin” din 1996 şi se ocupă de naţionala Argentinei de mai bine de 6 ani. A făcut zeci de deplasări alături de „pume”, dar nicăieri n-a fost atât de înjurat ca-n România.

Într-una din primele corespondenţe de la Bucureşti, David a scris că Sergio Romero a fost primul care a aterizat pe „tierres gitanas”, adică pe pământ ţigănesc. Confuzia jurnalistului argentinian, reliefată de gsp.ro şi mai apoi de toate siteurile de ştiri, a stârnit o mică revoltă în mediul online. Neînfricaţii „internauţi” români au pornit pe urmele articolului din Clarin şi i-au lăsat câteva mesaje „de bine” jurnalistului din Ţara Tangoului.

Citeşte şi: Argentina, fără gol la Budapesta

La antrenamentul Argentinei de la Sala Polivalentă, David Avellaneda îşi pregătea liniştit corespondenţa când i-am povestit de eroarea pe care a făcut-o şi de reacţiile vehemente care se îndreaptă spre locul de comentarii al articolului său. Cu o figură total nevinovată şi uşor ruşinat, Avellaneda mi-a replicat candid: „Voi nu sunteţi ţigani? Aşa am crezut eu, că sunteţi ţigani. În Buenos Aires, aşa le spunem românilor de acolo”. Încercând să-i explic pe scurt confuzia, ajutat de o colegă din Argentina care părea puţin mai documentată şi îmi întărea afirmaţiile, jurnalistul a început să se scuze: „Spune-le românilor că îmi cer scuze! Îmi cer scuze din toată inima, n-am vrut să-i ofensez cu nimic. Pentru mine, cuvântul <ţigan> era doar un sinonim pentru român, acum ştiu că nu e. Nu mi-am dat seama că ating un punct sensibil”, a spus el, repetând scuzele la nesfârşit. Omul părea sincer nevinovat şi poate fi acuzat cel mult de ignoranţă

„În următorul articol, voi avea grijă să îmi repar greşeala”, mi-a transmis Avellaneda la finalul antrenamentului. Şi, la următoarea corespondenţă, a vorbit despre admiraţia românilor, a acestui popor cu sânge latin, pentru Messi şi fotbalul argentinian. „Messi este un adevărat conte în ţara lui Dracula”, a mai scris el, căutând o caracterizare mai banală pentru România.

image

Piţurcă e Mr Bean pentru ei
Cunoştinţele  acestui „periodista” de la Clarin despre fotbalul românesc erau clar limitate. După ce mi-a cerut un posibil prim „11” al naţionalei României, David a recunoscut cu francheţe că nu ştie niciun jucător şi m-a întrebat cine e antrenor. „Victor Piţurcă”, îi spun. „Aaaa, Mr Bean!”, a replicat el amuzat, semn că selecţionerul a devenit mai cunoscut în lume după ce Mutu a postat imaginea cu Piţi întruchipat de comediantul englez.

Ce înseamnă “Clarin” în Argentina

„Clarin“ este cel mai citit ziar din Argentina, fondat în 1945, acum cu un tiraj zilnic de 270.000 de exemplare. De format tabloid, este patronat de „Grupo Clarin“, un trust media uriaş care mai înglobează, pe lângă ziar, cea mai mare tipografie din Argentina, câteva televiziuni şi alte numeroase alte produse media. Ziarul „Clarin“ are o politică editorială critică la adresa Cristinei de Kirchner (la putere din decembrie 2007), a doua femeie preşedinte din istoria Argentinei, după Isabel Peron (1974-1976). Şi ediţia online a cotidianului „Clarin“ este extrem de vizualizată, fiind pe locul 10 în topul site-urilor din Argentina şi printre cele mai căutate în lume, de limbă spaniolă.

Comentarii la articol

Coman Mihai
„Ai făcut o eroare să descrii astfel România. Mai bine îţi dai demisia de la ziar“

MariustotMarius
„Incredibil cum acest ziar poate insulta o ţară întreagă. România n-are nicio legătură cu romii care vin din India“

Nicholas Daniel
“Ce fel de jurnalist eşti tu, Daniel? Cred că nici nu ştii unde e România pe hartă”
 


Citeşte şi:

FOTO 20 de imagini de colecţie cu primul antrenament al Argentinei la Bucureşti: ce au făcut Messi şi jandarmii

Vedeta „pumelor“ a dat tonul glumelor la primul antrenament al sud-americanilor la Bucureşti, înainte de amicalul de miercuri (ora 21.00, Pro TV).

Amicalul România-Argentina se va juca cu casa închisă. Câte bilete s-au vândut şi câte mai sunt disponibile

Sosirea lui Lio Messi la Bucureşti nu i-a lăsat indiferenţi pe fanii naţionalei României, care s-au înghesuit la casele de bilete pentru a fi siguri că nu vor rata şansa de a-l vedea pe viu pe startul argentinian.

Peste 900 de jandarmi bucureşteni vor asigura ordinea şi siguranţa publică la amicalul România – Argentina

Peste 900 de jandarmi bucureşteni vor asigura măsurile de ordine publică şi siguranţa spectatorilor ce vor fi prezenţi la meciul amical de fotbal dintre echipele reprezentative ale României şi Argentinei. Meciul va avea loc miercuri pe stadionul „Arena Naţională” din Capitală, începând cu ora 21.00.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite